
de inspecteur
Duur of goedkoop: zo kies je de beste houtskool of briketten
vr 19 feb. - 7:30

Wat is goede houtskool?
- Houtskool van goede kwaliteit bevat grote, luchtige kolen waarmee je barbecue snel heet wordt.
- De kolen hebben een mooie, doffe, zwarte kleur.
- Hoe meer het vuur knettert, hoe slechter de houtskool. Houtskool die veel knettert bevat ook veel stof en dat is niet goed voor de gezondheid!
Bij (kokos)briketten kan je voor het bakken niet echt zien of ze van goede kwaliteit zijn. Maar tijdens het bakken kan je wel zelf de test doen.
- Briketten zijn compacter dan houtskool en hebben iets meer tijd nodig om heet te worden. Toch zal je op briketten van goede kwaliteit vrij snel kunnen bakken. Let dus op de tijd die het nodig heeft om op temperatuur te komen.
- Als de briketten een mooie, witte kleur krijgen tijdens het bakken, heb je meestal een goede koop gedaan.
- Blijven ze gedurende een lange tijd mooi op temperatuur? Dan zijn het goede briketten!
Tips
- Twijfel je in de winkel welke houtskool je moet kopen? Doe dan deze test: neem twee verschillende merken houtskool van hetzelfde gewicht. Duw de zakken in. De zak die je het minste in kan duwen zal hoogstwaarschijnlijk de betere houtskool zijn.
- Houtskool en (kokos)briketten samen in de barbecue leggen is de ideale combinatie.

De test
Let op: deze test werd uitgevoerd in het voorjaar van 2019. Prijzen kunnen variëren.
Sommige mensen geven de voorkeur aan houtskool, anderen hebben liever (kokos)briketten. De Inspecteur test daarom drie verschillende merken houtskool en drie verschillende merken kokosbriketten.
Houtskool
- Everyday van Colruyt – 0,90€/kg
- Central Park restaurantkwaliteit van Brico – 1,35€/kg
- Weber houtskool – 1,99€/kg
Kokosbriketten
- Kokosbriketten van GAMMA – 1,6€/kg
- Tom Cococha kokosbriketten – 1,9€/kg
- AVEVE kokosbriketten – 2,10€/kg
De winnaars
Bij de houtskool wint het merk Weber nipt van de Everyday houtskool van Colruyt.
- Grote, luchtige kolen met een mooie doffe zwarte kleur. Op deze kolen van Weber kan je al binnen een goede 10 minuten beginnen barbecueën.
- Everyday van Colruyt is een goede houtskool als je naar prijs/kwaliteit kijkt, maar knettert zeer hard bij het verhitten van de kolen.
- Op de Central Park houtskool van restaurantkwaliteit, lag de barbecueworst meer te ‘koken’ dan te bakken.
Tom Cococha is de grote winnaar bij de kokosbriketten.
- De briketten worden snel heet, blijven zeer lang heet en krijgen een mooie witte kleur tijdens het bakken. Met deze briketten is een lange, gezellige barbecue zonder problemen verzekerd.
- De kokosbriketten van Gamma komen ook relatief snel op temperatuur en blijven ook lang warm. Hier zal je wel met iets meer geduld moeten barbecueën.
- AVEVE kokosbriketten scoorden het slechtst tijdens de test. Ook hier ligt de barbecueworst, net zoals bij de Central Park houtskool, meer te koken dan te bakken.