Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

  • Antwerpen

mis niets!

Aha!

Radio 2 stelt voor

consument

Erop uit

Deel je kosten met een app

di 20 aug. - 5:58

Buurtfeestje? Of ga je tijdens de zomer op reis met vrienden? Een app om kosten te delen komt goed van pas.

Gratis

Vroeger moest je voor sommige kostendeelapps wel eens betalen. Of je kon er maar een beperkt aantal uitgaven mee behandelen. Dat is intussen veranderd. Er zijn heel wat gratis apps op de markt en je vindt ze bijna altijd voor zowel iOS als Android. Zo kan (bijna) iedereen meedoen, ongeacht het besturingssysteem van z’n smartphone.

Het principe

Gedaan met ‘pot leggen’ of achteraf zitten prutsen met rekeningetjes of Excel-bestanden. Iedereen kan voortaan inkopen doen voor iedereen. Dankzij de app weet je op elk moment wie nog hoeveel geld moet aan wie. De apps zijn stuk voor stuk heel makkelijk in gebruik. Je voert gewoon de gemaakte kost in, zegt wie betaald heeft en voor wie het bestemd is. De app doet het rekenwerk.

Tricount

Tricount is een heel degelijke app van Belgische makelij en werkt voor groepen tot 30 deelnemers. De app werkt zelfs offline. Hij blijft dus ook bruikbaar wanneer je geen internetverbinding hebt. Je moet er niet verplicht voor registreren. Maak een project aan en stuur de link naar de andere deelnemers. Het enige nadeel daarvan is wel dat iedereen met de link al jullie uitgaven kan bekijken en aanpassen.

Je kunt aangeven hoe de kosten worden verdeeld. Standaard verdeelt de app ze over alle deelnemers, maar via 'geavanceerd' vul je moeiteloos manueel in wie er wel of niet meebetaalt voor een bepaalde kost. Je kunt de rekeningen ook delen via e-mail, Facebook, Instagram of Whatsapp. En de fiches zijn ook online te raadplegen op de website.

Tricount geeft je meteen ook al enkele betaalmogelijkheden: bijvoorbeeld Paypal of de Bancontact-app.

Splitwise en co.

De app Splitwise doet eigenlijk hetzelfde als Tricount, afgezien van de betaalmogelijkheden. Handig: je kunt ook foto's en opmerkingen toevoegen, bijvoorbeeld de rekening van de slager of de bakker. Voor Splitwise moet je je wel eerst een account aanmaken. Zo weet je dat de informatie wel zeker binnen jouw groepje blijft. 

Er zijn nog heel wat gelijkaardige apps. In Nederland is Wiebetaaltwat populair. Ga je op reis buiten de Eurozone? Dan kan Splid handig zijn: je kunt de kosten ingeven in verschillende valuta.

Geen smartphone? Geen probleem!

Ook zonder smartphone kun je gebruik maken van de technologie. Gewoon even surfen naar de website van de betreffende app en je kunt hetzelfde doen, maar dan op je computer. In dat verband is Kittysplit ook een aanrader: een eenvoudige webapplicatie die je op elke computer kunt openen. Het enige nadeel is dat je altijd een internetverbinding nodig hebt.

Meer zoals dit ..

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet