Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Echte Belgische frieten met boulet special

ma 13 jun. - 9:45

Frieten met boulet special en dan voetbal op televisie. Meer moet dat niet zijn, al was winst nog beter geweest.

De frietaardappelen die je nu in de winkel vindt, zijn van de oogst van vorig jaar en hebben veel zetmeel.

Ideaal om frieten te bakken: was de aardappelen, schil ze maar leg de frieten zeker niet in water.

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 1 kg frietaardappelen
  • 750 g kippengehakt
  • 3 eieren
  • 2 uien
  • 150 g paneermeel
  • mayonaise
  • ketchup
  • zout
  • cayennepeper
  • kipkruiden

Extra materiaal

  • Een friteuse
  • Een hakmolen met S-vormig mes

Bereiding

  1. Was de aardappelen. Schil ze en snijd ze in frieten. Een echte Belgische friet is ongeveer 13 millimeter op 13 millimeter.
  2. Verwarm de friteuse voor tot 150 °C
  3. Bak de frieten een eerste keer in het frituurvet. Leg het mandje niet te vol en laat ze garen. Controleer eventueel met een satéstokje of mesje of de frieten gaar zijn.
  4. Leg de frieten open in een ovenschaal en laat ze helemaal afkoelen. Zet de frieten eventueel in de koelkast zodat ze goed koud zijn.
  5. Splits de eieren. Doe het gehakt in de hakmolen en meng met de eiwitten. Gebruik de eierdooiers in een andere bereiding.
  6. Kruid het gehakt met een snuif zout, cayennepeper en kipkruiden. Kneed er het paneermeel door.
  7. Pel en snipper de helft van de uien. Meng de gesnipperde ui met het gehakt met een vork.
  8. Maak je handen nat en rol bouletten van het gehakt. Leg de bouletten in een stoommandje.
  9. Breng water aan de kook en stoom de bouletten 15 tot 20 minuten boven het kokende water.
  10. Verhoog de temperatuur van de friteuse tot 175 °C.
  11. Snijd de bouletten kruiselings in tot bijna op de bodem en frituur ze in 2 minuten goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
  12. Bak de frieten in meerdere porties ongeveer 4 minuten in het frietvet. Laat ze uitlekken op keukenpapier en strooi er zout over.
  13. Afwerking en serveren: pel en snipper de resterende ui.
  14. Doe mayonaise, ketchup en ui op de boulet.
  15. Doe de frieten in een puntzak en bestrooi met zout. Serveer ze met een boulet.

TIP: Puntzakken absorberen het vet en zorgen dat de frieten krokant blijven.

Naar de website van Dagelijkse Kost

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet