Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Dit is de reden waarom verkopers zo graag jouw nieuwe energiecontract regelen

ma 8 mrt. - 2:14

Krijg je ook wel eens een nieuw aardgas- of elektriciteitscontract voorgesteld? En kom je ook geregeld sites tegen waar je een goedkoper energiecontract kunt zoeken? Da's geen toeval: daar valt veel geld mee te verdienen. Uiteraard kan er ook voor jou een mooie besparing aan vasthangen, maar pas toch op voor enkele verkooptrucs.

De vergelijkingssite waar je meteen kunt doorklikken om je nieuwe aardgascontract te regelen. De vlotte energieverkoper die jou aanspreekt in de elektrowinkel. De ‘onafhankelijke energievergelijker’ die jou aan de telefoon een interessant voorstel doet voor je elektriciteitsfactuur… Ze willen graag een goedkoper energietarief voor jou regelen. Maar ze willen vooral geld opstrijken door jou aan te brengen als nieuwe klant.

“Daar hangt vaak een mooie commissie aan vast van de nieuwe leverancier”, zegt Kurt Hernot van de CREG. “Afhankelijk van bedrijf tot bedrijf varieert het commissieloon van enkele tientallen euro’s tot 50 euro of meer per klant.” Op zich is dat ook niet erg, hun werk mag beloond worden. Als ze het tenminste koosjer aanpakken.

Het gevaar is dat een deel van die ‘vergelijkers’ maar een deel van het verhaal vertelt: ze tonen je enkel de contracten van de leveranciers waar zij een overeenkomst mee hebben. “Andere producten die misschien nog veel interessanter zijn, krijg je dan niet te zien”, zegt Hernot. “Dat is vooral nadelig voor kleine leveranciers die geen grote budgetten hebben voor die commissies. Nochtans zijn er ook bij hen vaak interessante contracten te vinden.”

Een verkoper of energiespecialist die jou opbelt of persoonlijk aanspreekt, werkt in veel gevallen in opdracht van één bepaalde leverancier, ook al zegt hij dat niet altijd met zoveel woorden.

— Kurt Hernot, CREG

Er zijn véél energievergelijkers. Ze doen zich vaak voor als onafhankelijk maar zijn dat helaas niet altijd. Het zijn vaak externe freelance-verkopers die hun bedrijfje een officieel klinkende naam toekennen, maar in werkelijkheid banden hebben met één of meerdere leveranciers. "Er zijn zeker bonafide, goed opgeleide verkopers op de markt. Maar er is helaas ook een belangrijke minderheid die het niet altijd zo nauw neemt met de waarheid”, zegt Kurt Hernot van de CREG.

Vergelijkingswebsites

Ook heel wat vergelijkingswebsites hebben banden met enkele specifieke leveranciers en zwijgen in alle talen over de rest van de markt. Of hun site toont in de resultatenlijst wel alle bestaande producten, maar ze helpen je net sommige (goedkopere online-) contracten te regelen omdat ze er een commissie voor krijgen.

In dat geval moet je zelf contact opnemen met de leverancier, maar zelfs dan is het niet altijd evident. Het zou kunnen dat je bepaalde contracten niet terugvindt op zijn website. Op die manier probeert de leverancier je naar een duurder product te loodsen. “Dan neem je best contact op met het bedrijf, en zeg je dat je specifiek dat product wil”, zet Hernot. “Meestal zul je het dan ook wel krijgen.”

Wil je zeker zijn dat een site het goed aanpakt en jou het volledige verhaal vertelt? Zoek dan naar het CREG-label. “Op dit moment heeft enkel de site energie-vergelijkers.be dat label. Binnenkort komt daar zo goed als zeker ook mijnenergie.be bij”, weet Hernot.

‘Bij ons betaalt u veel minder, mevrouw!’

Word je aangesproken om het eens over je energiefactuur te hebben? Zorg dan dat je je werkelijke verbruiksgegevens kent. Je zou niet de eerste zijn die een totaal onrealistische prijssimulatie voorgeschoteld krijgt.

Pas ook op voor de truc met de voorschotfactuur wanneer verkopers zeggen dat je in hun contract elke maand minder zal moeten betalen. “Ze vragen wel eens je maandprijs en toveren dan een lager bedrag uit hun hoed”, zegt Hernot. “Daarbij vertrekken ze vanuit de voorschotfactuur, maar dat zegt tegelijk alles en niets. Als je elke maand 20 euro te weinig betaalt, zal het verschil jou toch aangerekend worden op de eindfactuur. Laat je dus nooit misleiden op basis van wat je per maand als voorschot betaalt.”

Ik dacht dat die prijsofferte vrijblijvend was, maar plots kreeg ik telefoon van mijn leverancier om te zeggen dat ik geen klant meer was bij hen: ik had de prijsofferte van Eneco niet tijdig beantwoord en werd daardoor automatisch klant bij hen

— Anne-Marie Le Bacq, Brugge

De Inspecteur krijgt ook veel klachten van luisteraars die opgebeld worden door iemand die hen zogezegd vrijblijvend een contractvoorstel mailt. “Wanneer je daar niet op reageert heb je vaak een contract aan je broek, omdat je niet liet weten dat je géén klant wil worden”, zegt Hernot. “Dat zijn echt onfrisse praktijken.”

Wees op je hoede

Besef dat mensen die jou van een bepaald energiecontract willen overtuigen, daaraan vaak zelf iets willen verdienen.

“We kunnen de vergelijkers echt niet allemaal over dezelfde kam scheren, want er zijn er zeker ook bij die het beste met je voorhebben”, zegt Hernot. “Maar we raden toch aan om daar voorzichtig mee te zijn.” Enkele tips:

  • Probeer als het kan te werken op afspraak en verzamel vooraf alle nodige gegevens voor een goede vergelijking.
  • Vraag of de verkoper banden heeft met een bepaalde leverancier.
  • Vraag bij een contractvoorstel altijd de tariefkaart van het betreffende energieproduct, zodat je die kunt vergelijken met andere contracten.
  • Weet dat je altijd 14 dagen de tijd hebt om van je contract af te zien.

Voel je je misleid? Je kunt contact opnemen met de Ombudsdienst voor Energie en in sommige gevallen ook met de Economische Inspectie.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet