Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Douane neemt 126 miljoen namaaksigaretten in beslag: "Onduidelijk wat het effect is op de gezondheid"

vr 17 jan. - 5:39

De douane heeft de voorbije dagen 126 miljoen sigaretten in beslag genomen in de omgeving van Antwerpen. Dat is bijna zoveel als er soms op een jaar tijd gevonden wordt. Acht mensen zijn opgepakt. "We weten niet wat er in die namaaksigaretten zit: tabak of iets anders", zei Francis Adyns van de Federale Overheidsdienst Financiën vanmorgen op Radio 2 Antwerpen.
namaaksigaretten
© Foto: Radio 2

Een eerste lading, van 10 miljoen namaaksigaretten, werd op 9 januari ontdekt in een magazijn in Stabroek. Later werden nog 30 miljoen namaaksigaretten gevonden in de Antwerpse haven en nog eens 86 miljoen in Brecht. De sigaretten komen uit Zuid-Oost-Azië. Het gaat onder meer om nagemaakte pakjes Rothmans Blue, John Player Special en em@il.

Slechtere tabak

"We weten allemaal dat een gewone sigaret schadelijk is voor de gezondheid, maar namaaksigaretten kunnen dat nog meer zijn", zei Francis Adyns van de Federale Overheidsdienst Financiën vanmorgen in Start je Dag. "We hebben geen zicht op wat er in die namaaksigaretten zit. Hoogstwaarschijnlijk is het slechtere tabak en er kunnen ook andere producten dan tabak in zitten. Ze worden in onhygiënische omstandigheden gemaakt. De consument zal dat waarschijnlijk niet merken als hij ze opsteekt."

Namaaksigaretten kunnen nog schadelijker zijn dan gewone sigaretten maar de consument zal dat niet merken als hij ze opsteekt.

— Francis Adyns, FOD Financiën

8 verdachten opgepakt

Het is nog niet duidelijk of de sigaretten voor ons land bedoeld waren, of dat ze verder doorgevoerd zouden worden. De vangst is goed voor 65 miljoen euro aan ontdoken invoerrechten, accijnzen en btw. Acht verdachten zijn opgepakt voor ondervraging. Ze zeggen allemaal dat ze de Turkse nationaliteit hebben.

Volgens de douane gaat het om de grootste vangst ooit, vergelijkbaar met wat ze normaal op een jaar tijd vindt. In heel vorig jaar onderschepte de douane 174 miljoen namaaksigaretten, in 2018 waren het er 111 miljoen en in 2017 ging het om 114 miljoen.

dozen vol namaaksigaretten in een magazijn

dozen vol namaaksigaretten in een magazijn

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet