Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Duurzame vis: kweekvis of wilde vis

vr 13 dec. - 7:15

Je zou het gewoon niet meer weten welke soorten vis je thuis nog moet klaarmaken als je rekening wil houden met je gezondheid, het milieu en uiteraard ook met je portemonnee. Kies je best voor kweekvi
Duurzame vis: kweekvis of wilde vis

Je zou het gewoon niet meer weten welke soorten vis je thuis nog moet klaarmaken als je rekening wil houden met je gezondheid, het milieu en uiteraard ook met je portemonnee. Kies je best voor kweekvissen of voor wilde vissen?

Contra kweekvis: antibiotica

Een eerste argument om misschien toch niet te kiezen voor kweekvis, is het gebruik van antibiotica in die sector. Want kweekvissen zoals pangasius worden vaak in vuile omstandigheden in de Mekong gekweekt en zitten vol met antibiotica om allerlei ziekten te vermijden.

Maar volgens Hans Polet van het Instituut voor Landbouw– en Visserijonderzoek, is die stelling te zwart-wit. Want er zijn ook veel kweekvisserijen die wel beschikken over een moderne infrastructuur en veel minder antibiotica gebruiken.

Pro kweekvis: noodzakelijk

Bovendien hebben we kweekvis nu eenmaal nodig om voldoende vis te kunnen voorzien voor de wereldbevolking. Meer dan de helft van de vissen op ons bord komt uit kwekerijen. Zonder kweekvis is er niet voldoende vis voor iedereen, want de zeeën en oceanen van vandaag zijn overbevist.

Pangasius is een goede kweekvis omdat hij in principe een vegetariër is en dus geen andere vis nodig heeft om te kunnen groeien. Zalm is als kweekvis minder interessant omdat er nog altijd meerdere kilo’s wilde vis nodig zijn om een kilo zalm te kweken.

Leren eten wat de visser vangt

Een andere tip is om ook eens wat wilde vissen te eten die minder gekend zijn. Vergeten vissen zoals rode poon, horsmakreel of sardientjes. Die willen veel mensen niet meer eten omdat ze die vissen niet kennen. Laten we de vissers niet enkel meer vangen wat wij willen eten, en al de rest weggooien. Kies vaker voor de vergeten vis en je helpt het milieu weer een stap vooruit.

Viswijzer

Voor je gezondheid is het beter om een vis te kiezen die onderaan in de voedselpiramide staat. Tonijn kan je daarom maar beter links laten liggen. Want tonijn heeft veel vervuilde stoffen in zich. Je kiest beter voor haring, makreel en platvissen zoals tong of pladijs.

Voor het effect op het milieu van jouw vis, kijk je best eens in een goede visgids. Tonijn is te vermijden omdat die vis met uitsterven bedreigd is. Terwijl pladijs net een echte aanrader is omdat de populatie van die vis nog nooit zo groot is geweest als nu.

Voor je portemonnee is de regel: wil je iets lekker dan zal je ervoor moeten betalen. Tong en tarbot zijn lekker maar je betaalt er ook meer voor. Ook voor langoustines en grijze garnalen betaal je een prijs omdat het echte kwaliteitsproducten zijn. Pangasius en scampi zijn goedkoper maar hebben weinig tot geen smaak.

Kortom, probeer eens geen scampi klaar te maken maar ga voor makreel, haring of pladijs. Dat zijn zeer voedzame vissen, gezond, rijk aan omega 3 en bovendien ook vrij goedkoop.

LINKS


Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet