Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

consument

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

radio2 natuurweekend

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Diëtiste Charlotte Angenot van 'Stichting tegen Kanker': "We zijn al blij als kankerpatiënten iets eten, ook al is het iets ongezond"

wo 15 dec. - 15:03

Kanker heeft op heel wat aspecten van je leven een groot effect. Dat is zeker zo voor je eetlust en je smaak. Het is niet evident om goed te eten als je ziek bent. 'Stichting tegen Kanker' heeft daarom een receptenboekje samengesteld dat patiënten helpt om toch zo goed en zo smakelijk mogelijk te eten tijdens hun herstel of behandeling. Oncodiëtiste Charlotte Angenot schreef mee aan aan de recepten.
© Radio 2

Eetlust en smaak

Wanneer je het verdict krijgt dat je kanker hebt, wil je de ziekte op de eerste plaats uit je lijf. Maar dan volgen er nog heel wat stappen in het herstelproces. En je moet ook langs heel wat dokters en gezondheidswerkers passeren. Een van hen is de diëtist. Charlotte Angenot is zo'n diëtiste en is gespecialiseerd in de behandeling van kankerpatiënten. Ze legt uit. 

"Kanker kan op verschillende manieren de eetlust beïnvloeden. Het kan ten eerste door het ziekteproces zelf gebeuren. Ik denk aan vermoeidheid en misselijkheid die je eetlust verminderen." Daarnaast kan de locatie van de kanker ook een bepalende rol spelen in je zin in eten: "Een tumor in de slokdarm of de darm kan de passage van voedsel en de vertering blokkeren." Een derde reden waarom kanker effect heeft op je eetlust, is dat je smaakervaring verandert. Zo kan je eten naar metaal smaken of kan zout plots zoet smaken. "We kunnen ons echt niet inbeelden welke impact het heeft dat je smaak verandert. Dat is een dagelijks probleem voor heel wat patiënten."

De recepten bevatten vooral meer calorieën en eiwitten dan gewone recepten: eiwitten zijn de bouwstenen van de spieren en die heb je echt nodig om de behandeling beter te verdragen

— Diëtiste Charlotte Angenot

Eet wat je wil

Een van de belangrijkste eerste tips die in het receptenboekje van 'Stichting tegen Kanker' staat, is dat je moet eten wat je wil. "We stappen soms af van het idee dat we gezonde voeding moeten geven aan patiënten omdat het eten op zich al belangrijk is. Als dat bijvoorbeeld alleen een frangipane is, is het toch dat." Daarnaast wordt er vooral gekeken dat patiënten veel calorieën en eiwitten binnen krijgen via de voeding. "Eiwitten zijn belangrijk omdat het de bouwstenen van de spieren zijn. Tijdens de behandeling van kanker gaan we de spieren zo goed mogelijk ondersteunen. Hoe meer spiermassa je hebt, hoe beter je de behandeling kan verdragen. Chemotherapie wordt ook mee verwerkt door de spieren."

Pekelharing

Ook het plezier van eten mogen we niet vergeten. Het draait niet allen om calorieën opnemen. Samen kunnen eten met je partner of kinderen is ook belangrijk. En dat kan met de gerechten uit het boekje. "Je kan als partner gewoon mee-eten, tenzij je een zware diabetespatiënt bent. Er staan in principe gezonde zaken in het boek zoals olijfolie of zalm. Gezonde vetten. De toevoegingen die voor meer calorieën zorgen, kan je vaak ook achteraf toevoegen." Voor Charlotte doet het deugd als ze patiënten ziet opfleuren wanneer ze samen iets gevonden hebben dat toch smaakt wanneer de smaakervaring verandert. "Dat gaat vaak over kleine dingen. We proberen stap voor stap dingen uit. Pekelharing is bijvoorbeeld iets dat vaak werkt. Dat smaakt heel sterk af en en valt blijkbaar in de smaak."

Je kan het gratis receptenboekje van 'Stichting tegen Kanker' hier vinden.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet