Dokter Marc Thienpont (86) uit Kortenberg raadt jongeren aan om huisarts te worden
di 27 aug. - 4:09
Dokter Thienpont was 55 jaar huisarts en daartussen ook nog burgemeester van Kortenberg. Sinds mei is hij gestopt, omdat hij zelf ziek werd. Dokter Thienpont moest dus met tegenzin stoppen. "Ik zou zeker nog doorgewerkt hebben tot het einde van dit jaar en misschien nog langer. Het ging eigenlijk nog heel goed en ik had nog veel patiënten." Vroeger was het contact tussen een huisdokter en zijn patiënt veel intenser. De dokter was een soort familielid, volgens Thienpont. "Ik durf zelfs te zeggen dat de rol van de pastoor werd overgenomen door de huisarts."
Positieve evolutie
"Wij werkten dag en nacht, zelfs op zondag tot de middag", zegt Thienpont. "Ik heb weinig vakantie genomen en heb altijd ten dienste gestaan van de mensen." Vandaag zijn er meer faciliteiten voor de huisdokters. Hierdoor evolueert hun job steeds meer naar een 9-to-5-job." Het aantal dokterspraktijken neemt sinds enkele jaren sterk toe. De samenleving is veel complexer dan vroeger. Voor een huisarts werd het bijna onhoudbaar om nog alleen te werken. Heel wat dokters waren oververmoeid. Een burn-out was niet denkbeeldig.
Moeilijke werkcontext maar veel voldoening
Steeds minder jongeren willen huisarts worden. Volgens Thienpont is de financiële steun van de overheid te klein in vergelijking met heel wat Europese landen. Als huisdokter heb je ook heel veel verantwoordelijkheid. Er is ook een gebrek aan technische middelen die ze bijvoorbeeld wel in ziekenhuizen hebben.
Ondanks de moeilijke omstandigheden raadt dokter Thienpont jongeren aan om dokter te worden. "Het is een buitengewone job die een geweldige voldoening geeft. Als je wat ouder bent of met pensioen bent zoals ik, kan je daar met enorme tevredenheid op terugkijken."