Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Dokter Devroey over wat urine je vertelt: "Te fel ruikende urine kan wijzen op een infectie, urine die zoet ruikt op diabetes"

ma 14 nov. - 8:59

We nemen er elke dag weer afscheid van, verschillende keren per dag zelfs: urine. Maar hoe ziet 'normale' urine er uit? En hoe ruikt die? Siska Schoeters vroeg het aan dokter Devroey.
op toilet
© Canva

"Urine is eigenlijk een weerspieling van wat je gegeten hebt en van de eventuele medicatie die je inneemt. In principe heeft urine geen geur. Het is vooral water met daarin een heleboel afvalstoffen die via de nieren worden weggefilterd."

De geur

"Iedereen kent het fenomeen wel: als je asperges hebt gegeten, dan is de kans groot dat je bij het plassen een doordringende zwavelgeur waarneemt. Die wordt veroorzaakt door het zogenaamde asparaginezuur dat in de asperges zit. Het is een heel sterk geurend zuur. Een klein stukje asperge in de soep kan al volstaan om zwavelgeur te produceren."

"Urine kan ook een zoetige geur hebben. Fruitig, zelfs. Dat kan een alarmsignaal zijn, want het kan wijzen op suikerziekte. Een eerder metaalachtige geur, kan voorkomen als je vitamine B inneemt. Op zich geen probleem, want overtollige vitamine B wordt gewoon uitgewaterd. Een algemeen te fel ruikende urine, kan dan weer wijzen op een infectie ergens in je lichaam."

De kleur

"Normale urine is helder, een beetje geel, maar vooral transparant. Troebele urine, denk etter en eiwitten, wijst vaak op een infectie. Een roodachtige kleur kan veroorzaakt worden door bloed en kan aangeven dat je ergens een bloeding hebt, een niersteentje, een infectie, maar ook een tumor die wat bloed verliest. In zo'n geval raadpleeg je best zo snel mogelijk de huisarts."

"Hetzelfde geldt trouwens voor te veel of net te weinig plassen. Te veel plassen kan iets te maken hebben met suikerziekte. Te weinig plassen kan, behalve het gevolg van te weinig drinken, ook wijzen op een blaasontsteking, zeker als je ook telkens in kleine beetjes plast. De dokter raadplegen is dan de beste optie, want een niet verzorgde blaasontsteking kan leiden tot grotere gevolgen voor je nieren."

Ochtendurine?

Je hoort wel eens zeggen dat het gezond is om 's morgens, bij het opstaan, je eerste ochtendurine op te drinken. Klopt dat? "Als je gezond bent en geen infecties hebt, is het niet gevaarlijk. Maar eigenlijk drink je gewoon je eigen afvalstoffen op. Als de ochtendurine je enige bron van vocht is, zou ik het niet doen."
 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet