Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

zomerhit

consument

Aha!

Erop uit

Radio 2 stelt voor

ladybikers

Speel mee

De voorzorgvolmacht: wat en hoe?

di 25 sep. - 6:41

Een testament kennen we allemaal en het bevat je wilsbeschikking voor na je overlijden. Een voorzorgvolmacht is vergelijkbaar. Het regelt niet je wensen na je overlijden, maar wel tussen het moment dat je wilsonbekwaam wordt en je overlijdt. Maar hoe werkt het precies?

In een voorzorgvolmacht geef je als persoon die op dat moment nog wilsbekwaam is, de opdracht aan een lasthebber (dat kan een vertrouwenspersoon zijn, een familielid of een derde) datgene te doen wat omschreven is in de volmacht vanaf het moment dat je wilsonbekwaam wordt. Het is dus een contract tussen jou en de lasthebber dat jouw wensen bevat met betrekking tot je goederen, vermogen en persoonsgebonden materie. Zo kan je er bijvoorbeeld in beschrijven dat zodra je je huis verlaat en naar een instelling gaat, je huis meteen moet verkocht worden. Maar ook, als ik dementeer wens ik dat mijn vermogen wordt gebruikt om me thuis te laten verzorgen. 

Het verschil met een bewindvoerder is dat die wordt aangesteld door een vrederechter op het moment dat er echt problemen opduiken en je wilsonbekwaam bent geworden. Bij een voorzorgvolmacht heb je geen vrederechter nodig en leg je je wensen zelf vast op een moment dat je nog volledig in orde bent.

Hoe ga je te werk?

Een voorzorgvolmacht maken kan op iedere leeftijd, ook als je jong bent kan het. Het is een document dat jij als lastgever opstelt en samen ondertekent met de lasthebber. Dat document moet geregistreerd worden bij een notaris of bij de griffie van je vredegerecht die het dan in een centraal register opnemen. Zo kunnen partijen waarmee later contracten worden afgesloten (een rusthuis bijvoorbeeld) nagaan of jij die lasthebber effectief hebt aangesteld om jou te vertegenwoordigen.

Een standaardformulier voor een voorzorgsvolmacht bestaat niet (net zoals bij een erfenis) maar een notaris kan je zeker op weg helpen of bijstaan. Er zijn twee dingen die je beter niet in een voorzorgvolmacht maar in afzonderlijke opdrachten regelt: orgaandonatie en euthanasie.

Een voorzorgvolmacht laten registreren kan sinds 2014. In 2018 waren er al 86.000 geregistreerde volmachten opgenomen in het centraal register. Vermoedelijk zal dat aantal nog oplopen.

Meer zoals dit ..

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

VRTNU wordt VRTMAX

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet