Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

consument

björn soenens gaat door

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

radio2 natuurweekend

Duurzaamheidsproject levert studente prijs op

wo 26 jun. - 1:20

Studente Bio-Ingenieurswetenschappen aan de Universiteit Gent Sara Helsen is verkozen tot Studente van het Jaar 2019. Zij is een van de drijvende krachten achter 'Swap Shop', een project waarbij internationale studenten huisraad gratis kunnen lenen tijdens hun korte verblijf in ons land.
Sara Helsen, Student van het Jaar 2019
© Foto: Stad Gent

Jaarlijks studeren heel wat buitenlandse studenten aan de Universiteit Gent. Zij verblijven voor een korte periode van een aantal maanden in ons land. Vaak komen zij in studentenkamers van de universiteit terecht, waar enkel de basismeubels voorzien zijn. Die studenten moeten nog potten, pannen, borden, bestek en andere huishoudelijke spullen kopen. Tot een paar jaar geleden zorgde dit voor heel wat verspilling; veel studenten gooiden na hun korte verblijf hun huisraad in de afvalcontainer, terwijl alles nog proper en bruikbaar was. Maar door de Swap Shop (ruilwinkel) is dit nu verleden tijd.

Studente valt in de prijzen

De Swap Shop is een project dat door een aantal studenten op poten is gezet. Buitenlandse studenten die hun studies hier hebben afgerond, kunnen hun spullen achterlaten in een depot van de UGent. De nieuwe studenten die naar België komen, kunnen dan gratis de spullen lenen: "We begrepen niet dat studenten die hier voor drie maanden zitten, hun potten en pannen in de IKEA gingen kopen en meteen in de vuilniscontainer gooiden na hun verblijf", zegt Sara Helsen, de drijvende kracht achter het project.

Voor haar inzet is zij door het Gentse stadsbestuur verkozen tot Student van het Jaar 2019. "Ze ontvangt deze prijs omdat ze een echte doener is. Ze ontplooit met veel gedrevenheid verschillende initiatieven die van de studentenhomes een plek maken waar duurzaamheid centraal staat en waar bewoners aangezet worden om bewuster om te springen met energie en afval", aldus schepen van Jeugd Elke Decruynaere.

Niet haar enige wapenfeit

Naast de Swap Shop zette Helsen andere punten op de agenda van de milieuraad: "We hebben samen met de dienst Huisvesting van de UGent geijverd voor GFT-containers op de studentenhomes. Vanaf begin mei hebben we het systeem uitgerold." Daarnaast heeft zij ook ervoor gezorgd dat er herbruikbare bekers worden gebruikt op cantussen en andere studentenactiviteiten.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet