Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: radio2 ann&daan

radio2 ann&daan

Diabetes type 2 neemt toe: "1 op 3 weet niet dat hij het heeft"

ma 14 nov. - 11:26

Meer dan één miljoen mensen in ons land hebben diabetes type 2. Een derde daarvan weet niet eens dat die het heeft. Endocrinoloog Katrien Benhalima en bestuurslid van de Diabetes Liga legt uit: "Je op tijd laten screenen is van levensbelang want dan is het nog omkeerbaar." Diabetes kan leiden tot ernstige aandoeningen, zoals hart- en nierfalen, blindheid en zelfs amputatie.
Endocrinoloog Katrien Benhalima
© UZ Leuven

Stijging door meer overgewicht

Adjunct-kliniekhoofd endocrinologie aan het UZ Leuven Katrien Benhalima zegt dat de medische wereld die stijging al jaren ziet aankomen. "Dit is trouwens niet alleen in ons land een probleem. Het is een wereldwijde evolutie die vooral te verklaren is vanuit een toegenomen overgewicht bij de populatie."

"Maar het is niet juist om te stellen dat je suikerziekte alleen krijgt door overgewicht of te veel suiker te eten. Ook aanleg, leeftijd en levensstijl spelen een rol. Aan aanleg en leeftijd kunnen we niets doen, aan levensstijl wél."

"Door meer te bewegen, te vermageren en gezonder te eten, kan je diabetes vermijden. Een screening met bloedtest vanaf je 45ste hoort ook bij preventie. Met al die stappen kan je het risico met maar liefst vijftig procent verlagen."

Te veel suiker in het bloed

Wat gebeurt er eigenlijk bij diabetes type 2 in het lichaam? "De alvleesklier geeft insuline af aan het bloed waarmee zo de bloedsuiker geregeld wordt. Bij diabetes type 2 kan de alvleesklier onvoldoende insuline aanmaken om de suiker te verwerken en werkt de aangemaakte insuline ook minder goed. Als gevolg stijgt de suikerspiegel in het bloed."

suikerspiegel meten
© Unsplash

suikerspiegel meten

Je weet het als het te laat is

Een derde van de mensen met diabetes weet niet dat die het heeft. "Dat komt omdat je in het begin geen klachten hebt door de langzame stijging van de suikerspiegel. De symptomen ontwikkel je pas laattijdig: meer dorst, meer plassen, vermageren, sneller infecties en wondjes die niet genezen. Op dat moment kunnen er al complicaties optreden aan hart, nieren of ogen."

Ouderdomsziekte? Al lang niet meer

Diabetes type 2 wordt in de volksmond ook wel ouderdomssuikerziekte genoemd. "Maar dat klopt niet helemaal, want wij stellen dat type ook regelmatig vast bij veertigers, zelfs bij twintigers en dertigers."

Wat is trouwens nu weer het verschil met type 1? "Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte waardoor de alvleesklier direct uitgeput raakt en totaal geen insuline meer kan aanmaken. Dat komt vaker ook voor bij kinderen en jongvolwassenen."

Meteen de insulinespuit is niet nodig

Bij de behandeling van diabetes type 2 moeten we al lang niet meer meteen naar de insulinespuit grijpen. "Er bestaat een heel arsenaal aan pillen en injecties die niet alleen de suiker behandelen, maar ook andere risico's, zoals hart- en vaataandoeningen verlagen. Alleen als de alvleesklier volledig uitgeput is, starten we ook insulinebehandeling op."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet