Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Een buurtfeest organiseren

do 18 apr. - 6:15

De zomer komt eraan, dus ook weer de tijd van de schoolfeesten en buurtfeesten. In het één-programma ‘Voor hetzelfde geld’ konden we zien hoe we meer geld kunnen verdienen aan zo’n feest door betere r
buurtfeest

De zomer komt eraan, dus ook weer de tijd van de schoolfeesten en buurtfeesten.

In het één-programma ‘Voor hetzelfde geld’ konden we zien hoe we meer geld kunnen verdienen aan zo’n feest door betere reclame te maken.

Maar er komt toch heel wat bij kijken, bij het organiseren van zo’n buurtfeest.
Inspecteur Decaluwé lijst alles even op :



De locatie

Geef je een feest op een privaat domein (zaaltje, ontmoetingscentrum), dan moet je bij het lezen van het contract goed opletten wat je zelf nog allemaal moet in orde brengen. Bv Sabam, verzekeringen. Als je een groot evenement organiseert op privaat domein heb je ook meldingsplicht bij de politie. Zij kunnen dan anticiperen op meer verkeer en eventuele geluidsoverlast.

Geef je een feest op een openbaar domein (straat, plein) dan moet je een vergunning aanvragen bij je stad of gemeente. Die kijken dan na of jouw straat verkeersvrij kan gemaakt worden, of er bussen omgeleid kunnen worden, etc. Die vergunning kost niks. Maar je aanvraag kan geweigerd worden.


Voedselveiligheid

Voor kleine straatfeesten waarbij de buren zelf voor elkaar koken zal er geen controle komen.
Als je winst maakt, en dus geld vraagt voor het eten, ook niet, zolang je als organisatie niet meer dan 5 keer per jaar zoiets organiseert.
Controle komt er als er iemand een voedselvergiftiging oploopt door de mosselen van jouw mosselsouper. Maar dan zal het voedselagentschap vooral proberen te traceren waar die mosselen vandaan kwamen.
Als je eten serveert op een buurt- of schoolfeest, hou je best wel rekening met een aantal hygienevoorschriften


Verzekeringen

Bij buurtfeesten sluit je best een ‘burgerlijke aansprakelijkheid organisator of evenement’ af. Dat kan bij je makelaar.
Het bedrag hangt af van de aard van de activiteit, het aantal personen en de duur van je activiteit.
Als organisator van een buurt- of schoolfeest kan je voor een ongeval op dat feest aansprakelijk worden gesteld. In dat geval moet je opdraaien voor de schade van de slachtoffers. Met een organisatorenverzekering kan je je dus indekken tegen de financiële gevolgen van een ongeval.


Muziek

Als je muziek speelt op een feest, moet je Sabam en billijke vergoeding betalen.
Bij Sabam betaal je voor de componisten van muziekstukken.
De Billijke Vergoeding is de vergoeding die moet betaald worden voor het publieke gebruik van het muziekrepertoire van de uitvoerende artiesten en muziekproducenten.
Je Sabamaangifte kan je online doen
En de billijke vergoeding vraag je aan.


Evenementmanagement

Sylvie Van Renterghem gaf de Inspecteur veel tips. Zij is docente evenementmanagement aan de Katho in Kortijk. Deze opleiding heeft 3 specialisaties: Business Events (bedrijfsevenementen), Music & Entertainment (concerten en live management) en Leisure en citymanagement (publieke evenementen in het kader van citymarketing en evenementen in de leisure: sport, ontspanning, pretparken).

Voor vragen over evenementen organiseren kan je altijd bij hen terecht.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet