Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

De toekomst van Gent: Rudy Coddens (SP.A/Groen)

wo 3 okt. - 11:09

Het kartel SP.A/Groen wil aan de macht blijven in Gent. De populaire burgemeester Daniël Termont gaat met politiek pensioen, Rudy Coddens moet hem doen vergeten.
Rudy Coddens

U bent dé kandidaat burgemeester voor SP.A/Groen. U werd naar voor geschoven na het PubliPart-schandaal. Toch een beetje ondankbaar om tweede keus te zijn?

Ik voel dat nu niet meer zo. We hebben geen gemakkelijke periode meegemaakt maar ik heb mijn verantwoordelijkheid genomen. Ik ga er niet 100 procent maar 200 procent voor. We zijn ervan overtuigd dat het kartel de garantie blijft voor een sociaal, duurzaam en progressief Gent. We hebben zeer stevige fundamenten om verder op te bouwen en om Gent nog beter te maken.

Ik wil niemand kopiëren, ik ben vooral Rudy Coddens

— Rudy Coddens (SP.A/Groen)

U moet de populaire burgemeester Daniël Termont doen vergeten. Met welke uitslag bent u tevreden op 14 oktober?

Ik heb dezelfde ambities als Daniël maar ik ben wel een totaal ander persoon: een zorgzaam en rustig iemand. Ik wil niemand kopiëren, ik ben vooral Rudy Coddens. Ik ben er echt van overtuigd dat we een schitterend resultaat zullen halen. Wat dat precies is, ga ik niet zeggen, maar ik voel veel steun.

U heeft de reputatie van een dossiervreter te zijn maar u heeft ook een beetje een grijs profiel. Bent u wel bekend genoeg om burgemeester te worden?

Ik ken u ook niet, dus het is goed dat we elkaar leren kennen. Ik denk dat de Gentenaars mij voldoende kennen, dat bleek uit een bevraging van het Nieuwsblad. Ze zien in mij eigenlijk ook een goede opvolger en burgemeester voor de stad Gent. Ik ben misschien minder bekend bij Wetstraat-journalisten maar de Gentenaar kent me zeker.

Hoe sterk is het kartel met Groen? Uw rivaal Mathias De Clercq (Open VLD) doelt al op een breuk. Kan dat?

Neen, ook Elke Decruynaere (Groen) heeft daar al uitspraken over gedaan. Ik spreek me niet graag uit over anderen maar ik denk dat het belangrijk is dat als je over verbinding spreekt dat je niet alleen het woord gebruikt maar dat je het ook in de praktijk brengt. Je moet geen mensen uit elkaar proberen spelen. We zijn trouwens geen gelegenheidskartel, we werken al zes jaar samen en hebben prachtige resultaten gehaald. Ook met Open VLD.

Zijn er al afspraken gemaakt? U voert nu samen beleid met Open VLD, CD&V staat ook te popelen om mee te besturen.

Nee, er zijn totaal geen afspraken gemaakt. Je kijkt wel naar de programma’s van de andere partijen. Het sociale luik van de CD&V is zeker iets dat nauw bij ons aansluit. Maar langs de andere kant kunnen we ook niet ontkennen dat we met Open VLD mooie dingen hebben gerealiseerd. Ik denk dat het ook een zeer goede partner kan zijn voor de toekomst. Maar, als Mathias (De Clercq, nvdr.) natuurlijk zegt dat hij sowieso burgemeester wil worden en anders weg is uit Gent… Ja, dat is niet 100 procent voor Gent gaan.  Ik heb dat wel altijd gedaan, ik sta niet met één been in Brussel en één in Gent. Maar, dat is natuurlijk een eigen keuze. Het betekent niet dat we niet meer samen kunnen werken met Open VLD. Als je de peiling ziet, is die kans trouwens niet onbestaande. Ik denk dat we elkaar kunnen terugvinden, maar ik sluit ook andere zaken niet uit.

En als De Clercq zijn vel duur verkoopt en ook in coalitie met het kartel het burgemeesterschap opeist?  

Wel, het is duidelijk, als ons kartel de grootste groep is dan denk ik dat het logisch is dat ik als lijsttrekker burgemeester wordt.  Dat is politieke logica.

Aan de linkerzijde is er ook PVDA. Wil u met hen praten?

De thema’s die ze op de agenda zetten zijn dingen die de mensen bezighouden en die ook in ons programma terugkomen. Maar als ik het programma en de oplossingen die de partij voorstelt goed lees, zie ik dat ze onhaalbaar, onrealistisch en onbetaalbaar zijn. Dat merk je meteen als je een beetje bestuurservaring hebt. In die zin denk ik niet dat het een optie is.

Zegt u nu dat een stem voor PVDA een weggegooide stem is?

Ik denk dat een stem voor het kartel een concrete stem is met duidelijke oplossingen en met een progressieve benadering van onze stad. ’t Is eigenlijk ook een sociale en heel linkse stem.

We zijn fier op het circulatieplan. Aan politiek doen is keuzes maken en die verdedigen

— Rudy Coddens (SP.A/Groen)

Hét verkiezingsthema in Gent is mobiliteit, concreet het circulatieplan. De andere partijen willen dat laten aanpassen. U houdt voet bij stuk…

Gent herademt letterlijk. De voorbije dagen en weken is dat duidelijk gebleken uit onderzoeken en studies. Het plan werkt. Je merkt dat een kwart meer mensen de fiets neemt, het gebruik van openbaar vervoer is 10 procent gestegen. Het openbaar vervoer stroomt ook beter door en is sneller. Er zijn 30 procent minder ongevallen en het fijn stof is met 20 procent gedaald. We hebben mooi werk geleverd en willen de knips ook behouden. We willen geen autosnelwegen meer door bepaalde wijken die al kwetsbaar zijn. Er zijn wel bijsturingen gebeurd: er is een tweede shuttlebus, het vergunningsbeleid is aangepast, de parkeertarieven vereenvoudigd. Je moet kunnen bijsturen maar het moet wel beter zijn en zorgen voor een goede combinatie tussen bereikbaarheid, leefbaarheid en veiligheid.

Sommige oppositiepartijen zeggen dat enkele wijken door die knips afgesloten zijn.

Dat is helemaal niet juist. Er staan geen muren rond die wijken, ze zijn perfect bereikbaar te voet en met de fiets. In het Rabot en de Brugse Poort (de wijken waar de knips volgens sommige partijen moeten verdwijnen, nvdr) hebben ze zeer goed openbaar vervoer. Ook met de wagen raak je nog overal alleen kan je niet meer dwars door die wijken rijden. We zijn zeer fier op die keuze. Politiek doen is ook keuzes maken en die verdedigen, maar ook bijsturen waar nodig. Wij hebben een richting gekozen nadat we ons goed geïnformeerd hebben. Na een bepaalde inspraak moet er een uitspraak zijn, ook dat is politiek doen.

U bent ook schepen voor het seniorenbeleid. Zijn de oudere inwoners niet wat vergeten bij de invoering van het plan.

Nee, helemaal niet. Bijvoorbeeld het wandelbusje is net ingevoerd voor oudere, minder mobiele mensen. Er zijn ook 1.000 extra parkeerplaatsen voor mensen met een beperking, ook bovengronds. Daarnaast zijn er ook de taxicheques die aangevraagd kunnen worden. Ook oudere mensen moeten naar Gent kunnen komen, dat is evident.

U bent OCMW-voorzitter en schepen voor armoedebestrijding. Gent kampt met slechte armoedecijfers. Heeft uw beleid gefaald?

Nee. Ik wil geen paraplu opsteken maar het minimuminkomen moet omhoog, naar de Europese norm (dat is geen stadsbevoegdheid, nvdr.). We hebben wel ons verantwoordelijkheid genomen en gekozen voor financiële hulp om die kloof te dichten. We hebben ingezet op rechtenbenadering want veel mensen weten niet waar ze recht op hebben. Wij zijn naar de mensen gegaan en hebben die rechten toegewezen, proactief. We hebben bijvoorbeeld op één schooljaar tijd 315 gezinnen met kinderen extra rechten toegekend. We hebben assistentiewoningen betaalbaar gemaakt want er zijn ook veel oudere mensen met een klein pensioentje. We hebben initiatieven zoals Foodsaver waarbij we voedselrecuperatie doen. Het zijn lokale maatregelen die het verschil maken en die nationaal en internationaal geprezen worden.

Tegenstanders zeggen dat u te weinig inzet op activering van leefloners. In Antwerpen gebeurt dat veel meer. Waarom die keuze?

Dat klopt niet. In Gent is 94 procent van de leefloners na vier maanden geactiveerd. Dat betekent niet dat we mensen onmiddellijk via het OCMW aan het werk zetten (zogenaamde artikel 60, nvdr.). Wij willen met een traject een duurzaam effect te hebben. We beginnen met mensen Nederlands te laten leren, daarna zetten we in op vrijwilligerswerk onder begeleiding. Zo kunnen we bepaalde vaardigheden aanscherpen. En daarna kunnen ze tijdelijke werkervaring opdoen, via artikel 60. Vlaanderen heeft de regels daarrond aangepast. Je moet nu zorgen voor een grotere doorstroom naar de arbeidsmarkt. Wat blijkt? Na zo een traject ‘artikel 60’ scoort Gent het best. Na zes maanden hebben heel veel mensen een vaste job en blijven ze aan het werk.

We moeten de mensen geen blaaskes wijsmaken. We gaan niet alle problemen oplossen

— Rudy Coddens (SP.A/Groen)

Een ander thema waar nu heel veel over te doen is, is betaalbaar wonen. Hoe komt het dat er nog niet voldoende betaalbare woningen zijn? Na zo lang socialistisch bestuur? (Dit interview werd afgenomen voor de heisa over de sociale woningen, nvdr.)

We zijn de enige partij met een masterplan wonen. We hebben het ook becijferd. Enerzijds willen meer betaalbare huurwoningen. We merken dat één op de twee Gentenaars huurder is. Er zijn veel alleenstaanden, bijna de helft van de gezinnen. Daarnaast willen we ook inzetten op meer kwaliteit en renovatie van woningen. We vinden dat er 1.500 sociale woningen moeten bijkomen. We willen de sociale huisvestingsmaatschappen ondersteunen met 10.000 euro. Ze krijgen nu te weinig geld uit Vlaanderen. In Gent zijn er veel huurders met een laag inkomen. Per woning die men bijbouwt, maakt de sociale huisvestingsmaatschappij eigenlijk van in het begin verlies. Is dat onze verantwoordelijkheid? Nee. Het is die van Vlaanderen. Maar we steken onze kop niet in het zand. We willen een stimulans geven. We willen ook met private initiatiefnemers samenwerken, want alleen kunnen we het niet. Ook de stedelijke verhuurmaatschappij moeten we versterken. We willen honderden woningen laten bijbouwen en door hen laten verhuren. Via het sociaal verhuurkantoor kunnen we ook meer privéwoningen aanbieden. Daarnaast willen we ook inzetten op renoveren. Ook dat is eigenlijk een Vlaamse opdracht. We hebben 17,5 miljoen euro geïnvesteerd in sociale huisvesting. We willen dat opnieuw doen voor 15 miljoen euro. En, ook mensen die niet sociaal huren willen we helpen met premies voor renovatie of energiezuinige maatregel. We willen daar 12.000 gezinnen mee helpen. We willen ook mensen die woningeigenaar zijn maar geen geld hebben om te renoveren een soort renteloze lening geven. Het is een en-en-verhaal. Zo kunnen de prijzen naar beneden. Het is een grote uitdaging want onze stad zal blijven groeien. Daarom is er net een masterplan wonen. Gaan we daar alles mee oplossen? We moeten de mensen geen blaaskes wijsmaken. Maar we hopen een dynamiek te geven.

Ik ben de beste burgemeester voor Gent

— Rudy Coddens (SP.A/Groen)

U woont in deelgemeente Drongen. Sommige inwoners van deelgemeenten klagen en zeggen dat ze vergeten worden door het stadsbestuur.

In elke deelgemeente hoor je dat inderdaad. Als je kijkt naar de investeringen die gebeurd zijn, bijvoorbeeld in Drongen, is dat onjuist. Het centrum is er heraangelegd, er is een nieuw dienstencentrum, een nieuwe bibliotheek en betere sportinfrastructuur. Er is heel veel gebeurd en dat geldt ook voor andere deelgemeenten. Elke Gentenaar, elke wijk is even belangrijk. Die evenwichten moeten bewaard worden en daar zullen we écht over waken. Wat wel klopt is dat er slecht openbaar vervoer is. Dat is een Vlaamse bevoegdheid, we moeten ijveren om de deelgemeenten beter te laten bedienen. Ook daar steken we onze kop niet in het zand: stad Gent betaalt de nachtbussen naar het centrum.

Wie is volgens u de beste burgemeester voor Gent als u het zelf niet wordt?

Ik zet er alles op alles op om met ons project en ons team om een fantastisch resultaat neer te zetten en dan denk ik dat er maar één keuze is en dat ben ik zelf.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet