
radio2 middag in oost-vlaanderen
Drie Oost-Vlaamse gemeenten moeten meer inzetten op sociale woningen
vr 4 okt. - 5:25

Uit cijfers van De Standaard blijkt dat drie gemeenten in Oost-Vlaanderen zich niet genoeg inspannen om de doelstellingen voor sociale woningen te bereiken. Zo moet 9 procent van het woonaanbod in een stad of gemeente bestaan uit sociale huurwoningen. In heel Vlaanderen gaat het om zestien gemeenten die niet voldoen. Het gaat meestal om rijkere, landelijke gemeenten, die moeite hebben om bouwgrond te vinden voor nieuwe woningen.
Een tekort, maar wel voldoende inspanningen
In Vlaanderen zijn er al 199 gemeenten en steden die de doelstelling bereikt hebben, maar er zijn ook heel wat gemeenten die het vereiste aantal niet behalen, maar wel genoeg initiatief tonen. En dat is iets wat het Vlaamse Agentschap Wonen vorige week onderzocht. Samen met de dertien andere Vlaamse gemeenten, werden Maarkedal, Sint-Martens-Latem en Destelbergen uitgenodigd bij het agentschap voor een onderhoudend gesprek.
Maarkedal is zich bewust van het probleem, maar heeft er ook een creatieve oplossing voor. "We hebben veel grote eengezinswoningen in buitengebied, waaronder heel wat hoeves", zegt burgemeester Joris Nachtergaele van Maarkedal. "Mocht voor die woningen nu een uitzondering worden toelaten, waarbij eigenaars van dergelijke grote hoeves de toestemming krijgen om een functiewijziging door te voeren en een deel om te bouwen als sociale woning, dan zou het een win-winsituatie zijn. Ik vind dat dit een mooie oplossing kan zijn voor de problematiek waarmee ook andere landelijke gebieden mee geconfronteerd worden."
Ook de burgemeester van Destelbergen Elsie Sierens, bevestigt dat de gemeente bezig is aan een inhaalbeweging. "Tijdens het gesprek met Wonen Vlaanderen hebben we wel degelijk kunnen bewijzen dat we voldoende initiatief nemen om op een creatieve manier te kunnen komen tot meer sociale woningen. Wij willen niet nog meer groene ruimte volbouwen, maar wel inzetten op verdichting. We willen dus meer oude woningen renoveren tot nieuwe sociale huurwoningen."
Zelzate heeft dan weer veel sociale woningen
Een teveel aan sociale woningen brengt dan weer een ander probleem met zich mee. In Zelzate zijn er al jaren veel sociale woningen. De gemeente heeft 16 procent sociale woningen op het grondgebied. De Vlaamse regering geeft maar geld tot 15 procent sociale woningen. Dat betekent dat Zelzate geen Vlaams geld meer krijgt als het nog extra sociale woningen wil zetten. Het SP.A-PVDA-bestuur van Zelzate plant wel degelijk nog meer sociale woningen, omdat de vraag zo groot is, zegt schepen van wonen Steven De Vuyst. "Er staan 350 mensen op de wachtlijst en 35 procent daarvan is een alleenstaande ouder die aan de rand van armoede staat". Wij willen daarop anticiperen en Vlaanderen overtuigen dat die extra sociale woningen wel degelijk nodig zijn. Wij willen inzetten op betaalbaar wonen, maar ook op kwaliteitsvol wonen. Het wordt natuurlijk wel moeilijk als we op die manier worden beperkt in onze mogelijkheden."
Van alle sociale woningen in Zelzate staan er momenteel wel ruim 160 leeg, omdat ze wachten op sloop of renovatie. Maar renovatie zou wel nog mogelijk zijn, volgens het Vlaams bestuursakkoord.