Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Economische Inspectie onderzoekt klachten over Het Belgisch Munthuis

zo 31 mrt. - 7:46

De Economische Inspectie heeft twee onderzoeken gevoerd naar Het Belgisch Munthuis. Dat is een website waar je herdenkingsmunten kan bestellen. “Maar dat laatste onderzoek gaat uiteindelijk maar om twee klachten, en die zijn volgens ons ongegrond,” reageert het bedrijf. "Wij zijn een betrouwbaar bedrijf." Het onderzoek is in elk geval nog niet afgerond.

Tijdens het eerste onderzoek naar Het Belgisch Munthuis, volgde er geen strafrechtelijke vervolging. Over het tweede onderzoek was het bedrijf niet op de hoogte. Het Belgisch Munthuis laat ons intussen weten dat het vernomen heeft dat dat tweede onderzoek maar op twee klachten is gebaseerd. Klachten van klanten die in 2017 een bestelling plaatsten bij Het Belgische Munthuis.

Het eerste onderzoek

In september 2017 startte de Economische Inspectie een eerste onderzoek naar het Belgisch Munthuis. Zowel bij De Inspecteur als bij de Federale Overheidsdienst Economie waren er klachten binnengekomen over munten die niet geleverd werden, maar er moest wel betaald worden. Er waren ook klachten over munten die geleverd werden, maar nooit besteld waren door de consument.

"Wij hebben in oktober 2017 inderdaad dat proces-verbaal ontvangen van de FOD Economie", zegt Stéphanie Chomé van het Parket. "We hebben de klachten uit dat proces-verbaal onderzocht, maar daarnaast ook de vennootschap zelf. Er is dan beslist geen strafrechtelijke vervolging te doen (er waren namelijk al administratieve sancties zoals geldboetes door de FOD opgelegd), maar wel een zaak aan te spannen voor de rechtbank van Koophandel. Er was sprake van een negatief eigen vermogen en op die manier konden we overgaan tot de ontbinding van het bedrijf. We dachten dat het om een 'lege doos' ging. Onze vordering werd echter niet gevolgd door de Rechtbank van Koophandel omdat het bedrijf zijn negatief vermogen bijwerkte."

"We hebben de problematiek dus aangepakt, dat ontkennen zou niet terecht zijn. De FOD Economie langs zijn kant door het opleggen van administratieve boetes en het nemen van maatregelen, aan de andere kant probeerden wij om tot de ontbinding over te gaan. Als blijkt dat dit alles niet voldoende was, zullen wij op basis van de nieuwe klachten een nieuw onderzoek instellen."

Het tweede onderzoek

In het voorjaar van 2019 krijgt De Inspecteur opnieuw klachten binnen over Het Belgisch Munthuis. Opnieuw over munten die niet geleverd worden, maar die wel betaald moeten worden. Consumentenminister Kris Peeters zegt bij De Inspecteur op 5/3/19 dat er beslist is om een nieuw onderzoek op te starten naar Het Belgisch Munthuis.

Het Belgisch Munthuis is op dat moment niet op de hoogte van dat nieuw onderzoek en verneemt het nieuws via de radio.

“Wij schrokken daarvan. Het Belgisch Munthuis werkt ter goeder trouw. We betreuren het dan ook als iemand als de minister van Consumentenzaken zich toch op een zeer ongenuanceerde manier over ons bedrijf uitlaat,” zegt Maarten Clement, de zaakvoerder, wat later in een uitzending van De Inspecteur.

“We zijn niet op de hoogte van een nieuw onderzoek, en vinden het vervelend. Het lijkt alsof wij bepaalde oneerlijke praktijken zouden hanteren. Dit strookt niet met de werkelijkheid. We hebben momenteel kennis van slechts 5 klachten, en dat is een zeer beperkt aantal. Het is ook nog niet zeker dat die klachten terecht zullen zijn.”

Het Belgisch Munthuis neemt daarna contact op met de overheidsdiensten.

Inzage in de dossiers

Het Belgisch Munthuis krijgt in het najaar van 2019 inzage in het dossier. “Recent werden wij door de economische inspectie op de hoogte gebracht over de bewuste klachten. Blijkbaar gaat het hier om welgeteld twee klachten van klanten die in 2017 een bestelling plaatsten bij Het Belgisch Munthuis.”

Zaakvoerder Maarten Clement laat ook nog weten: “nu wij voor het eerst en eindelijk inzage krijgen in de twee dossiers waarover het gaat, menen wij bovendien dat deze klachten ongegrond zijn en willen dit bij FOD aankaarten.” Het Belgisch Munthuis meent dus dat de klachten ongegrond zijn, maar dat is nog niet officieel vastgesteld. De Economische Inspectie is die klachten nog altijd aan het onderzoeken.

“Voor ons is het trouwens niet belangrijk over hoeveel klachten het gaat,” zegt de FOD Economie. “Een onderzoek kan er al komen na 1 klacht.”

Het Belgisch Munthuis maakt zich sterk dat het een betrouwbaar bedrijf is. “Wij verwerken per jaar meer dan 100.000 bestellingen. Deze twee klachten maken derhalve 0,000005% van het totale aantal jaarlijkse bestellingen uit. Er is dus geen enkele reden om onze organisatie af te schilderen als een onderneming die het niet nauw zou nemen met de regels en oneerlijke marktpraktijken ten aanzien van de consumenten zou (blijven) hanteren.”

Heb je toch klachten over Het Belgisch Munthuis, of over andere bedrijven, dan kan je dat altijd melden aan de Federale Overheidsdienst Economie. Dat kan via het meldpunt van de Economische Inspectie.

 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet