Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Dr. Jan Vermeylen over plastische chirurgie: "De wensen worden steeds extremer en de patiënten steeds jonger"

di 11 mei - 9:05

Iedereen laat tegenwoordig aan zijn gezicht werken. Het is de laatste jaren bijna even normaal als naar de kapper gaan. Anja Daems sprak in ‘De Madammen’ met plastisch chirurg, Dr. Jan Vermeylen.
Jan Vermeylen in de Radio 2-studio

"Fillers en botox is een tendens die de laatste vijf jaar aan het optreden is. Het is niet alleen heel toegankelijk geworden, maar ook de sociale media heeft hier een grote invloed op. De wensen worden steeds extremer en de mensen die een behandeling willen steeds jonger."

Fillers zijn killers

Jan Vermeylen schreef er een boek over ‘Fillers zijn killers’: “De titel is bedoeld om mensen wakker te schudden. Hij is dus niet letterlijk bedoeld maar er zijn wel mogelijke complicaties aan fillers verbonden die ernstig kunnen zijn. Gelukkig komen deze niet vaak voor. Ik ben zelf een voorstander van botox en fillers gebruiken, maar ik ben tegen de overconsumptie ervan. De titel van het boek staat meer voor het psychologisch effect die de fillers en botox kunnen hebben na verloop van tijd. Men gaat er steeds meer en meer gebruiken en men verliest de esthetiek uit het oog. Met als gevolg dat je je identiteit verliest."

(Jong) begonnen is half gewonnen?

Er wordt gezegd dat je er jong mee moet beginnen, zo zou je de rimpels voorkomen: “Dit klopt voor een deel. Rimpels ontstaan door het gebruik van spieren. De redenering is dat je dit moet voor zijn. Botox is een spierverlammer en die zorgt ervoor dat je de spieren niet gaat gebruiken. Maar als je een lange tijd botox gebruikt gaan die spieren wegsmelten. Dus als je 18 jaar bent en 20 jaar lang botox gebruikt, gaan je spieren rondom de ogen en het voorhoofd weggesmolten zijn en dat toont onmiddellijk veel ouder. Dus wat men van jongs af aan probeert te doen, zo lang mogelijk jong blijven, zal na verloop van tijd het omgekeerde effect hebben."

Als arts moeten wij de patiënten vaak beschermen tegen zichzelf.

— Jan Vermeylen

Populaire ingrepen

Met zijn 30 jaar ervaring heeft Jan Vermeylen al heel wat behandelingen achter de rug: “We zijn vooral ontevreden over de borsten, oogleden. Daarnaast zijn facelifts heel populair en ook liposucties en neuscorrecties staan in de top 5 van de behandelingen die we het meest uitvoeren. Ik heb er geen probleem mee om te zeggen wanneer ik een ingreep niet wil uitvoeren. Sommige collega’s begrijpen dit niet. Maar als de patiënt een beeld van zichzelf heeft dat helemaal niet klopt dan is het beste om een ingreep niet uit te voeren. Patiënten moeten bij mij een vragenlijst invullen en wanneer daar symptomen verschijnen van een body dysmorphic disorder of een ingebeeld lelijkheidssyndroom dan zal ik die patiënt eerder verwijzen naar psychologische bijstand. Een aantal zullen mijn raad opvolgen, maar een heel aantal ook niet en hebben dan misschien achteraf spijt. Als arts moeten wij de patiënten vaak beschermen tegen zichzelf."

 

Het is wetenschappelijk bewezen dat plastische chirurgiegelukkiger maakt.

— Dokter Jan Vermeylen

Maakt het gelukkiger? 

“Het maakt duidelijk gelukkiger, daar zijn ook studies rond verschenen. Het is wetenschappelijk aangetoond dat mensen twee keer zo gelukkig worden na het gebruik van fillers. Dus een beter uiterlijk maakt je gelukkiger."

Toekomst 

“De toekomst zal afhankelijk zijn van de sociale media. Alles in het leven is een pendelbeweging. Men gaat naar extremen en de toekomst zal het andere extreme zijn. Dus het afzweren van al dat soort behandelingen. Er zijn heel wat sterren die er nu ook voor uitkomen dat ze geen ingrepen meer willen. Zo zei Courteney Cox: “Ik herkende mezelf niet meer in de spiegel.” Ik vind dat je met botox en fillers een verbetering moet krijgen aan je uiterlijk, maar het mag niet opvallen. Een natuurlijke look is mijn streefdoel.” 

Kom meer te weten over plastische chirurgie en de dunne lijn tussen schoonheid en het beest in 'Fillers zijn killers' uitgegeven bij Borgerhoff en Lamberigts.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet