Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

De toekomst van Gent: Mathias De Clercq (Open VLD)

wo 3 okt. - 11:24

Krijgt Gent voor het eerst in 60 jaar een liberale burgemeester? Het is de inzet van de verkiezingen voor kopstuk Mathias De Clercq. Hij steekt zijn ambitie niet onder stoelen of banken.
De Clercq

Ik ga voor burgemeester, schepen word ik niet

— Mathias De Clercq (Open VLD)

Het wordt een beetje alles of niets voor u. Burgemeester of einde lokale carrière?

De Gentenaars weten dat ik al 12 jaar op een positieve manier aan politieke doe. Ik vind het belangrijk om transparant te communiceren. Ik hoop uit de grond van mijn hart dat de Gentenaars mij tot de volgende burgemeester stemmen. Dan zal ik niet meer in het parlement zetelen. Ik heb Daniël (Termont, nvdr.) een aantal maanden vervangen tijdens zijn ziekte en ik heb toen al gemerkt dat je 300 procent burgemeester moet zijn. Daar wil ik ook voor gaan. Ik wil mij 1000 procent geven voor deze stad. Lukt het niet, dan zal ik dat heel jammer vinden. Dan zal ik mij keihard inzetten voor Gent als gemeenteraadslid. Ik hoop dat men mij verkiest tot burgemeester. Ik voel ook op straat heel veel steun.

Dat wil zeggen dat een schepenambt niet meer voor u is?

Nee, ik ga echt voor burgemeester. Ik hang niet vast aan mijn schepenpost.

Wij zijn de inzet van de verkiezingen

— Mathias De Clercq (Open VLD)

Het lijkt er wel op dat de Gentenaar de keuze zal hebben tussen een links of rechts beleid. Ook u zou misschien kunnen kiezen voor een linkse of rechtse coalitiepartner. Wat draagt uw voorkeur weg?

Ik lonk niet naar links, ik lonk niet naar rechts. Ik wil de stem van de Gentenaars. Wij als Gentse sociale liberalen hebben een sterk palmares voor te leggen. We hebben het beste economische rapport van heel het land. We hebben onze dienstverlening sterk gemoderniseerd met schepen Sofie Bracke, onder Schepen Christophe Peeters zijn de Gentse Feesten hervormd en zijn er maatregelen genomen voor de middenstand. De Gentenaars weten dat ook. Wij zijn de stabiele factor met veel ervaring én een frisse geest. Ik stel vast dat onze coalitiepartner SP.A toch wat naar links is opgeschoven door Groen en door de hete adem van de PVDA in de nek. Langs de andere kant zien we dan een partij die veelal afbreekt zonder concrete oplossingen. Meer dan ooit zijn wij de inzet van de verkiezingen. We hebben een duidelijke visie, maar geen dogma’s. Ik voel heel sterk aan dat men naar ons kijkt en naar ons project: positief en verbindend. Dat is ook hoe ik het als burgemeester wil aanpakken. Ik wil burgemeester zijn van alle Gentenaars. We hebben een sterk programma met speerpunten rond kwaliteitsvol wonen, beter onderwijs, nabije politie, geïntegreerd armoedebeleid, bereikbaarheid met leefbaarheid verzoenen… Wij willen winnen en aan zet komen. Dan weet de Gentenaar wat hij aan ons heeft.

Vorige keer bent u door het kartel meegenomen in de meerderheid terwijl dat eigenlijk niet nodig is. Is er een vorm van politieke dankbaarheid? Speelt dat mee voor de toekomst?

We hebben op heel veel domeinen goed samen gewerkt en we kunnen ook goede resultaten voorleggen. Nu staat de Gentenaar voor een fundamentele keuze. Glijden we af naar het eigen grote gelijk van het groen-socialistische kartel? Of verdwalen we in de afbraakpolitiek van een andere partij? Wij willen gaan voor een positief en progressief beleid. We zijn daar ook de beste garantie toe. Wij zijn inderdaad in het begin van deze legislatuur mee in het college gestapt, met resultaat! We hebben een fusie van de haven die ons katapulteert naar ‘Champions League’-niveau. We hebben een economisch rapport om u tegen te zeggen. Er zijn records op het vlak van haventrafiek, starters en netto-ondernemingen. En, er zijn 16.000 nieuwe jobs gecreëerd. De grootste uitdaging is om een evenwichtig beleid te voeren. We merken dat er in onze stad tegenstellingen zijn ontstaan tussen centrumbewoners en bewoners van de deelgemeenten, tussen gewortelde en nieuwe Gentenaars, tussen automobilisten en fietsers, tussen fietsers en voetgangers. Wij zijn de beste garantie om die tegenstellingen te overstijgen. Ik wil voorop lopen met de Gentenaars én blijven achteruit kijken om te zien of iedereen mee is.

Een knip is geen doel op zich

— Mathias De Clercq (Open VLD)

In Gent draaien de verkiezingen om mobiliteit. U zat in de meerderheid en keurde mee het circulatieplan goed, toch wil u nu van twee van de zogenaamde knips af. Waarom?

Wel, ik wil eerst benadrukken dat we onder Sas Van Rouveroij (voormalig OpenVLD-schepen in Gent, nvdr.) het grootste winkel-wandelgebied van het land gecreëerd hebben. We hebben nu ook onze nek uitgestoken om het nieuwe plan mee in te voeren maar we hebben ook altijd gezegd dat het niet in steen gebeiteld is. Je moet constant bijsturen. De eerste bijsturingen zijn ook onder liberale impuls gebeurd. De parkeertarieven zijn verlaagd. Wat de Brugse Poort en Rabot betreft, menen wij dat die knips daar niet nodig zijn. We willen die vervangen in dialoog met de buurt. We willen de woonwijken ontzien van doorgaand verkeer, anderzijds willen we dat de handelsassen bereikbaar blijven. We vinden dat de wijken nu ook te veel afgesloten zijn van het centrum. Een knip is niet een doel op zich. Het is niet het enige middel. We willen realistisch zijn en werkbare oplossingen vinden.

U heeft ook een aantal erg moderne plannen: een skytram, een monorail, trams langs de ring… Daar heeft u andere overheden voor nodig.

We zijn de beste garantie om met hogere overheden samen te werken. Ik geef u een concreet voorbeeld: spoorlijn 204 in het Gentse havengebied. We willen daar een treinlijn voor werknemers. Ik heb gelobbyd op Vlaams niveau, we hebben 11 miljoen binnen gehaald en 18 miljoen van het federale. We kunnen daar nu mee aan de slag. Binnen een paar jaar kunnen we dat realiseren. Kijk naar de realisatie van de sluis in Terneuzen. Dat is heel belangrijk voor jobcreatie. We hebben er 900 miljoen euro voor binnen gehaald. Kijk ook naar de gemeenschappelijke resolutie in het Vlaams Parlement over het E17-viaduct om er op termijn naar een ondertunneling te gaan. Dat zijn allemaal voorbeelden die aantonen dat het helpt om de hand te reiken naar hogere overheden, zelfs over de partijgrenzen heen. Als je de krachten bundelt en verenigd naar Brussel gaat, dan gaan we onze slag binnenhalen. Ook als het op openbaar vervoer aankomt, moeten we samen aandringen bij Vlaanderen. We willen ook betere fietspaden, mét betere verbindingen naar de deelgemeenten. En, we zeggen ook heel duidelijk dat de auto welkom blijft in het centrum. Mensen die de auto nodig hebben kunnen nog altijd op verschillende manieren in de ondergrondse parkings raken. Wat de Zuid-parking betreft willen we trouwens 1.000 extra parkeerplaatsen. De mensen kunnen daar parkeren en je bent vlakbij het centrum.

Er zijn veel nieuwe bedrijven in Gent, die zorgen natuurlijk ook voor mobiliteitsproblemen.

Het is een en-en-verhaal. We willen de parkeertarieven nog iets gerichter verlagen. Dat is ook belangrijk voor wie komt werken en winkelen in Gent. In het zuiden van Gent willen we meer collectief vervoer. We gaan daar een mobiliteitscoördinatiecentrum oprichten en investeren daar meer dan 2 miljoen in. We willen de handen in elkaar slaan met bedrijven. Wij willen de parkeernorm wat realistischer maken daar. We willen enerzijds verstandige economische groei en anderzijds een goede levenskwaliteit voor de ruime omgeving.

Er moeten geen nieuwe sociale woningen bijkomen

— Mathias De Clercq (Open VLD)

Wonen is een heel belangrijk thema. Een betaalbare woning vinden in Gent blijft moeilijk… Hoe wil u dat aanpakken? (Dit interview is afgenomen voor de heisa over sociaal wonen, nvdr.) 

We gaan heel stevig moeten inzetten op een betaalbaar woonbeleid. Ik denk dat we daar de platgetreden paden moeten verlaten en heel sterk moeten inzetten op het creëren van nieuw aanbod: voor senioren, jonge gezinnen en alleenstaanden. We moeten onze stedenbouwkundige regels flexibel maken. We willen meer maatwerk. Ten tweede moeten we ook op Vlaams niveau blijven ijveren voor minder registratierechten. Zo krijg je als burger zuurstof om een woning aan te schaffen. Een heel goed middel, dat wij willen versterken, is het sociale verhuurkantoor. Minder bemiddelde Gentenaars kunnen zo op de privémarkt terecht en ook voor de huurders is het goed want ze zijn er zeker van dat ze betaald zullen worden. We gaan ook moeten compacter gaan, ook in de 20ste-eeuwse gordel. Daar zijn nu grotere percelen met grotere woningen die niet voldoen aan de huidige comfort- en energiewensen. Daar moeten we durven zeggen: we kunnen er meerdere compacte, energiezuinige en kwaliteitsvolle woningen voorzien. En, als we het hebben over sociale woningen vinden we dat we op Vlaams niveau naar een ander systeem moeten. Het Vlaams sociaal huisvestingssysteem is failliet. Het is log, duur en het gaat niet vooruit. Je kan daar over klagen maar je kan daar ook iets aan doen. Wij willen naar een nieuw systeem waarbij we niet de stenen betoelagen maar de mensen een premie geven. Als we in Gent kijken naar de sociale woningen stellen we vast dat de woningen van WoninGent sterk verouderd zijn of niet meer aan de Vlaamse wooncode volstaan. Er zijn 1.000 leegstaande sociale woningen. We moeten inzetten op de renovatie ervan en de kwaliteit. We moeten ook de leegstand aanpakken in de plaats van extra woningen bij te bouwen.

Gent is een evenementenstad. De Gentse Feesten zijn het bekendste voorbeeld maar er zijn er nog meer. Inwoners klagen daar ook over.

Het is fundamenteel dat we een goed evenwicht bewaren. Het is beter om kwaliteitsvol te bruisen én de leefbaarheid voor de centrumbewoners te bewaken. Er moet ook niet elk weekend iets te doen zijn. We mogen absoluut geen tweede Brugge worden.  We willen ook inzetten op toeristen die meer dan één dag blijven. Dat is goed voor de hotels en voor de horeca. De levenskwaliteit voor de centrumbewoners moet ook vergroten. Dat moet hand in hand gaan.

Er zijn ook heel wat deelgemeenten. Inwoners daar klagen daar een beetje over het feit dat het stadsbestuur ze vergeet.

Wij hebben een plan dat uit drie punten bestaat. We willen nabijere dienstverlening met dienstencentra in de deelgemeenten. We willen ook nabijere politie: wijkkantoren in de deelgemeenten, wijkagenten die meer op straat zijn. Ze moeten een aanspreekpunt zijn voor de bewoners. We willen ook investeren in het openbaar domein in de deelgemeenten. Drongenplein wordt heraangelegd, dat is ook opgestart in Oostakker. We hebben ook concrete plannen voor Sint-Denijs-Westrem en Wondelgem. Daarnaast willen we ook de trottoirs aanpakken en we willen het zwerfvuil, zeker in de deelgemeenten, een halt toeroepen. We hebben een concreet voorstel voor de 25 wijken. We willen een burgerbudget van 250.000 euro per wijk. De mensen die er wonen kunnen zo mee beslissen waar hun belastinggeld voor wordt ingezet.

Ik ben er absoluut van overtuigd dat ik de beste burgemeester ben voor Gent

— Mathias De Clercq (Open VLD)

Wie is volgens u de beste burgemeester van Gent als u het zelf niet wordt?

Ik heb veel goede collega’s. We gaan respectvol met elkaar om. Maar, sta mij toe om te zeggen dat ik er absoluut van overtuigd ben dat ik de beste burgemeester zou zijn voor Gent: dynamisch, jong, met bakken ervaring, met een groot hart voor deze stad en met de wil om samen met die 260.00 Gentenaars Gent vooruit te duwen en een warme palto (Gents voor ‘mantel’, nvdr.) aan te reiken voor de toekomst van onze stad. 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet