Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: radio2 middag in oost-vlaanderen

radio2 middag in oost-vlaanderen

De Vlaamse Waterweg: “Magneetvissers moeten beboet worden”

ma 9 sep. - 0:18

Vorige week haalde een magneetvisser uit Ronse een obus uit de Dender. Oorlogsmunitie in het water kan gevaarlijk zijn en daarom roept de Vlaamse Waterweg op om magneetvissen te beboeten. “Jammer, want uiteindelijk zorgen wij ervoor dat er minder afval in het water ligt”, klinkt het bij de magneetvissers.
magneetvissers
© Foto: Radio 2

Er heerst een algemeen verbod op magneetvissen op de rivieren van de Vlaamse Waterweg. Magneetvissen mag enkel op privéterrein: “Magneetvissen is bij wet verboden omdat je munitie naar boven kan halen uit de wereldoorlogen”, vertelt Hélène Vermeulen van de Vlaamse Waterweg. “Het is bij wet verboden, de politie kan daartegen optreden, maar die worden natuurlijk aangestuurd door de stad of gemeente.”

Obus

Het kan gebeuren dat magneetvissers hele oude dingen bovenhalen. Vorige week haalde Dimitri Gaublomme uit Ronse nog een obus uit de tweede wereldoorlog uit de Dender: “Ik was twintig minuutjes aan het vissen en had al heel wat oud ijzer bovengehaald. Toen voelde ik iets zwaars aan mijn touw. Ik dacht dat het een fiets was, maar toen de punt van het voorwerp naar boven kwam, wist ik was het was. Ik schoot even in paniek, maar dan heb ik snel de politie opgebeld. Zij hebben dan DOVO ingelicht.”

Gevaarlijk

“Echt gevaarlijk is magneetvissen niet”, vertelt visser Matthias Verstraete. “Ik heb nog niets gevaarlijks gevonden. Als je niet op zoek bent naar oorlogsvondsten, dan ga je ze ook niet zomaar tegenkomen. Verder draag ik ook altijd stevige handschoenen om me te beschermen. De dingen die onder water zitten, zijn vaak roestig en ik wil natuurlijk geen tetanus of klem krijgen.”

“Je moet natuurlijk wel uitkijken wat je met je vangst doet”, vult Dimitri Gaublomme aan. “Als je een obus bovenhaalt moet je er geen zotte dingen mee gaan doen.”

Ecologisch

“Wat wij doen is ecologisch, vind ik”, gaat Matthias Verstraete verder. Hij is sinds een aantal maanden actief als magneetvisser en daarnaast verkoop hij ook magneten. “Wij zorgen ervoor dat er minder afval in het water ligt. IJzer gaat heel erg roesten op de bodem van een rivier en dat heeft negatieve gevolgen voor de fauna en flora. Eigenlijk doen we dus iets goeds.”

“Alles wat we uit het water halen, nemen we mee. Natuurlijk gebeurt het soms dat we iets uit de oorlog bovenhalen, maar de mensen van DOVO zijn er dan toch om dat op te lossen?” vraagt Dimitri Gaublomme zich af.

Extra regels

Een verbod vinden de magneetvissers overdreven, maar extra regels moeten kunnen: “Ik denk dat het vooral belangrijk is dat er een minimumleeftijd moet zijn voor magneetvissers. Ook begeleiding lijkt me belangrijk. Magneetvissers moeten weten waar ze mee bezig zijn. Als ze weten wat ze moeten doen als ze iets gevaarlijks bovenhalen, is er geen probleem.”  

 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet