Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Deze vrouwen zijn dé iconen van de jaren '70

di 28 okt. - 2:30

Bij De Madammen hebben ze het vandaag over iconische vrouwen van de jaren '70. Wij blikken terug op enkele bekende dames
Deze vrouwen zijn dé iconen van de jaren '70

In de jaren ’70 was de sociale rol van de vrouw steeds prominenter aanwezig. Bij De Madammen hebben ze het vandaag over deze iconische vrouwen van de jaren ’70. Ook hier blikken we even terug naar enkele bekende dames die een grote rol speelden in het leven van vrouwen.

Bianca Jagger

Bianca Jagger (°2 mei 1945) is een actrice van Nicaraguaanse afkomst en is vooral bekend om haar huwelijk met Mick Jagger, leadzanger van The Rolling Stones. Bianca en Mick Jagger ontmoeten elkaar in 1970 tijdens een afterparty van The Rolling Stones in Frankrijk, waar zij studeerde. Een jaar later trouwen ze in Saint-Tropez en krijgen ze een dochter, Jade Jagger. In 1978 vraagt Bianca de scheiding aan als Mick’s affaire met model Jerry Hall aan het licht komt.

Naast haar publieke reputatie als jet-setter die op alle feestjes verscheen, bouwde ze ook een reputatie op als advocate die strijdt om de mensenrechten. Sinds de jaren ’70 zet Bianca Jagger zich in voor mensenrechten over de hele wereld, maar ook voor haar geboorteland Nicaragua. Momenteel heeft Bianca een waslijst aan bevoegdheden bij allerlei mensenrechtenorganisaties. Zo is ze oprichter en voorzitter van de Bianca Jagger Human Rights Foundation, maar zetelt ze ook in de Raad van Europa als Goodwill Ambassador en is ze lid van het bestuur van Amnesty International USA.

Debbie Harry

Debbie Harry (°1 juli 1945) is beter bekend als zangeres van de ‘new wave’ en ‘punk rock’-band Blondie. Met haar uitzonderlijk fotogenieke eigenschappen en tweetonig gebleekt blond haar werd Debbie al snel een punkicoon. Haar look werd nog populairder toen de groep Blondie meedeed aan de revolutie van de muziekvideo tijdens de jaren ’70. Ook was ze – net als Bianca Jagger – vaste klant in Studio 54.

In 1979 stond Blondie op de cover van Rolling Stone, een Amerikaans muziekmagazine waar enkel de grote rocksterren op de cover mochten. Debbie Harry’s imago – een combinatie van seksualiteit met een coole stijl – werd zo nauw verbonden met de naam van de groep, dat velen dachten dat ‘Blondie’ de naam van de zangeres was. Naast Blondie startte Debbie Harry ook met een solocarrière en stortte ze zich in andere muzikale projecten.

Diana Ross

Daina Ross (°26 maart 1944) was een inspiratiebron voor vele muzikale artiesten die haar volgden, denk aan Michael Jackson, Beyoncé, Whitney Houston, Jennifer Lopez en Madonna. Als lid van The Supremes speelde ze ook een grote rol voor andere Afro-Amerikanen in de (populaire) muziekbusiness.

In de jaren ’70 verlaat Diana Ross The Supremes en brengt ze haar eerst solo-album uit. Uit dat eerst album ‘Diana Ross’ kwam onder andere het nummer ‘Ain’t No Mountain High Enough’ voort. Daarnaast blijkt Daina Ross ook nog te kunnen acteren! Ze wordt voor haar rol in ‘Lady Sings the Bleus’ genomineerd voor een Golden Globe Award en een Academy Award.

Bo Derek

Haar echte naam is Mary Cathleen Collins, maar iedereen kent haar natuurlijk als Bo Derek (°20 november 1956). De Amerikaanse actrice, filmproducer en model werd in de late jaren ’70 wereldberoemd door haar rol in de film ‘10’. De film lanceerde meteen ook een poster met Bo in badpak, die miljoenen keren over de toonbank ging. Zo werd ze een van de meest populaire sekssymbolen van de jaren ’70 en ’80.

Als 16-jarige vluchtte ze met haar dertig jaar oudere vriend John Derek naar Duitsland, waar hun relatie niet illegaal was. Twee jaar later keren ze terug naar Los Angeles om er – legaal weliswaar – te trouwen. Hij geeft haar een Hollywood make-over – geblondeerde haren en een klinkende artiestennaam – en hielp mee haar carrière te lanceren. De scène uit de film ‘10’ waarin ze in een strak, vleeskleurig badpak over het strand loop, wordt een van de meest iconisch – en ook meest geparodieerde – scènes uit de filmgeschiedenis.

Naast acteren heeft Bo Derek ook een politieke interesse, zet ze zich in voor dierenrechten en is ze erevoorzitter voor events voor revaliderende veteranen.

Olivia Newton-John

“You’re the one that I want” zong John Travolta nog voor haar in de jaren ’70-filmklassieker Grease. De Australisch-Britse Olivia Newton-John (°26 september 1948) won vier Grammy Awards en stond scoorde regelmatig een nummer 1-hit. Voor de verfilming van de Broadway musical Grease combineerde ze haar twee talenten moeiteloos. De film werd zo populair dat veel jonge meisjes aan het eind van de jaren ’70 zich gingen spiegelen aan Sandy, de rol van Olivia Newton-John – denk aan de transformatie van ‘good girl’ Sandy naar een stoutere versie in spandex.

Olivia Newton-John zet zich sinds de jaren ’70 ook in voor vele humanitaire doelen. Zo annuleerde ze in 1978 haar Japanse concerttour om tegen de afslachting van dolfijnen te protesteren. Olivia leverde later een strijd tegen borstkanker en genas. Sindsdien steunt ze het onderzoek naar borstkanker en andere gezondheidsproblemen. Als woordvoerder van Liv-Kit, een product waarmee je je borsten zelf kan onderzoeken, probeert ze vrouwen aandachtig te maken voor de ziekte. Vandaag is ze ook mede-eigenaar van de Gaia Retreat & Spa in Australië, dat focust op natuur en gezondheid.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet