Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

consument

björn soenens gaat door

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

radio2 natuurweekend

Drie ideale musea voor rustzoekers!

za 28 aug. - 8:30

Elke zondagochtend van de zomervakantie neemt Erika T’Jaeckx van museumPASSmusées ons mee op museumronde door ons land. In Radio 2 Zomerweekend geeft ze ons telkens een tip voor een museum in Vlaanderen, Wallonië en Brussel.
Labiomista
© Labiomista

Zondag 28 augustus: musea voor rustzoekers

Vlaanderen: Labiomista in Genk, niet echt een museum, maar een evoluerend kunstwerk van Koen Van Mechelen over de mix van het leven.

Wallonië: Koninklijk Museum Mariemont, in een fantastisch mooi domein, één van de mooiste arboretums van ons land, waar je kan wandelen op kronkelende paden, omgeven door azalea's en rhododendrons.

Brussel: Plantentuin van Meise, een van de grootste botanische tuinen ter wereld en het Plantenpaleis is een van de grootste en mooiste publiek toegankelijke kassencomplexen van Europa!

Zondag 22 augustus: voor architectuurliefhebbers

Vlaanderen: STAM Gent, vertelt de geschiedenis van de stad Gent, maar ook het gebouw is zeer de moeite!

Wallonië: Musée des Beaux-Arts in Doornik, in een gebouw dat de vorm van een schildpad heeft en dat ontworpen is door Victor Horta.

Brussel: Hortamuseum in Brussel, in het huis en atelier van Victor Horta, een parel uit de Art Nouveau-periode.

Zondag 15 augustus: wetenschaps- en technologiemusea

Vlaanderen: Texture in Kortrijk, het museum waar je alles leert over de vlasnijverheid in de streek.  Je komt er bij voorbeeld te weten dat de Amerikaanse dollar voor 25% uit vlas bestaat.

Wallonië: Maison de l'imprimerie in Thuin, in dit charmant Waals dorp kom je te weten hoe vroeger een boek gedrukt werd.

Brussel: Geneeskundemuseum in Anderlecht, waar je in zeven zalen een overzicht krijgt van de geschiedenis van de geneeskunde, van de Oudheid tot vandaa

Zondag 8 augustus: musea in de natuur

Vlaanderen: Parcum in Leuven, een museum in een voormalige abdij, omgeven door prachtige vijvers en een uitgestrekt park.

Wallonië: Abdij van Stavelot, twee musea in een van de oudste kloosters van België, aan de oevers van de Amblève.

Brussel: Villa Empain, een echte Brusselse erfgoedparel wat art-decoarchitectuur betreft, net naast het indrukwekkende Terkamerenbos en Zoniënwoud.

Zondag 1 augustus: musea voor foodies

Vlaanderen: het Bakkerijmuseum in Veurne.  Na een bezoek aan dit museum weet je alles over het ambachtelijke bakkersvak van toen en je kan er bovendien je eigen broodje bakken!

Wallonië: het Musée de la Photographie in Charleroi.  Dit is één van de belangrijkste fotografiemusea van Europa, maar het heeft ook een erg leuk museumcafé dat uitkijkt over het prachtige park van de karmelieten.

Brussel: WIELS, het Centrum voor Hedendaagse Kunst, in het prestigieuze hoekgebouw van de voormalige brouwerij Wielemans-Ceuppens, waar je iets lekkers kan eten of drinken in de voormalige brouwzaal.

Zondag 25 juli: musea met 1 hoofdrolspeler

Vlaanderen: Rubenshuis in Antwerpen, het 'palazzo' waar de Vlaamse meester werkte en woonde in de 17de eeuw, met een mooie tuin!

Wallonië: Félicien Rops Museum in Namen, in een oud herenhuis in het oude centrum kan je het leven en werk van deze kunstenaar ontdekken

Brussel: Fondation Brel, een permanente digitale tentoonstelling brengt je in vervoering door het levensverhaal en de muzikale creaties van Jacques Brel.

Zondag 18 juli: musea met mooie kunst

Vlaanderen: FelixArt Museum in Drogenbos, een must see voor iedereen die van abstracte kunst houdt

Brussel: Museum voor Kunst en Geschiedenis, waar je een boeiende reis maakt door tijd en ruimte, van de oudheid tot de Europese decoratieve kunsten, van nationale archeologie tot de niet-Europese beschavingen.

Wallonië: BPS22 in Charleroi, het museum voor kunst van de provincie Henegouwen, met vooral grootse installatiekunst en zelfs graffitikunst!

Zondag 11 juli: bijzondere musea die niet iedereen kent

Vlaanderen: Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout: wandel langs een enorme collectie van speelkaarten en kom te weten hoe ze gedrukt worden!

Wallonië: Museum van het Klein Formaat in Nismes: een museum dat focust op kleine parels kleiner dan een A4-formaat.

Brussel: Art et Marges Museum: dit museum verzamelt 'outsiderkunst', vooral van mensen met een mentale beperking.

Zondag 4 juli: met het hele gezin

Vlaanderen: De Wereld van Kina in Gent, een natuurmuseum waar kinderen spelenderwijs bijleren over kostbare mineralen, planten en dieren.

Wallonië: Archéoparc de Rochefort.  Middenin een prachtig natuurdomein vind je hier de restanten van een indrukwekkende Gallo-Romeinse villa.

Brussel: Planetarium.  Aan de voet van het Atomium ontdek je de wonderen van de sterrenhemel, geprojecteerd op een 360° scherm.

Als je deze zomer met je museumpas ook effectief een museum in elk Belgisch Gewest bezoekt, dan maak je kans op een weekend voor twee.  Alle info hierover vind je op de museumpas-website.

Museumronde door België

Museumronde door België

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet