Denk met het warme weer aan je huisdieren
consument
di 6 aug. - 2:01

Schaduw en ventilatie
- Verplaats kooien naar een plaats waar het koel is. Leg eventueel een nat laken over het hok om het af te koelen. Zorg ervoor dat de dieren zelf in de schaduw kunnen zitten.
- Zorg voor voldoende ventilatie in stallen en hokken.
- Landbouwhuisdieren zoals paarden, ezels, schapen en geiten hebben beschutting nodig zoals bomen of een hok. Een metalen container is niet geschikt als 'huis' op warme en koude dagen!
Vers drinkwater
Bij warm weer eten dieren minder en drinken ze veel meer. Zorg daarom voor voldoende drinkwater. Hou er rekening mee dat het water sneller verdampt. Voorzie extra drinkbakken die niet omgestoten kunnen worden.
- Ververs het water minstens twee keer per dag.
- Om het water koel te houden, kan je er ijsblokjes in doen of de drinkflessen even in de diepvries steken. Het water mag ook niet té koud zijn. IJskoud water is niet gezond!
- Geef landbouwhuisdieren en paarden een zoutblok om verloren mineralen terug aan te vullen.
- Controleer geregeld de werking van je automatische drinkpomp.

Paarden in de wei
Badplaats
Voor kleine dieren kan het voldoende zijn om een schaal met water of een (modder)plas te voorzien. Zorg dat duiven, kippen en andere vogels zowel in een lage schaal water kunnen baden als een stofbad kunnen nemen.
Voor grote dieren loont het om een poel in je weide aan te leggen, als je daar de ruimte voor hebt. Om te vermijden dat de dieren verdrinken, zorg je voor een makkelijke in- en uitgang. Maak de poel niet te diep zodat de dieren kunnen liggen of rollen. Bij vriesweer plaats je best een omheining zodat dieren niet door het ijs kunnen zakken.
Bescherming tegen verbranding
Ook dieren kunnen verbranden! Vooral als ze een witte of lichte vacht hebben. Gevoelige plaatsen zijn de rug, oren en neus. Gebruik een zonnecrème met factor 30 of meer. Voor honden en katten bestaat speciale zonnebrandcrème die niet giftig is. Test de crème eerst op een stukje huid om te controleren of het dier niet allergisch is. Ook de voetzolen zijn gevoelig. Heet asfalt en straatstenen veroorzaken brandwonden!

kat
Transport
- Laat je dier nooit alleen achter in een auto! Zelfs bij milde buitentemperaturen of op een schaduwrijke plek loopt de temperatuur in je auto héél snel op.
- Vermijd transport in de hitte. Ga je toch de baan op, voorzie dan verkoeling en voldoende drinkwater.
Eerste hulp bij oververhitting
Oververhitting kan je herkennen als de dieren er vermoeid of levenloos uitzien. Vaak houden ze hun bek of snavel open en hijgen ze. Honden en katten met een korte snuit zijn extra gevoelig aan oververhitting.
Breng het dier meteen naar een koele omgeving en maak de onderkant van het dier nat met lauw water of leg het dier op een frisse, natte handdoek. Gebruik geen te koud water. Dan gaan hun bloedvaten dicht en kan de overtollige warmte niet weg. Voorzie koel drinkwater en laat het dier elke paar minuten een klein beetje drinken. Raadpleeg een dierenarts als het na enkele minuten nog niet beter gaat.