Dokter Devroey: "Het virus kan altijd weer een versnelling hoger schakelen. We moeten blijven opletten"
ma 20 apr. - 8:31
"De statistieken van het coronavirus zijn hoopvol. De reproductiegraad is gedaald naar 0,8 procent, wat betekent dat per tien personen er acht nieuwe mensen besmet worden. In het begin van de crisis besmette één persoon nog drie nieuwe personen en was de reproductiegraad 3. Als het getal kleiner is dan 1, is het zeker een goed teken. Maar wanneer ik de virologen hoor zeggen dat het virus moe wordt, heb ik toch mijn twijfels. Het virus is eventjes een versnelling lager geschakeld, maar het kan altijd terug een versnelling hoger schakelen. We moeten echt blijven opletten", benadrukt dokter Devroey.
Worden mondmaskers ook hier het nieuwe normaal?
"Als we het virus willen blijven inperken, dan zullen mondmaskers ook hier ingeburgerd moeten geraken. Ideaal gezien gaat het dan om de chirurgische mondmaskers, de blauwe doekjes die je achter de oren vastmaakt. De productie daarvan is gestart in ons land, maar in afwachting daarvan kan je zelf mondmaskers maken uit katoen", legt dokter Devroey uit.
Je zorgt er ook het best voor dat je een reserve mondmasker hebt. "Per persoon zou je eigenlijk twee mondmaskers moeten hebben, want het wordt aanbevolen om je mondmasker elke dag te wassen. Dat wassen doe je dan in een kookpot met water op 90 graden, met de filter eruit. Het is belangrijk om de filter ook regelmatig te vervangen, omdat die ook vol met allerlei virussen kan geraken. Momenteel hebben stofzuigzakfilters de voorkeur, van koffiefilters is het niet wetenschappelijk bewezen dat ze goed werken."
Zien we binnenkort dan ook leerkrachten voor de klas staan met een mondmasker? "Voor leerkrachten zijn mondmaskers te overwegen, maar bij kinderen jonger dan 12 jaar blijken mondmaskers niet zo efficiënt gebruikt te worden. De neus en mond moet beschermd zijn, de lucht die je in- en uitademt moet echt door het mondmasker gaan en er mogen absoluut geen lekken zijn. Dat is voor volwassenen zelfs als moeilijk om te doen soms. En bij kleine kinderen is dat dus nog moeilijker, een masker zakt ook makkelijker af van hun gezicht, dus dat maakt ze niet zo efficiënt bij kleine kinderen."