Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Dokter Van Cutsem over preventief darmkankeronderzoek: “Wanneer het vroeg wordt ontdekt, heb je tot 95 procent meer kans op genezing”

vr 27 jan. - 4:00

Iedereen tussen de 50 en de 74 jaar krijgt om de twee jaar een oproep om zich te laten screenen op darmkanker. Het is de derde meest voorkomende kanker in België. Professor Eric Van Cutsem, voorzitter van Stichting tegen Kanker, geeft uitleg want preventief onderzoek kan je leven redden.
Darmonderzoek
© Canva

Tussen de leeftijd van 50 en 74 komen de meeste darmkankers voor”, legt dokter Van Cutsem uit. “Vanaf 50 jaar zien we een duidelijke stijging. Wat niet wil zeggen dat twintigers, dertigers of veertigers dit niet kunnen krijgen. Deze leeftijdscategorieën roepen we niet systematisch op als ze geen risicofactoren hebben.”

Stijging bij jongere mensen

Toch is er een stijging te zien bij de jongere leeftijdscategorieën. “Hoe dat komt, weten we niet”, zegt dokter Van Cutsem. “Waarschijnlijk speelt de westerse levensstijl hier een rol in, maar bij een aantal mensen is er ook een erfelijke factor. Bij mensen die een erfelijke of familiale aanleg hebben, voeren we onmiddellijk een coloscopie uit.” Deze mensen worden niet opgeroepen. Eén op de vijf mensen heeft een erfelijke aanleg.

In een vroegtijdig stadium is de kanker te genezen.

— Professor Eric Van Cutsem - Voorzitter Stichting tegen Kanker

Waarom is de test nu zo belangrijk? “Uit de test sporen we bloedspoortjes op”, zegt dokter Van Cutsem. “De kanker kan zowel in een vroeg als laattijdig stadium een voorloper van een kanker vertonen, een poliep. En dit kan een klein beetje bloed geven in de stoelgang. Dit kunnen we niet zien met het blote oog maar de test kan het opsporen.” Door deze test kan je kanker zien in een vroegtijdig stadium. “De kanker is te genezen in een vroegtijdig stadium.”

Overlevingskansen

In België sterven jaarlijks 2.600 van de 8.000 mensen aan darmkanker. “Dit is veel meer dan verkeersongevallen”, vertelt dokter Van Cutsem. “Twee derde van de patiënten in België met darmkanker geneest. In een vroegtijdig stadium, stadium een of twee, heb je tussen de 80 à 95% kans op genezing. Ontdekken ze de kanker pas in stadium drie of vier, dan dalen die overlevingskansen. In stadium vier is dit minder dan 10%.” Daarom zijn deze testen zo belangrijk. “We kunnen de kanker veel vroeger vaststellen en de behandeling is veel minder intensief. Mensen in een vergevorderd stadium krijgen vaak een operatie én chemo. Terwijl in een vroeg stadium je alleen een operatie moet ondergaan en er een grotere kans op genezing is.”  

Colonoscopie

Mensen bij wie de preventieve test afwijkend is of mensen met een erfelijke aanleg krijgen een coloscopie. “Dit gebeurt in het ziekenhuis, waar we gaan kijken voor dikke darmtumoren”, vertelt dokter Van Cutsem.  “Belangrijk is de voorbereiding. De patiënten krijgen een drinkoplossing mee de avond of ochtend voor het onderzoek. Dit dient om de darmen helemaal leeg te maken. In het ziekenhuis gaan de patiënten kort onder sedatie. Dit zorgt er voor dat je kort even slaapt en geen last hebt van het onderzoek. Het onderzoek duurt tussen de 15 à 30 minuten.”

Vrouwen doen de test makkelijker dan mannen.

— Professor Eric Van Cutsem - Voorzitter Stichting tegen Kanker

In totaal neemt ongeveer 60% van de bevolking deel aan het onderzoek. 52% doet het preventieve onderzoek en 10% omdat ze een erfelijke aanleg hebben. “We kunnen het nog beter doen”, zegt dokter Van Cutsem. “Daarom doen we bij Stichting tegen Kanker een oproep om preventief deel te nemen aan het darmkankeronderzoek.” Er is ook een verschil te zien in geslacht. “Vrouwen doen de test makkelijker dan mannen”, vertelt dokter Van Cutsem. “Vrouwen zijn dat meer gewoon, zoals de borstkankerscreening, het zit er al meer in. Over het algemeen zijn mannen meer kleinzerig en hebben meer schrik. Het is je taak om je partner te overtuigen zo een onderzoek te laten doen.”

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet