Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

consument

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Dokter Devroey over chocolade: "Er zitten dezelfde stoffen in die cannabis zo verslavend maken"

ma 2 dec. - 12:00

Is chocolade eigenlijk gezond? En welke positieve eigenschappen die we toeschrijven aan chocolade moeten we van tafel vegen? Dr. Devroey beantwoordde al jullie vragen in 'De Madammen'.
foto van chocolade
© Foto: Pixabay

One chocolate a day keeps the docter away

“Eigenlijk is het 'one apple a day, keeps the docter away!' (lacht) Er worden heel veel gezonde eigenschappen toegeschreven aan chocolade, maar we moeten dat toch met een korreltje zout nemen. Men beweert dat er allerlei stoffen in chocolade zitten die je zouden opwekken, minder depressief maken of meer zin doen krijgen in seks..."

"Die stoffen zitten eigenlijk in de cacaobonen, maar die zijn niet zo lekker om zo te eten en smaken bitter. Om chocolade te maken moet je tijdens het verwerkingsproces de cacaobonen verhitten. Alle positieve stoffen worden verminderd door die verhitting. Hoe zwarter de chocolade, hoe meer positieve stoffen er nog in het product zitten. Als je bijvoorbeeld witte chocolade eet, dan eet je voornamelijk suiker, vet en melk. Daarnaast zou je ongeveer twee kilogram chocolade moeten eten, om een positief effect te krijgen van de goede stoffen. En dat is gewoon té veel.”

Gezond of ongezond?

Siska vraagt zich af of pure chocolade dan gezond is? Dr. Devroey: “Pure chocolade is het minst ongezond, zo moet je het zeggen. (lacht) Er is geen enkele dokter die je zal aanraden om bijvoorbeeld bij een depressie chocolade te gaan eten. Het klopt wel dat er in chocolade stoffen zitten die je gelukkig maken zoals serotonine of dopamine, maar die zitten daar in zo een kleine mate in dat ze een onvoldoende werking kunnen hebben op je mentale gezondheid. Een klein stukje chocolade kan je dus goed gezind maken, maar dat zal voornamelijk door de smaak en het genot zijn dan van de stoffen die erin zitten. Je moet rekening houden dat als je chocolade eet, er naast cacao ook veel vet en suiker in zit. ”


Is chocolade gevaarlijk voor je hond?

Siska krijgt ook verschillende vragen van luisteraars binnen via onze Radio 2 - app. Luisteraar Andy vraagt zich af of het klopt dat zijn hond geen chocolade mag eten?


“Klopt! Honden mogen dat niet eten omdat er een toxische stof in zit. Wij krijgen die stof ook binnen maar het menselijke lichaam kan die toxische stof afbreken, bij honden lukt dat niet. Een hond gaat die stof opstapelen en hier heel ziek van worden."

Diabetes 

“Klopt het dat in chocolade dezelfde stoffen zitten als in cannabis?”, vraagt een luisteraar zich af. Dokter Devroey: “Sommigen beweren dat je daarom verslaafd wordt aan chocolade. Er zit wel wat waarheid in. In chocolade zitten ook de stoffen die cannabis zo verslavend maken. Maar om hetzelfde effect van een joint te bekomen, moet je eigenlijk 11 kg chocolade eten. Dat is wat veel." (lacht)

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet