
radio2 middag in oost-vlaanderen
Deelwinkel tegen leegstand in Oostwinkel
di 7 mei - 1:11

Er zijn steeds meer kleine dorpen met weinig of geen winkels. Ook in het centrum van Oostwinkel is er niet veel meer te vinden dan een bakker en een slager. Maar daar hebben enkele ondernemers de handen in elkaar geslagen en hebben ze samen een deelwinkel geopend. De winkel heet Aardendwerk en focust vooral op duurzaamheid. Zo verkopen ze biologische producten en werken ze samen met plaatselijke boeren.
Weinig aanbod
“Er is hier in Oostwinkel wel een bakker en een slager, maar vroeger waren er veel meer kleine winkels. Die zijn allemaal verdwenen door de opkomst van de grote supermarkten in omliggende steden zoals Eeklo”, vertelt Linda François die bij Aardendwerk werkt.
Vrijwilliger bij Aardenwerk Hélène merkte ook dat een deelwinkel nodig was in het kleine dorp: “Ik ben zelf van Eeklo, maar als ik door Oostwinkel rijd, dan zie je echt dat er bijna niets is. Jonge mensen trekken ook naar de stad om daar inkopen te doen. Maar om eerlijk te zijn zie ik ook in Eeklo de kleine zaken hun deuren sluiten. Als een kleine zelfstandige een winkel wil starten, krijgt die weinig kansen en wordt hij vervolgens overdonderd door de veelheid aan supermarkten.”
Samenwerking
“In 2018 kwamen verschillende mensen met het idee om een coöperatie op te starten waar we producten aanbieden en waar mensen van het dorp elkaar kunnen tegenkomen”, vertelt Linda. “Dat mensen hier met elkaar in contact komen, is naast de duurzaamheid en de biologische factor dan ook een van de troeven van dit concept.”
“In onze deelwinkel werken we samen met verschillende leveranciers”, vult Johan Desmedt aan. “Zij verkopen hun producten dan aan ons. We bieden wel geen vlees aan. In het dorp is er namelijk nog een slager, en we willen zijn cliënteel niet afpakken.”

Aardendwerk
Belang van een deelwinkel
“De winkel is belangrijk omdat we de korte keten nastreven”, gaat Hilde verder. “De producten die we hier aanbieden komen niet van ver en ze zijn biologisch.”
Voor Johan is het persoonlijk contact een grote troef: “Nu er overal supermarkten zijn, is het moeilijk voor gespecialiseerde zaken om te overleven. Maar het voordeel bij zo’n speciaalzaak is dat je nog heel veel uitleg krijgt over je product, en dat is wat mensen willen.”
“Ik zou andere dorpen zeker aanraden om een deelwinkel op te starten”, gaat Johan verder. “Zo’n winkel versterkt het contact met de consument. We zijn nog maar pas open, maar voelen nu al dat mensen terugkomen en de uitleg die we geven een meerwaarde vinden. Het leeft. Ik hoop dat vele dorpen dit ook opstarten.”
Het grote publiek
Aardendwerk is elke zondag open. Er zijn al een heleboel mensen die de plaats bezoeken, maar het mogen er altijd meer zijn. Dat vindt ook Linda: “Bekendheid verwerven is niet evident. Zo zouden we kunnen flyeren, maar er zijn weinig winkels in het dorpscentrum. Doordat er hier maar weinig openbare ruimte is, is het moeilijk om de flyers te bedelen.”