Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

De syndicus – veel vragen, veel antwoorden

ma 21 mei - 5:55

Op 28 maart hadden we het al over de syndicus. Maar na de uitzending, bleven de vragen in onze mailbox nog toestromen.
appartement

Op 28 maart hadden we het al over de syndicus. Dat kan je hier nog eens nalezen.
Maar na de uitzending, bleven de vragen in onze mailbox toestromen.

Professor goederenrecht Vincent Sagaert van de KULeuven en Jan Jassonge, afgevaardigd bestuurder van de Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB) Vlaanderen geven antwoord op enkele veel gestelde vragen

  • Zodra er twee eigenaars in een appartementsgebouw wonen, moet er een syndicus aangesteld worden. Die moet onder meer een algemene vergadering organiseren en een boekhouding bijhouden. Maar het hoeft geen professionele syndicus te zijn.
  • Een syndicus-contract wordt gesloten voor een maximum termijn van drie jaar. De algemene vergadering kan na drie jaar beslissen om die overeenkomst al of niet voort te zetten.
  • Tijdens die drie jaar is de algemene vergadering gebonden aan het contact. Als het niet gerespecteerd wordt, moeten de mede-eigenaars vergoedingen betalen. Tenzij de syndicus een zware fout heeft gemaakt.
  • Als de syndicus een fout maakt, kan het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars of BIV tussenbeide komen (als je tenminste met een professionele syndicus werkt). Info over het BIV vind je hier .
  • Het BIV kan de syndicus wel op het matje roepen, maar kan niet ingrijpen in lopende dossiers. Dat kan alleen de vrederechter.
  • Er bestaan geen wettelijke regels over de duur van de algemene vergadering. De voorzitter bepaalt welke punten op de agenda komen.
  • De aanwezigen worden bij het begin van de vergadering geteld. Als je de vergadering vroegtijdig verlaat, was je dus wel officieel ‘aanwezig’. Als je vroeger vertrekt kan je altijd een volmacht geven aan één van de andere aanwezigen. Die kan dan in jouw plaats stemmen.
  • Tijdens de algemene vergadering heb je stemrecht volgens je aandeel in de gemeenschappelijke delen. Maar er is een zogenaamde stemkrachtbeperking : je mag nooit meer dan de helft van het totaal aantal stemmen uitbrengen.
  • Het is geen probleem als je iemand meebrengt naar de algemene vergadering, die geen stemrecht heeft (een advocaat bijvoorbeeld). Het wordt wel een probleem als die ‘gast’ de vergadering naar zijn/haar hand probeert te zetten.
  • De verdeling van de kosten staat beschreven in de statuten van het appartementsgebouw. Die statuten kunnen aangepast worden tijdens een algemene vergadering.
  • Er bestaat geen lijst met tarieven die aan een syndicus betaald worden. Als kandidaat-syndicus kan je een tarief voorstellen. De algemene vergadering moet dat bedrag goedkeuren.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet