
radio2
Driekoningen: van liedjes zingen tot een oude heks op een bezemsteel
aha
za 6 jan. - 6:00

Melchior, Caspar en Balthazar
Melchior, Caspar en Balthazar zijn de 3 koningen, die op zoek waren naar een nieuwe koning. Ze volgden een heldere ster en kwamen zo terecht in een stal in Bethlehem, waar Jezus net geboren was. Ze hadden ook geschenken mee: goud, wierook en mirre. Het zouden de kostbaarste geschenken geweest zijn, die destijds in het Oosten te vinden waren.
Liedjes zingen en de boon
Bij ons en in Nederland is het de gewoonte dat kinderen op 6 januari liedjes zingen. Ze zijn daarbij als de 3 koningen verkleed en dragen ook een ster mee. Voor hun liedjes krijgen ze vaak snoep of geld. Het is ook een traditie dat er dan taart gegeten wordt, waarin een boon verstopt zit. Wie de boon vindt, is voor 1 dag koning(in) en mag een kroon dragen.

De oude heks in Italië
In Italië vieren ze op 6 januari La Befana. Zij is een oude heks op een bezem die de kinderen cadeautjes brengt. In de nacht van 5 op 6 januari hangen kinderen kousen aan de schoorsteen. Voor La Befana staat er ook een sinaasappel en een glas wijn klaar. Voor de brave kinderen legt ze in de sokken cadeautjes en snoep. Voor de stoute kinderen - die er natuurlijk niet zijn - zijn er kolen. La Befana is vergelijkbaar met het feest van Sinterklaas.

Spaanse kamelen en steenkolen
Op 5 en 6 januari wordt in Spanje Driekoningen of Los Reyes Magos gevierd. Op 5 januari geven de kinderen een brief met hun wensen aan de 3 koningen, die soms in een parade door de straten rijden met hun kamelen. 's Avonds zetten de kinderen water en brood op de vensterbank voor de kamelen van Melchior, Caspar en Balthazar.
Op 6 januari kunnen ze zien wat de 3 koningen hen gebracht hebben. Brave kinderen krijgen cadeautjes. De minder brave kinderen krijgen zwarte steenkolen. Hier gaat het ook om zoetigheid.
Voor de Spanjaarden is het ook een vrije dag, waarbij ze Roscón de Reyes eten. Dit is een ronde taart, waarin een figuurtje - la Sorpresa - en een boon verstopt zitten.

Gezegende huizen in Duitsland
In Duitsland gaan de kinderen langs de deuren om de huizen te zegenen. Ze schrijven met krijt '20*C+M+B+24' boven of op de deuren. Dat staat voor Caspar, Melchior, Balthasar, maar ook voor 'Christus Mansionem Benedicat'. Dat betekent: Christus zegent dit huis. De getallen vóór en na verwijzen naar het jaartal. In de deelstaten Baden-Württemberg, Bayern en Sachsen-Anhalt is 6 januari een officiële feestdag.

Bijgeloof met Driekoningen
Er is ook bijgeloof bij Driekoningen. Zo mogen kerstbomen pas na 6 januari buiten gezet worden. Anders zou dat ongeluk brengen. Als je het raam open zet tijdens de nacht van Driekoningen, waait het geluk naar binnen.
