Donkmeer geteisterd door blauwalg in het water
di 9 jul. - 3:55
Blauwalg is een bacterie die in stilstaand, voedselrijk water begint te woekeren, zeker wanneer de temperatuur van de vijver aan de hoge kant is. "Voedselrijk water, dat is water waar bijvoorbeeld veel meststoffen in terechtkomen", zegt Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). "Die bacterie kan heel wat gezondheidsklachten veroorzaken, gaande van infecties van de luchtwegen, irritatie van ogen en huid, maar ook darmklachten en andere allergische reacties. Alles hangt af van je algemene gezondheid", klinkt het bij de VMM.
Bovendien is de bacterie ook gevaarlijk voor dieren: "We raden baasjes af om hun honden ook niet in het water te laten zwemmen. Als ze met open bek in het water duiken, komen zij ook in contact met de blauwalg. En dat kan hen ook ziek maken", zegt Smet.
Vissen en varen mag wel
Het is niet de eerste keer dat er blauwalg in het Donkmeer opduikt. Eerder nam het gemeentebestuur al maatregelen om de groei ervan tegen te houden, denk maar aan het plaatsen van fonteinen om watercirculatie te voorzien, of het droppen van strobalen net voor de start van de zomer. Strobalen zouden een stof bevatten die de bacterie kan bestrijden. "Maar het blijkt dat het niet helpt, dat zien we terug in de stalen", zegt burgemeester Katja Gabriëls (Open VLD). "Daarom vragen we aan de mensen om toch op een veilige afstand van zo'n 100 meter van het water te blijven."
Volgens de burgemeester zijn andere vormen van recreatie op het water wel nog toegestaan: "We raden elk contact met het water af, je kan er ziek van worden. Maar vissen en met de bootjes varen kan wel nog, als je ver van de blauwalg blijft."
Niet bekend hoe lang het onveilig blijft
Hoe lang de blauwalg in het water zal blijven, is nog niet duidelijk: "Het is heel moeilijk om te zeggen wanneer die bacterie zal verdwijnen. Moesten we plots hevige regen krijgen die lang zou aanhouden, dan sterft de bacterie snel af. Maar het ziet er naar uit dat het lang zacht en droog zal blijven, en dat kan zorgen dat we met een hardnekkig probleem zitten. Dat kan soms een heel seizoen duren", aldus Smet.
Dat is slecht nieuws voor de verschillende evenementen die op het Donkmeer gepland staan. Begin augustus vindt er bijvoorbeeld een triatlon plaats, en er zijn ook de jaarlijkse Waterfeesten. "We houden alles goed in de gaten. Dat zijn belangrijke evenementen voor onze gemeente, laat ons hopen dat de blauwalg tegen dan verdwenen is", besluit burgemeester Gabriëls.