Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: radio2 ann&daan

radio2 ann&daan

Diëtist Michaël Sels: "Kies voor meer fruit en ik beloof je, de rest volgt vanzelf"

di 6 jun. - 3:33

Amper vijf procent van de Vlamingen eet genoeg fruit. Dat zijn harde cijfers die Michaël Sels, hoofddiëtist aan het UZ Antwerpen, moeilijk kan geloven. Toch is het zo: "We zijn niet massaal kennis verloren over wat er gezond is, we hebben ook niet ineens geen wilskracht meer om gezond te eten. Het is de omgeving waarin we werken en samenkomen die is veranderd. We leven in een omgeving die ongezond gedrag stimuleert."
fruit
© unsplash

Dit is waarom je elke dag fruit wil eten

Volgens hoofddiëtist aan het UZ Antwerpen Michaël Sels zou je om twee redenen meer fruit moeten eten. "Er zitten ongelooflijk veel goede voedingsstoffen in fruit, zoals mineralen en vezels. Een ander belangrijk indirect effect is dat als je meer groenten en fruit eet, je automatisch minder vlees zal eten. Eet je meer fruit tussendoor, dan ga je automatisch minder toegevoegde suikers eten." Iets om toe te juichen: "Het is veel leuker om meer goede dingen te proberen eten dan altijd maar minder en minder, want dat is wat we al we al tien jaar horen."

Sels houdt niet van het idee dat je minder gaat eten om af te vallen, maar is er sterk van overtuigd dat het wonderen kan doen als je meer fruit eet: "In de dieetwereld is intermittent fasting een populaire methode, maar ik ga niet mee in die trend. Wat je eet, is belangrijker dan wanneer je het eet. 's Avonds fruit eten bijvoorbeeld is helemaal oké. Kies voor meer fruit: en ik beloof je, de rest volgt vanzelf.

Wat je eet, is belangrijker dan wanneer je het eet.

— Michaël Sels, hoofddiëtist aan het UZ Antwerpen, 6 juni 2023

Hoe meer, hoe beter!

Is de ene fruitsoort dan niet gezonder of beter dan de andere? "In de samenstelling is er weldegelijk een verschil tussen de fruitsoorten. Maar maak je hier geen zorgen over. Eerst genoeg fruit eten en dan kan je beginnen nadenken over biologisch en seizoensgebonden fruit", vertelt Michaël Sels. Zelfs al kies je voor fruit dat je voorgesneden in de supermarkt kan kopen: "Is de stap gemakkelijker om voorgesneden mango in een plastic bakje te kopen, dan is dat maar zo. Het gaat eerst over die hoeveelheid, nadien kan je de proberen de beste soorten kiezen."

De obesogene watte?

Waarom grijpen we dan liever naar een snoepreep als er ook een mand vol fruit op tafel staat? "We zijn niet massaal kennis verloren over wat er gezond is, we hebben ook niet ineens geen wilskracht meer om gezond te eten, maar de omgeving waarin we werken en samenkomen is wel veranderd", legt diëtist Michaël Sels uit. "We noemen dat de obesogene omgeving, een omgeving die ongezond gedrag in de hand werkt. Want ongezond eten is overal: op kantoor, naast de koffieautomaat. Je kan in het midden van de nacht iemand met een groene vierkanten rugzak laten komen: daar gaan geen appelsienen in zitten", lacht hij. 

Ik vries fruit zoals blauwe bessen en frambozen in zodat ik ze nadien als ijssnoepjes of als ijsblokjes in water kan aanbieden.

— Luisteraar Lieve Pensaert, 7 juni 2023

5 tips van bij ons

"Het aanbod in de supermarkt is gelukkig ook al wat uitgebreider, maar we zien dat consumenten het er soms moeilijk mee hebben", vertelt Michaël Sels. Gelukkig hebben de Radio2-luisteraars een heleboel tips bijeengesprokkeld om fruit eten gemakkelijker te maken. 

  1. "Elke dag snijd ik een appel in blokjes zodat ze in m'n frigo klaar staan als ik zin heb in een knabbeltje", laat Karin Roemans in de app weten.
  2. Lieve Pensaert heeft dan een hele creatieve oplossing: "Ik vries fruit zoals blauwe bessen en frambozen in zodat ik ze nadien als ijssnoepjes of als ijsblokjes in water kan aanbieden."
  3. "Maak een lekkere fruitsla met drie tot vijf soorten fruit. Bij ons is die op een dag leeg, terwijl de fruitmand die op tafel staat na een week nog onaangeroerd blijft", raadt Johan Jacob aan.
  4. Lisette Toback heeft een suggestie voor het ontbijt: "Ik heb al vele jaren de gewoonte om als ontbijt overnight oats met zaden, pitten, noten en er bovenop een twee á drie stukken fruit te eten. Als ik moet kiezen tussen een schaal fruit en uit een schaal ongezonde snacks, dan stort ik mij op de ongezonde snacks 😄."
  5. Els Tullemans haalt de knutseldoos boven: "Maak fruitbrochettes! Heel aantrekkelijk voor de kindjes, het is kleurrijk en ze smullen ervan!"

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet