Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

De zoutste smaaktest ooit: ansjovis!

smaaktest

wo 24 mei - 9:33

Geen mens die het in z’n hoofd haalt om 5 ansjovisjes puur te eten. Het smaakpanel deed het wel en ontdekte zo de lekkerste.
De lekkerste ansjovisfilets in olijfolie

Top 5

Het panel proefde 5 merken 'gestrekte ansjovisfilets in olijfolie'. 4 ervan uit blik en 1 uit een glazen potje.

  1. Imperial – 32,20 euro/kg
  2. Boni (Colruyt) – 21,60 euro/kg
  3. Nixe (Lidl – de enige in glas) – 16,13 euro/kg
  4. John West (Albert Heijn) – 32,80 euro/kg
  5. Delhaize – 23,80euro/kg

 

De grootste familie… van de zee

Geloof het of niet, maar van de ansjovis zijn maar liefst 139 verschillende soorten bekend.

  • Ze lijken een beetje op sardienen en andere haringachtigen, maar vormen toch de aparte familie van de Engraulidae.
  • Boni en Delhaize gebruiken dezelfde soort: de Engraulis Ringens of Peruaanse ansjovis.
  • In het blikje van Imperial zit de Europese ansjovis: Engraulis Encrasicolus.
  • Nixe (Lidl) en John West (Albert Heijn) zetten er geen specifieke soortnaam op, maar dat hoeft ook niet van de wet.
  • Voor je ecologische voetafdruk is de Europese ansjovis de beste keuze: hij legt minder kilometers af tot op je bord en is vooral minder bedreigd dan de (overbeviste) Peruaanse ansjovis.
  • Als je het helemaal goed wil doen koop je MSC-ansjovis, maar geen enkel merk uit de test draagt dat label.

 

Zout, Zouter, Ansjovis

  • Op zich bevat een ansjovis eigenlijk helemaal niet zo veel zout: ongeveer 0,2%.
  • Dat verandert drastisch tijdens de behandeling van die filets: ze liggen soms eerst een maand lang in zeezout voor ze de verpakking in gaan.
  • In één zo’n blikje of glazen potje zit er om en bij de 15% toegevoegd zout. Laat ons eerlijk zijn, dat is eigenlijk hallucinant veel.

 

En nog wat olie erbij

  • Pure ansjovis bevat maar 102 kcal per 100 gram. Verpakt in olijfolie valt het meteen een pak hoger uit.
  • De visjes van Delhaize bevatten de minste calorieën: 177 kcal per 100 g.
  • Winnaar Imperial zit er iets boven met 180 kcal.
  • De visjes van Lidl zijn de meest calorierijke: 232 kcal per 100 g, en dat komt dus vooral door de toegevoegde olijfolie.
  • Toch is ansjovis niet per se ongezond. Als je hem met mate eet heeft hij zeker ook een voordeel: het is een halfvette vis, dus rijk aan omega 3-vetzuren.

 

Glas of blik, that's the question

  • Net die Omega 3-vetzuren zorgen er voor dat ansjovis niet zo lang houdbaar is.
  • Laat je blikje of potje dus geen jaren in de kast staan, anders krijgt de inhoud een ranzige smaak en geur door de afbraak van die onverzadigde vetzuren.
  • In theorie scoort een blikje op dat vlak beter dan een glazen potje: onverzadigde vetzuren (zoals omega 3) zijn niet al te best bestand tegen zuurstof, maar verdragen ook niet goed licht.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet