
de inspecteur
Dit moet je weten voor je met je drone gaat vliegen
aha
di 19 okt. - 5:07

Voortaan Europese regels
Officieel heet zo’n toestelletje voor particulier gebruik een UAS (Unmanned Aerial System). Het woord ‘drone’ is eigenlijk een militaire term, maar intussen is de naam gemeengoed geworden.
Sinds begin dit jaar gelden er nieuwe regels voor die particuliere drones. “Voortaan is de wetgeving in heel Europa dezelfde”, zegt Thomas De Spiegelaere van de overheidsdienst Mobiliteit. “Voorheen was er nogal wat verwarring in grensgebieden. Dat is nu opgelost.”
De wetgeving is duidelijker en eenvoudiger geworden. “Er is meer mogelijk dan vroeger, omdat de regels gebaseerd zijn op een risico-analyse.” Op de site van de FOD Mobiliteit vind je de regels die gelden voor elk type drone.
Het belangrijkste criterium is voortaan het gewicht van het toestel, zegt De Spiegelaere. “Voor toestellen boven de 250 gram moet je voortaan een opleiding volgen.”
Als er op de verpakking staat dat het een speelgoedtoestel is én het gewicht is lager dan 250 gram, dan geldt er geen minimumleeftijd en hoef je geen opleiding te volgen
Speelgoed of niet?
Een drone onder de 250 gram wordt beschouwd als een recreatief toestel. “Als de verpakking duidelijk maakt dat het om een speelgoedtoestel gaat, wordt er eigenlijk alleen van je verwacht dat je goed de handleiding leest”, zegt De Spiegelaere. “Er is geen minimumleeftijd om ermee te vliegen. Speelgoeddrones zijn gericht op kinderen tot ongeveer 14 jaar.”
Fabrikanten zijn gebonden aan de speelgoedrichtlijn. “Die verplicht hen om die informatie duidelijk op de verpakking te zetten”, zegt De Spiegelaere. “Zo is het voor iedereen duidelijk dat het om een speelgoedtoestel gaat.”
Als een drone meer weegt dan 250 gram, zul je meer moeite moeten doen om ermee te mogen vliegen. “Voor de hogere klassen moet je een online opleiding volgen en een examen afleggen. In sommige gevallen moet je je ook registreren als exploitant. Maar dat geldt dus niet voor recreatieve speelgoeddrones", aldus De Spiegelaere.
Hallo buurman
Het is echter niet zo dat je met zo’n speelgoeddrone zomaar alles mag doen waar je zin in hebt.
“Ook voor recreatieve toestellen bestaan er regels”, zegt De Spiegelaere. “Zo gelden de regels voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer even goed voor kleine als voor grote toestellen.” Heel wat speelgoeddrones zijn uitgerust met een camera. Je mag ze niet gebruiken om even bij de buren te gaan piepen. Wanneer die een klacht indienen, kun je de politie aan de deur krijgen.
De vlieghoogte is beperkt tot 120 meter, maar je mag je speelgoeddrone tijdens het vliegen nooit uit het zicht verliezen. Je mag ook niet vliegen op minder dan 3 km van een verboden zone: een luchthaven, een militair domein of een andere installatie (een haven, een chemisch bedrijf...). Hier lees je meer over de zones.
De bedoeling is om speelgoedtoestelletjes gewoon thuis te gebruiken, of in open veld. Vlieg niet boven de tuin van de buren
Je hebt al een drone?
Heb je al een drone in huis? Dan doe je er goed aan om je toestel eens op de weegschaal te zetten. Zo weet je meteen of het onder de grens van 250 gram valt of niet.
Voor de eigenaars van toestellen die boven die grens zitten, is er een transitieregeling voorzien. “Uiteraard konden zij niet anticiperen op de nieuwe Europese regels. Het 'Koninklijk Besluit drones' van 2016 zal geleidelijk uitdoven en iedereen krijgt de kans zich aan te passen”, zo besluit De Spiegelaere.