Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Dokter Tobback: "Je moet je bij elk glas alcohol afvragen: is dit de hersenschade waard?"

wo 24 aug. - 3:00

Drink jij af en toe een lekker glaasje wijn? De kans is groot dat dat inderdaad het geval is, zeker als je weet dat elke Belg gemiddeld bijna 1000 glazen alcohol per jaar drinkt. 1000 glazen is toch wel behoorlijk wat, vond ook Anja Daems en dus besloot ze te bellen naar dokter Sofie Tobback, huisarts en gespecialiseerd in alcoholproblematiek.
aperitief
© Canva

"Ik verschiet niet van deze cijfers. Ik zie het rondom mij: in mijn praktijk, in de supermarkt, als ik naar tv kijk of naar mijn eigen familie: er wordt heel veel gedronken."

Als je vraagt aan iemand hoeveel hij of zij drinkt per dag, krijg je vaak het antwoord: 2 glazen. "Verdubbel dat maar! Wij huisartsen worden opgeleid om te weten dat als mensen 2 glazen zeggen, het er eigenlijk 4 zijn.

Zo schadelijk? 

"Een volwassen vrouw mag per week 14 glazen drinken. Een man 21. Ga je die grens over, dan word je afhankelijk, dan heeft je lichaam die alcohol nodig. Dat gebeurt zonder dat je het weet. Het grote probleem is dat de schade echt pas zichtbaar na 20 of 30 jaar."

"Denk niet alleen aan leverproblemen, maar ook aan dementie. Ik werk in een dienst voor mensen met dementie. Eén derde van de mensen die daar opgenomen zijn, hebben een alcoholprobleem. Het schrijnende daarvan is dat het mensen zijn van tussen de 60 en 70 jaar, 10 jaar jonger dan de gemiddelde leeftijd voor Alzheimerpatiënten. Die mensen zijn volledig de kluts kwijt, in tijd, in ruimte. Dat zijn de meest schrijnende toestanden."

"We halen die van de alcohol en soms recupereren die, maar niet altijd. Dan zie ik de patiënten en de familie schrikken als we zeggen dat het door alcohol komt. Maar veel mensen reageren dat '1 fles per dag toch niet veel is?'. Daar verschieten wij dan zo hard van. Als arts weten wij dat elk glas dat je drinkt enkele hersencellen beschadigt. En dus moet je elk glas dat je drinkt, heel bewust overwegen, wetende dat hersenschade en dementie van het ergste is wat iemand kan overkomen." 

Tips om bewust te drinken

  • Drink nooit alleen, altijd in gezelschap
  • Hou het lekkere glaasje (wijn) voor het weekend, voor een speciale gelegenheid, niet voor elke avond
  • Geef geen alcohol aan te jonge kinderen. Het is geweten dat wanneer je kinderen van 13, 14, 15 jaar van alcohol laat proeven de kans op verslaving later vergroot. 
  • Laat je niet onder druk zetten door vrienden of familie. "Het alcoholgebruik is alomtegenwoordig in onze maatschappij en als jij stopt of minder gaat drinken, hebben andere mensen schrik dat je ook hun glaasje zal willen afpakken." 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet