Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Eddy krijgt snelheidsboete uit Lier, maar is daar nog nooit geweest: "Ze mogen me in de bak steken, ik betaal niet"

consument

do 8 dec. - 7:00

Eddy De Roeck uit het Oost-Vlaamse Parike krijgt begin september een verkeersboete in de bus. Hij moet 62 euro betalen voor een snelheidsovertreding die hij op 14 augustus dit jaar beging in Lier. "Ik was stomverbaasd", zegt Eddy bij De Inspecteur op Radio 2. "Ik ben zelfs nog nooit in Lier geweest! Ik was die dag gewoon thuis en mijn auto stond in de garage."
Flitspaal
© Canva

Eddy zou volgens de vaststellingen 86 km per uur gereden hebben op een plaats waar hij maar 70 km per uur mag rijden.

"Onmogelijk", zucht hij. “Ik ben 73 jaar en invalide. Ik heb twee nieuwe heupen en ben niet goed te been. Ik gebruik mijn auto nog wel, maar enkel om de kleinkinderen op te halen van de school of om inkopen te doen. Lier is bijna 100 km van bij mij thuis. Wat zou ik daar moeten gaan doen?”  

Heeft iemand mijn nummerplaat nagemaakt? Ik weet het niet. Maar ze mogen me in de bak steken, ik betaal die boete niet!

— Eddy De Roeck, Parike

In de brief staat ook het tijdstip van de overtreding vermeld: 12u44. "Kan niet", zegt Eddy. "Tussen twaalf en één eet ik. Dat is al sinds jaar en dag mijn vaste gewoonte. Op dat uur zit ik aan tafel samen met mijn vrouw.” Hij vraagt zich af of zijn nummerplaat misschien gedupliceerd werd. "Want gestolen is ze zeker niet."

Eddy is vastbesloten om niet te betalen en de boete te betwisten. “Mocht ik inderdaad een overtreding begaan hebben, dan betaal ik meteen. Maar ik weet zeker dat ik nog nooit in Lier ben geweest. Ze mogen mij in de bak steken, maar ik betaal die boete niet."

De politie van Lier bevestigde intussen dat er een fout gebeurde bij het lezen van de nummerplaat

— Eddy De Roeck, Parike

Onschuldig, maar toch betalen

Eddy tekent beroep aan bij het openbaar ministerie, maar dat levert niks op. “Tot vandaag heb ik daar zelfs nog geen antwoord op gekregen."

Eddy neemt voor de zekerheid ook contact op met het politiekantoor in Lier. Daar krijgt hij bevrijdend nieuws. "De fout ligt bij hen. Bij het lezen van de nummerplaat werd per ongeluk een cijfer of een letter omgewisseld. De politie bevestigde haar fout intussen ook op mail, en die mail werd intussen ook overgemaakt aan het parket."

Eddy is opgelucht: het mysterie is opgelost. Hij hoopt dat het dossier daarmee afgesloten wordt, maar zijn opluchting is van korte duur. “Onlangs kreeg ik opnieuw een brief van het parket: een herinnering aan de boete. Ik begrijp het niet. We hebben hen weken geleden al op de hoogte gebracht van de fout. Nu vrees ik dat de boete de volgende keer nog hoger zal zijn.”

De politie heeft haar fout toegegeven, maar ik krijg toch een herinneringsbrief van het parket om mijn boete te betalen

— Luisteraar Eddy De Roeck, Parike

Hoe kan dat? De Inspecteur steekt zijn licht op bij advocate Davina Simons van advocatenkantoor Damen & Partners. Zij is gespecialiseerd in strafrecht en verkeersrecht.

“Eddy's situatie is heel specifiek", zegt ze. "Hij heeft perfect gehandeld door de politie te contacteren, maar de politie kan geen beslissingen nemen over het gevolg dat aan een dossier wordt gegeven. De eindbeslissing ligt bij het parket en de informatiedoorstroming tussen politie en parket loopt soms moeizaam. Het kan dus een tijdje duren vooraleer deze informatie verwerkt is bij het parket. Eens het parket kennis neemt van het feit dat er inderdaad een materiële vergissing is gebeurd, zullen zij het dossier afsluiten en zal de boete uiteraard vervallen.”

Eddy kreeg intussen een herinnering tot betalen en vreest dat hij voor de politierechtbank zal moeten verschijnen omdat de boete niet betaald werd en hij geen reactie krijgt op zijn verweer. “Indien Eddy zou worden gedagvaard voor de politierechtbank, zal in dit geval blijken dat er een materiële vergissing gebeurde en zal hij worden vrijgesproken omdat hij de verkeersinbreuk niet gepleegd heeft.”

“Indien Eddy zou worden gedagvaard voor de politierechtbank, zal in dit geval blijken dat er een materiële vergissing gebeurde en zal hij worden vrijgesproken omdat hij de verkeersinbreuk niet gepleegd heeft.”

— Davina Simons, advocate

Betwisten doe je zo 

Gelukkig hoeft het in de meeste gevallen niet zover te komen.

Heb je zelf onterecht een boete gekregen? Meld dat dan meteen via de website van de overheidsdienst Justitie. Daar kun je boetes eenvoudig betwisten of betalen. Je hebt er enkel de datum van de overtreding en het PV-nummer voor nodig (je vindt die gegevens op de boete).

Let wel op: eens je een boete betaalt, is er geen weg meer terug!

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet