De Toeristische Tour van Michel Wuyts
vr 20 jul. - 7:00

Wat is er te zien in de streek waar de Tour langs komt? Een vraag die we elke dag stellen aan Michel Wuyts. Hieronder vind je een samenvatting van tips & weetjes!
Vrijdag 20 juli: van Blagnac naar Brive-la-Gaillarde
Blagnac
Blagnac ligt vlakbij Toulouse. Het is het centrum van luchtvaartindustrie met het hoofdkantoor van Airbus. De Airbus 380 wordt er gebouwd, je kan je er rondleidingen krijgen, ook speciaal voor kinderen! Meer info vind je HIER.
Nog meer...
- ‘de roze stad’ wegens de rossige dakpannen en roodoranje bakstenen van de huizen. De stad is vrij groot en een bruisende metropool met luxeboetieks, maar ook gezellige kleine straatjes en steegjes. De basiliek Saint-Sernin is een publiekstrekker.
- er zijn wel 40 pleinen met een fontein
- In het natuurhistorisch museum staat een reconstructie van de quetzalcoatlus, het grootste vliegende reptiel ooit, met wel 12 meter vleugelbreedte
- Het viooltje van Toulouse: is een gedeponeerd merk. De paarse bloempjes worden verwerkt in vanalles. In het Maison de la Violette, dat een boot is langs het Canal du Midi, kan je gerechten proeven met viooltjes (mosterd met viooltjes, gekonfijte viooltjes,...), en kom je alles te weten over de industrie rond het viooltje
Op het traject:
Cahors:
- een historisch beschermde stad, uit de gallo-romeinse tijd. De brug met bogen en torens wordt de duivelsbrug genoemd omdat de architect een pact met de duivel zou hebben gesloten om de werken wat sneller vooruit te laten gaan.
- het oudste wijngebied van Frankrijk, bekend van de rode, bijna zwarte, wijn van de auxerois (Malbec)-druif
Souillac:
- ligt in de vallei van de Dordogne, is een pittoreske stad gebouwd rond wat oorspronkelijk een abdij was. In de omgeving vind je grotten, kastelen, mooie schilderachtige dorpen
Brive-La-Gaillarde:
- Mooie stad met 17 geklasseerde monumenten
- Richt zich op sport, wel 150 sportverenigingen beoefenen 70 verschillende sporten
- Ligt in regio Limousin, fruitstreek en landbouwgebied, bekend van de Limousinrunderen: het kalfje wordt zo lang mogelijk gevoed door de moeder, het vlees is mager en heeft een uitgesproken smaak
- Limoges, de stad van het porselein, is niet veraf
Logeren:
In de streek van de Garonne en de Lot vind je heel veel logeeradressen bij Belgen. Bij deze twee passeren de renners zo goed als voor je neus:
- L’Oustalou in Flaugnac bij André en Rita Schroeven in een voormalige schapenboerderij. André kookt uitstekend!
- La Grange de Jaillac in Francoulès bij Wiliam Plettinck en Veronique Moens. Wie vrienden zoekt voor een spelletje petanque, is hier aan het juiste adres.
Donderdag 19 juli: van Bagnères-de-Luchon naar Peyragudes
Peyragudes
- Is een groot ski-oord waar je ook met sleehonden kan rijden, aan paragliding kan doen en nog veel meer.
- In augustus vindt het wereldkampioenschap skateboarden met ‘longboard’ hier plaats.
- Loop eens binnen in de Sint-Annakerk, je ziet er mooie fresco’s geschilderd door een plaatselijke artiest uit de 15de eeuw
Op de route
- Saint-Beat is bekend van de marmer. Er wordt marmer ontgonnen en in de straten vind je veel marmeren beelden
- Barbazan is een kuuroord, goed voor darmproblemen. De fontein waar de bron ontspringt staat in het park. Je kan in het hele district uitgebreid wandelen en fietsen, met maar liefst 500 km aan paden.
- Labroquere: je kan logeren in het kasteel van Vidaussan, het is nu een b&b
Gastronomie
- het departement van de Haute-Garonne is bekend van de foie gras en de cassoulet met bonen en worsten van Toulouse
- in de Haute-Pyrenees vind je het zwarte varken! Een soort everzwijn dat een heerlijke ham, de Noir de Bigorre oplevert
Woensdag 18 juli: van Pau naar Bagnères-de-Luchon
Dit is de rit van de kuuroorden:
- Argelès: kuuroord aanbevolen voor wie last heeft van neus-, keel-, en oorinfecties.
- Barèges: kuuroord voor traumatology, dermatologie en reuma. De maitresse van Lodewijk XIV verbleef hier
- Eaux-Bonnes heeft thermaal water met zwavel, chloor, calcium en sodium van nature erin. Ook goed tegen reuma en neus-, keel-, of oorinfecties.
- Bagnères de Luchon is het populairste kuuroord, door het Vaporarium, een enorme natuurlijke hammam. Luchon is een van de mooiste plaatsen in de Midi-Pyreneeën. De Agneto is met zijn 3.404 meter de hoogste van de 13 bekende bergen in de regio.
- Lourdes en de Cirque de Gavarnie (Unesco werelderfgoed) zijn niet veraf.
- De Tourmalet bergpas en de Pic du Midi: je moet met een lift omhoog en kan op 600m² terras genieten van het uitzicht op de bergen. Er is een sterrenobservatorium.
- La Mongie (beneden de Tourmalet) is samen met Bareges het belangrijkste ski-oord van de streek.
- Bielle (niet ver van Pau) vormt samen met Aste-Beon, Bilheres en Castet een natuurreservaat voor gieren. In de ravijn vinden de gieren de stilte en het voedsel die nodig zijn om zich voort te planten
Logeren:
In Bagnères-De –Luchon kan je logeren bij Dominique Vanbesien en Jean-Claude Dobbelaere. Ze runnen er Hotel Panoramic. Een foto van Koning Albert en Koningin Paola verwelkomt je in de receptie.
Maandag 16 juli: van Samatan naar Pau
We rijden in de regio’s midi-Pyreneeën en Aquitaine: streek van de Armagnac, van zonnebloemenvelden, wijngaarden...
Samatan is bekend van:
Foie gras: grootste beurs te wereld vindt jaarlijks plaats in augustus. Trek een truitje aan want het is maximaal 10°C warm in de hallen. Je kan sommige ganzen- en eendenkwekerijen bezoeken.
Pau is bekend van:
- de bearnaisesaus die ontstaan is in de provincie Béarn waarvan Pau de hoofdstad is
- de paarden met paardenfokkerijen van oa het Anglo-Arabisch ras, trainingscentra, ruiterpaden
- het Musée de Beaux Arts met een grote collectie aan Vlaamse, Hollandse, Spaanse, Italiaanse en Franse meesters van de 15de tot de 20ste eeuw.
- kasteel en geboorteplaats van koning Hendrik IV, koning van Frankrijk in 16de eeuw, in kasteel is een grote collectie wandtapijten te zien
- de luchtvaart: de gebroeders Wright hadden er in 1908 hun vliegschool en de stad is nog altijd een centrum van luchtvaartindustrie met bedrijven die vliegtuigen of onderdelen voor vliegtuigen bouwen.
- Auch is grote stad op de route, je ziet er o.a de toren van Armagnac waar op de derde verdieping een beeld staat van D’Artagnan, musketier in het leger van Lodewijk XIV.
- Wie graag kastelen bezoekt, kan in deze regio de ‘route des châteaux’ volgen.
- De renners houden hun tocht rechts van de rivier de Pau, maar links daarvan, op zo’n 40 km van Pau in Lucq-de-Béarn baat de Vlaamse Chantalle Albert La Bastide Estratte uit. Een adres voor wie houdt van rust en zwemmen in een riviertje tussen de zalm en de forel!
- De streek rond Pau is bekend van de zoete wijnen.
Op 44 km van Pau, in het dorpje Crouseilles hebben 162 wijnbouwers zich verenigd in de Cave de Crouseilles. De wijnen liggen in een grote vatenkelder. De belangrijkste zijn de Pacherenc du Vic Bihl (zoete wijn) en de rode Madiran.
De rode Madiranwijn wordt wel eens de gezondste ter wereld genoemd. Hij is gemaakt van de tannat-druif, die veel tannines en polyfenolen bevat en dat zou goed zijn tegen hart- en vaatziekten.
Vroeger (en ook nu af en toe nog) kregen baby’tjes bij het doopsel enkele druppeltjes juraçonwijn op de lippen. Dit bracht geluk, liefde en voorspoed!
Vrijdag 13 juli: van Saint-Jean de Maurienne naar Annonay Davézieux
In de Savoie zijn 60 skigebieden, drie natuurparken (Vanoise, Bauges, Chartreuse) en zes kuuroorden (Aix-les-Bains, Ais Marlioz, Challes-les-eaux, Brides-les-Bains, La Léchère, Salins-les-thermes)
De steden Chambéry en Grenoble zijn niet veraf.
Saint-Jean de Maurienne is bekend van:
- de Opinel-keukenmessen. Je kan er het museum bezoeken. Joseph Opinel ontwierp een plooimes dat in 1890 een ware rage was en nog altijd bestaat. De keukenmessen van Opinel worden geroemd voor het gebruiksgemak. Picasso gebruikte een Opinelmes om te beeldhouwen.
- de drie vingers van Johannes de Doper die er als reliek bewaard zijn. Jaarlijks in augustus zijn er ‘broodfeesten’ rond Johannes De Doper. De zegening van het brood gaat gepaard met folkloremarkten, en animatie waar veel volk op afkomt. Dit jaar zijn er ‘de nachten van de heilige Johannes’, op 13 augustus gaan die ook gepaard met muziek en theater.
- de kazen met appellation d’origine contrôlée: Reblochon, Beaufort, Abondance en Tomme
- Annonay is bekend van:
- de broers Montgolfier die daar de heteluchtballon hebben uitgevonden. De broers hadden een papierfabriek. Hun allereerste ballon in papier waar ze een vuurtje onder stookten, vloog in brand. Een tweede steeg tot aan het plafond en enkele pogingen later zetten ze heel de stad in rep en roer want de ballon vloog in open lucht tot 300 meter hoog. In hun geboortehuis is nu een papiermuseum.
- een perkament- en ledermuseum, bijna uniek in Frankrijk, er zijn maar heel weinig plaatsen waar nog perkament wordt gemaakt
- Joseph Besset, de vader van de autobus. Hij maakte eerst koetsen, daarna chassis voor bussen en ook voor auto’s. In Vanosc, een dorp een tiental kilometer van Annonay is er een (groot) museum waar je prachtige koetsen, oude auto’s en busjes kan bekijken.
Langs het parcours:
- voor een Chartreuselikeur kan je terecht in Saint Laurent du Pont en 25km verder in Voiron. In Saint Laurent staat de abdij van de Chartreusemonniken (karthuizers), in Voiron ligt de distilleerderij van deze groene of gele likeur op basis van planten en naar een geheim recept van de paters uit de 18de eeuw. Ze hebben de grootste likeurkelder ter wereld!
- Voor de kinderen is er het beren- en poppenmuseum van Lens-Lestang: een privé berencollectie van meer dan 1000 stuks. De eigenaars geven je graag uitleg en uiteraard is er een winkeltje waar je alles kan kopen om je eigen beer in elkaar te steken.
Donderdag 12 juli: van Albertville naar La Toussuire
We zitten in de regio Rhône-Alpes met als belangrijke steden Lyon, Grenoble, Saint-Etienne en Genève in het nabije Zwitserland.
- Albertville ligt nabij het meer van Annecy, het natuurpark van Bauges, en skigebieden Beaufortain en Tarentaise
- shopping: in Albertville is een groot outlet dorp om te gaan winkelen.
Langs het traject kan je:
- eten in een burcht in Feissons-sur-Isère. Het kasteel uit de 12de eeuw is omgebouwd tot restaurant. Je kan er ook je trouwfeest geven!
- werken aan je gezondheid in het kuuroord van La Léchère. Goed tegen reuma en kwalen aan de aders.
- op 15 juli het feest van de Col de la Madeleine meevieren in Sint-Francois –Longchamps met een openluchtmis en lokale lekkernijen
- o.a. in Montgellafrey oude broodovens zien. Dat zijn ovens in aparte gebouwen buiten het huis. Sommige worden nog gebruikt.
- denken aan mode-ontwerper Pierre Balmain. Zijn familie is afkomstig van Saint-Sorlin-d’Arves. Na zijn dood in 1982 is zijn as daar uitgestrooid in de bergen.
- in Albiez-Montrond net als de renners langs een kunstwerk rijden ter ere van messenmaker Opinel. In de volgende rit meer daarover!
Toussuire:
De Maurienne Vallei in de Savoie met la Toussuire en de omliggende bergpassen vormt een van de grootste fietsgebieden ter wereld.
Woensdag 11 juli: van Mâcon naar Bellegarde-sur-Valserine
Mâcon is de hoofdplaats van de wijnstreek Mâconnais, ligt aan de rivier de Saône in de Bourgogne. Bekende wijnen zijn Pouilly-Fuissé, Mâcon, Saint-Véran, Viré-Clessé,..
Elk jaar vindt in Mâcon een internationale wijnbeurs plaats
Opvallend in Mâcon is:
- de residentie Soufflot. Het is nu een bejaardentehuis, in de 18de eeuw was het een soort liefdadigheidsinstelling. Rechts achter de inkomdeur zie je de ‘draaikast’: een soort van draaibare kuip waarin kinderen te vondeling konden worden gelegd.
- het houten huis, uit het jaar 1500 ongeveer met een volledig houten voorgevel en versierd met beelden van bedenkelijk allooi, naakte apen bijvoorbeeld, of personages met maskers.
- Opvallend langs het parcours:
- Saint Trivier-sur-Moignans is gesticht door een Vlaming! De heilige Trivier was afkomstig van wat nu Frans-Vlaanderen is. In 538 bevrijdde hij twee jongeren uit handen van de snode Theobert en zijn troepen. Je vindt enkele mooie middeleeuwse gebouwen in Saint-Trivier.
- in Ambronay staat een abdij uit de 9de eeuw van de Benedictijnen. Nadat de paters een liederlijk leven begonnen te leiden werd ze in de loop der eeuwen gebruikt als gevangenis, schuur, school en opslagplaats. Nu is het een cultureel centrum waar in de tweede helft van in september een festival van barokmuziek plaats heeft.
Bellegarde-sur-Valserine ligt op 20 minuten rijden van Genève, en 90 minuten van Italië via de Mont Blanctunnel. Met de TGV sta je in 2u40 in Parijs.
De stad profileert zich in de sport. Er zijn wel 50 sportverenigingen, en 220.000 vierkante meter aan oppervlakte en infrastructuur om aan sport te doen.
Qua natuur: Je kan een wandeling doen langs de Valserine, een rivier met veel watervallen, die diepe kloven heeft geslagen in de rotsen en uiteindelijk ondergronds in grotten verdwijnt.
Logeren:
Een wijnstreek trekt volk aan, Belgen die graag bij Belgen logeren kunnen terecht op verschillende adresjes:
- op 14 km van Mâcon ligt Le Clos de Clessé, in Clessé dus, een b&b van André en Tessy Gladinez. Clessé, dat is hét dorp van de Viré-Clessé.
- op 41 km van Mâcon hebben Jan en Annie Hostens hun b&b, dat is in Jugy, het heet Le Crot Foulot, je logeert er in een echt wijnbouwershuis met ommuurde binnenplaats.
Maandag 9 juli: van Arc-et-Senans naar Besançon
Arc et Senans is bekend van de Saline Royale, een ‘zoutziederij’ uit de 18de eeuw, voorbeeld van industrieel erfgoed en erkend werelderfgoed van de Unesco. Uniek is dat de architect, Ledoux, de gebouwen in een halve cirkel heeft geplaatst.
Het was de bedoeling een heel dorp te bouwen rond de fabriek en zo een volledige cirkel te vormen, maar zover zijn ze niet geraakt. De fabrieksgebouwen, de directeurswoning en de arbeidershuizen zijn open van 9 tot 19u, en je kan op deze unieke plek zelfs overnachten.
We zitten in Franche-Comté, departement Doubs bekend om:
- de bossen en de bergen, meren en valleien, watervallen, …een streek voor natuurliefhebbers. Bijvoorbeeld in Villers-Le-Lac heb je de waterval van de Doubs, een waterval van 27 meter
- de kaasmakerijen van Comtékaas, die zijn vaak open voor bezoekt en hebben een winkeltje
- de worsten van Morteau en Montbélliard, twee soorten gerookte worsten. In Morteau vieren ze in augustus de worstenfeesten.
- Vesoul, stad waar Jacques Brel een lied over maakte, ligt iets ten noorden van Besançon
- Besançon is de hoofdstad, heeft een citadel als toeristische trekpleister. Op de kathedraal staat een astronomisch horloge met maar liefst 30.000 onderdelen. En de schrijver Victor Hugo (Les Misérables) is hier geboren.
- De fabrieken van Peugeot staan in deze streek, je kan het museum bezoeken in Sochaux
- Boussières is een kleine gemeente met overblijfselen uit de middeleeuwen. De Saint-Etiennekerk is er een uitzonderlijk voorbeeld van middeleeuwse geschiedenis in Franche-Comté. De oudste delen zijn van de 11de eeuw.
Logeren:
In de Doubs, nabij Besançon in de Auberge Chez Soi in Roulans, bij Dirk Vercammen en Nicole van Wezer. Hun auberge staat bijna met de voeten in het water, je kan zo de rivier induiken of naast de deur je vis gaan vangen.
Volg je de verplaatsing van de tour naar de volgende rit van Besançon naar Mâcon, dan ligt op dit traject de gîte van Gert en Inge Erauw. In Serley hebben ze een oude Bressaanse hoeve gerenoveerd. Le Meflatot ligt te midden van de velden tussen Bourgogne en de Jura, de ideale omgeving om een Bressekip te gaan eten!
Vrijdag 6 juli: van Epernay naar Metz
Deze rit brengt ons van de champagnestreek naar de Lorraine.
Wat is er te zien?
Epernay:
- Één lange straat is de Avenue de Champagne waar vele bekende huizen zijn gevestigd zoals Moët et Chandon, Laurent-Perrier. Onder de straten is een netwerk van tunnels waarin de voorraden opgeslagen worden en de wijn ligt te rijpen. Sommige gangen zijn te bezoeken tegen betaling.
- Bij Huis Mercier rijdt een treintje door de gangen om je rond te leiden. Je kunt uitleg krijgen in het Nederlands.
- Bij huis De Castellane kan je de toren beklimmen en heb je een mooi uitzicht over de wijngaarden. Ook daar rondleidingen in het Nederlands én ze tonen er het moderne hedendaagse productieproces van champagne, dus geen bluf over productietechnieken die wel nostalgisch klinken, maar in de praktijk niet meer gebruikt worden.
- champagne mag maar van drie druivensoorten gemaakt worden: chardonny, pinot noir en pinot meunier. Deze laatste twee zijn rode! druiven die wit sap leveren.
- de champagnestreek is mooi om met de motor te verkennen. Op deze website kan je tochten downloaden.
- zoek je logies in de champagnestreek dan kan je langs gaan bij een koppel Belgen: Stefan en Nicolas, ze baten op 13km van Epernay een B&B uit Au Lys Royal in het dorp Oeuilly. Stefan werkt voor een champagnehuis, kent er dus alles van en het uitzicht op de wijngaarden krijg je er gratis en voor niks bij.
Metz:
- De kathedraal Saint Etienne heeft de grootste oppervlakte aan glasramen van heel Europa, 6500 m².
- Een van de mooiste foto’s van Metz kan je nemen op de Moyen Pont, op een klein eilandje in de rivier de Moezel. Je ziet er de gevel van de Temple Neuf weerspiegelen in het water .
- De rommelmarkten van Metz zijn tot in het buitenland bekend! Elke maand is er minstens 1, de eerstkomende is op 21 juli in het Parc des Expositions, er komt tot 150.000 man op af!
- Centre Pompidou van Metz, zoals in Parijs, museum voor hedendagse kunst, een mooi modern gebouw, prachtig verlicht ’s avonds lijkt het wel een paddenstoel
- Metz houdt een ‘été magique’ in de zomermaanden met concertjes, straattheater, circus of film, van lokale artiesten
- Culinair: eet zeker een quiche Lorraine en proef van het typische Metz-gebakje: een macaron in drie kleuren met bosbessencreme tussen.
- De mirabellen: een soort kleine gele zoete pruimpjes die verwerkt worden in allerlei gerechten, er is bijvoorbeeld een jenever van mirabellen. Eind augustus zijn er de Mirabellefeesten: straattheater, concerten, dans,… en verkiezing van de mirabellenkoningin.
- Lac de Madine is de moeite om eens langs te gaan. Het is een aangelegd meer in beschermd natuurgebied dat dienst doet als drinkwaterreservoir voor de steden Metz en Nancy. Het meer is in Nonsard-Lamarche en Heudicourt-sous-les-Côtes bereikbaar voor het publiek.
Donderdag 5 juli: van Rouen naar Saint-Quentin
Wat is er te zien?
Picardië:
- tuinliefhebbers komen hier aan hun trekken, wel 70 parken en tuinen staan open voor publiek
- kunstliefhebbers: Picardië is de bakermat van de gotiek, veel gotische kerken en kathedralen in de regio.
Saint-Quentin:
- gotische basiliek die je al van kilometers ver ziet staan
- stad is in eerste Wereldoorlog verwoest, er is een oorlogskerkhof, oorlogsmonument. Omdat de stad in de jaren 1920 opnieuw opgebouwd is, staan er veel gebouwen in art-decostijl.
- Charles Rogier (lees op zijn vlaams rogier), die we kennen van het Rogierplein in Brussel en de Rogierlaan, de Rogierstraat, metrohalte Rogier, die was van Saint-Quentin afkomstig. We moeten dus eigenlijk Rozjee zeggen op z’n Frans. Rogier/Rozjee is verschillende keren minister en zelfs 1ste minister geweest, hij is één van de grondleggers van de Belgische staat.
Verder ook:
-De Schelde en de Somme ontspringen in deze buurt
-Vlindermuseum: grootste collectie van Europa, tussen de 10- en 20.000 exemplaren worden tentoongesteld in een voormalige kerk. Behalve vlinders kan je er ook kevers, spinnen, en wandelende takken 'ontdekken'.
Dinsdag 3 juli: van Orchies naar Boulogne-Sur-Mer
Orchies ligt in Frans Vlaanderen, heet Oorschie in ’t Vlaams.
Het stadje is bekend van:
- twee kasseistroken uit het parcours van de wielerklassieker Parijs-Roubaix.
- keramiek: in de 19de eeuw verschillende fabrieken van aardewerk of faience zoals ze daar zeggen.
Als je stuk keramiek hebt in de vorm van een dier, dan zou die van Orchies kunnen zijn. Kijk eens of er geen stempel in staat met een grote letter O en daarin de letters D en L door elkaar verweven, dat staat voor Orchies l’Herminé Declercq, een bekende keramiekfabriek.
De chicorei: het Maison Leroux of ook Maison De la Chicorée genoemd van de familie Leroux, een familie dei wereldleider is in de chicorei., In hun huis is collectie keramiek te zien, met uitleg over de productie van chicorei.
BOULOGNE-SUR-MER
Bonen of Beunen in ’t Vlaams.
Wat is er te zien?
- Je kan er het oude stadsgedeelte bezoeken met het belfort, het kasteelmuseum en de stadpoort. Opvallend aan het kasteel is dat het er een is zonder toren! Uniek voor de middeleeuwen!
- In het moderne stadsdeel ligt het zeecentrum Nausicaa, waar je alles leert over het leven in de oceanen. Er is onder meer een enorm bassin met zeeleeuwen. Vanaf het strand is er ook kans om de zeeleeuwen te zien in het buitenbad van het zeecentrum.
- Boulogne-sur-mer is de grootste visserstad van Frankrijk. Langs de kaaien en in de buurt van de loopbrug kan je ’s morgens aan de kraampjes verse vis kopen, recht van de boot!
- het Maison de la Beurière, een authentiek oud vissershuis dat nu museum is.
- Er is in Boulogne-sur-Mer een restaurant dat het Brussels Café heet! Ze serveren er wafels!
- kaas kan je kopen bij de familie Olivier, al 4 generaties kaasmakers. Ze hebben een winkel in Boulogne-sur-mer, maar ook in Lens. Gespecialiseerd in de kazen van de streek. Met een stokbrood van de plaatselijke bakker bij is de picknick klaar!
Woensdag 4 juli: van Abbeville naar Rouen
Wat is er te zien?
- Baai van de Somme: populair bij natuurliefhebbers en wandelaars, je kan er allerlei vogels spotten en er zit een kolonie zeehonden
- Aan de kust in Le Crotoy rijdt een stoomtreintje om de omgeving te verkennen
- in Abbeville staat een van de oudste belforten van Frankrijk, is uit de 13de eeuw. Opmerkelijk: het belfort heeft geen klok, maar wel een zonnewijzer
- Normandië is bekend om zijn streekspecialiteiten op basis van appelen. Je rijdt er door prachtige appelboomgaarden. (Normandische pannenkoeken, Flan of tarte Normande, de appelcider, de pommeau, de calvados.) De boerderijen hebben gewoonlijk een winkeltje waar je een fles kan kopen om thuis na te genieten van je trip.
- straffer spul: de Bénédictine (recept nog altijd een geheim)
- het ‘agneau du prés salé’: lam waarvan het vlees al van zichzelf gezouten is omdat de schapen grazen op ‘zoute’ weidegrond. Zout omdat die overstroomd zijn geweest door de zee.
- Eendensoort: in Rouen wordt een speciaal soort eend gekweekt, een zwaar en kleurrijk ras dat daar al sinds de jaren 1500 rondloopt. Heerlijk in een gerecht met cider en raapjes.
- Rouen is de stad van Jeanne d’Arc, trok in 14de eeuw als vrouw ten strijde tegen het Engelse leger, slaagde erin Orléans te bevrijden, werd Franse heldin, maar aartsvijand van Engelsen. Die gooiden haar in Rouen op de brandstapel. Verschillende gebouwen verwijzen naar de historie van Jeanne d’Arc.
- kathedraal van Rouen: staat op schilderijen van Monet. Binnenin hangen een dertigtal werken van hem. Naast de kathedraal ligt de rue St.-Romain. Dit straatje moet je zeker even doorlopen want het is één van de mooiste straatjes van Rouen. Hier vind je allemaal vakwerkhuizen die tot 500 jaar oud zijn.