Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: radio2 middag in oost-vlaanderen

radio2 middag in oost-vlaanderen

Droge poelen problematisch voor voortplanting amfibieën

vr 26 jul. - 5:50

Er zijn steeds meer droge poelen in België. Door de hitte drogen ze uit, en dat is gevaarlijk voor de larven en eitjes van amfibieën. “Als het zo verder gaat, kan dat echt een probleem worden”, klinkt het.
Kikker in poel
© Foto: Pixabay

In natuurgebieden kom je steeds vaker uitgedroogde kikkerpoelen tegen. Door de hitte hebben heel wat poelen amper nog water. Dat is problematisch voor de voortplanting van amfibieën, want hun larven hebben water nodig om te overleven. In Oost-Vlaanderen zijn de poelen en sloten in onder meer de Merelbeekse Scheldemeersen, Zevergem en Astene zo goed als uitgedroogd.

Volwassen amfibieën

“Elke dag droogt er wel een nieuwe poel uit. Het wordt almaar droger en voor soorten die afhankelijk zijn van water is dat natuurlijk geen goed nieuws”, legt Dominique Verbelen van Natuurpunt uit.

“Het is niet zozeer een probleem voor de volwassen amfibieën. Als zij geen water vinden, dan huppelen ze gewoon naar een andere plek en soms kunnen ze ook overleven zonder water. Maar de jongen van de salamanders, kikkers en padden, die hebben uitwendige kieuwen en die halen hun zuurstof uit het water net zoals vissen dat doen. Een poel die droog valt, betekent een poel zonder water, en geen water betekent geen zuurstof. Vele larven sterven bij gebrek aan water.”

Lees verder onder de foto

Uitgedroogde poel

Uitgedroogde poel

Vijanden

Maar er kunnen ook voordelen zijn: “Eén van de grote vijanden voor de larven en eitjes van amfibieën zijn vissen. Die eten die heel graag op. Als een poel droogvalt dan verdwijnen ook de vissen. En naar volgend jaar toe starten we hopelijk met een visvrije poel en dat heeft voordelen want dan kunnen die vissen de larven niet meer opeten.”

Problematisch

“Als je jaar na jaar droge poelen hebt, dan zitten we wel met een probleem. Als er één jaar geen succesvolle voortplanting is, valt het nog mee. Maar het mag natuurlijk niet te lang zo zijn”, vertelt Dominique Verbelen. “Als zeldzame soorten zoals de knoflookpad zich moeilijk kunnen voortplanten, dan kom je wel in de problemen. Als die het twee of drie jaar moet stellen zonder water, dan dreigt er een groot probleem. Voor de algemene soorten zal het nog wel meevallen.”

“Poelen vallen normaal maar een keer om de tien of vijftien jaar droog, maar de laatste vier jaar stonden de poelen elk jaar droog. Dat kan je niet normaal noemen.”

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet