"Drugspreventie op muziekfestivals is nodig"
di 28 aug. - 10:17
Terwijl het Antwerpse parket nog wacht op de resultaten van het toxicologisch onderzoek, of de drugs het rechtstreekse gevolg waren van de dood van de vrouwen, gaan er weer meer stemmen op voor drugspreventie op festivals en muziekevents. "Want preventie is een deel van de ketting, naast hulpverlening en repressie", aldus preventiemedewerker Martijn Onsia.
Safe 'n Sound
Safe 'n Sound is een organisatie die op festivals informatie geeft over onder andere drugs, hoe je veilig gebruikt en hoe je de risico's kan beperken. Ze werken vooral met vrijwilligers - 45 in de provincie Antwerpen, 150 in heel Vlaanderen. Volgend weekend op Laundry Day in Antwerpen. "Meestal staan we in een tentje, en komen mensen naar onze stand met vragen over bijvoorbeeld het effect van bepaalde drugs, of over combinaties waar ze niets van af weten of die gevaarlijk zijn", zegt Martijn Onsia.
Tips
"Zelf waren we niet aanwezig tijdens Tomorrowland omdat we overbevraagd worden en daardoor keuzes moeten maken. Maar wat daar gebeurd is, valt eigenlijk nooit helemaal te vermijden. Wij proberen vooral risicovol gebruik tegen te gaan, en ervoor te zorgen dat mensen niet op de EHBO-post terechtkomen. Dat doen we door eenvoudige tips: drink voldoende water, rust wat uit, doe kleren uit als het te warm is, let goed op je vrienden, en als je drugs zou gebruiken: weet wàt je gebruikt, hoeveel en wanneer."
Controversieel
Natuurlijk staat niet elke organisator er om te springen bekend te maken dat ze werken rond drugspreventie op hun festival. Martijn Onsia: "Daarmee geven ze natuurlijk het signaal dat er drugs circuleert op hun festival. Maar intussen weet iedereen dat een drugsvrij festival gewoonweg niet bestaat. Ons doel is om objectief informatie te geven, en te zorgen voor een veilige omgeving waar iedereen open kan komen praten."