Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

  • Antwerpen

mis niets!

Aha!

Radio 2 stelt voor

consument

Erop uit

Dokter Devroey: “Je mag sommige puistjes uitknijpen, maar doe dat altijd heel netjes”

do 23 jun. - 14:28

We hebben allemaal wel last gehad van die vervelende jeugdpuistjes, de ene al wat meer dan de andere… Hoe komt dat en wat kan je eraan doen? Dokter Devroey legt uit bij 'De Madammen'.

Hoe wordt acné veroorzaakt?

“Op de huid zitten haartjes waaraan talgzakjes zitten. Als er te veel talg geproduceerd wordt, zullen de zakjes verstoppen. Daardoor worden twee soorten puistjes veroorzaakt. Aan de ene kant zijn er de steenpuistjes die een zwart kopje hebben. Aan de andere kant zijn er de rode puistjes. Die zijn ontstoken en daar zitten bacteriën in. Acne wordt dus niet veroorzaakt door stress, het heeft vooral te maken met je hormonen.”

Vooral mannelijke hormonen veroorzaken acne.

— Dokter Devroey

Link met het geslacht

“Vooral jongens hebben last van acne omdat vooral mannelijke hormonen de vervelende puistjes uitlokken. Puberende jongens krijgen een boost aan mannelijke hormonen om alle geslachtskenmerken te kunnen ontwikkelen waardoor de puistjes meer tot uiting komen dan bij meisjes. Daarnaast is acne genetisch bepaald, sommige families gaan er meer last van hebben dan andere.”

Afblijven?

“Van rode puistjes blijf je beter af, maar bij andere puistjes kan het wel nuttig zijn om ze uit te knijpen. Ze zullen op die manier sneller genezen en ervoor zorgen dat het litteken minder groot is. Het is wel belangrijk dat je het puistje pas uitknijpt als je het kan uitduwen, je moet niet onnodig beginnen pitsen. Als je het doet, moet je het altijd heel netjes doen en je handen en het puistje erna ontsmetten zodat er geen bacteriën verspreid worden.”

Chocolade heeft weinig invloed op je acne.

— Dokter Devroey

Acne-fabeltjes

“Er wordt vaak gezegd dat je geen chocolade meer mag eten als je snel acne ontwikkelt, maar dat moet je met een korreltje zout nemen. Natuurlijk moet je geen vijftien repen chocolade op een dag eten, maar een stukje kan echt geen kwaad.”

“De zon kan in je voor- en nadeel spelen. Bij sommige mensen zal de acne minderen door de zon terwijl die bij anderen heftiger gaat worden. Ook de vochtigheidsgraad van de lucht speelt een rol. Pas in ieder geval goed op in de zon, bescherm je en smeer maar zonnecrème. Die zal, in tegenstelling tot wat heel veel mensen denken, weinig invloed hebben op je acne.”

Was je gezicht enkel met water, gebruik geen zeep.

— Dokter Devroey

Gouden tip

“Als de acne genetisch bepaald is, kan je er niet heel veel aan veranderen, maar je kan de puistjes natuurlijk wel proberen te beperken. Het belangrijkste wat je kan doen als je merkt dat je last hebt van acne is je huid voldoende reinigen zonder zeep. Gewoon van tijd tot tijd je gezicht wassen met een fris washandje water doet al wonderen.”

Meer zoals dit ..

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet