Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Een CO2-meter helpt in de strijd tegen corona. Met deze tips koop je de juiste!

wo 17 mrt. - 8:26

Voor kapperszaken zijn CO2-meters sinds de heropening verplicht, tenzij ze de hele tijd met open ramen of deuren kunnen werken. In klaslokalen worden CO2-meters ook vaak gebruikt. Ook bij de heropening van de horeca zullen ze wellicht een rol gaan spelen. Koen Wauters, wetenschapsjournalist van VRT NWS, vertelt hoe zo'n meter werkt en waar je op moet letten als je er één koopt.

CO2 is een indicator voor luchtverversing in een ruimte. Als je weinig verlucht, dan gaat de CO2 zich opstapelen. En frisse lucht is noodzakelijk in de strijd tegen de corona-epidemie. Als er dus te veel CO2 in een lokaal is, dan is dat niet goed verlucht, en dan is de kans groter dat je elkaar gaat besmetten.

Meten hoe verzadigd de lucht is 

"Simpel gezegd is CO2 het gas dat we uitademen. Als we inademen halen we zuurstof uit de lucht die ons lichaam nodig heeft. In ons lichaam wordt de zuurstof omgezet in CO2, die we dan weer uitademen", vertelt wetenschapsjournalist Koen Wauters. "Hoe meer CO2 er in een ruimte hangt, hoe meer uitgeademde lucht er aanwezig is. En aangezien we virusdeeltjes uitademen, hangen er meer virusdeeltjes in een slecht verluchte ruimte."  

Om te meten hoeveel CO2 er in een ruimte hangt, kan je dus een CO2-meter gebruiken. Voor kapperszaken zijn CO2-meters sinds de heropening verplicht, tenzij ze de hele tijd met open ramen of deuren kunnen werken. In klaslokalen worden CO2-meters ook vaak gebruikt, en in pedicuresalons en tattooshops. Ook bij de heropening van de horeca zullen ze wellicht een rol gaan spelen.

Met infrarood

Een CO2-meter werkt met infrarood licht. Een lichtbron stuurt infrarood licht uit, en dat licht valt op een sensor. Maar, CO2-moleculen houden infrarood-licht tegen. Hoe minder licht de sensor meet, hoe meer CO2 in de lucht. Dat wordt uitgedrukt in PPM, partikels per miljoen. De buitenlucht heeft een CO2-gehalte van 400 tot 500 ppm. De grens voor de kappers ligt op 800 PPM. Maar bij een onderzoek in klaslokalen tien jaar geleden zijn waarden tot boven de 5000 PPM gemeten. 

Bij 5000 PPM in een klaslokaal, is 13% van de lucht die je inademt al eens ingeademd door iemand anders

— Koen Wauters, wetenschapsjournalist

Die hoge waarden zijn niet goed gezien de huidige omstandigheden. "Bij 5000 PPM in een klaslokaal, is 13% van de lucht die je inademt als eens ingeademd door iemand anders", vertelt Wauters. "Dus bij elke ademhaling, elke teug lucht die je inademt, bevat 13% uitgeademde lucht van iemand anders. En als er dan 1 iemand besmet is, is de kans dat anderen besmet raken veel groter dan in frisse buitenlucht. Want wat iemand uitademt, verdwijnt in de massa frisse lucht." 

Welke CO2 meter koop je? 

Koop om te beginnen het juiste toestel! Een CO2-meter mag je niet verwarren met een CO-meter of melder. CO is een ander gas, koolstofmonoxide. Dat komt vrij bij slechte verbranding van een kachel. Het is een gevaarlijk gas maar je meet dat gehalte met andere toestelletjes. Het klinkt grappig maar Wauters weet dat er vergissingen gebeuren. "Een collega vertelde dat zijn kapper trots naar zijn CO-melder wees met de woorden 'ik ben helemaal in orde!' Dus toch wel een beetje opletten." 

Koop dus een CO2-meter met een infrarood-systeem. Let er op dat de meter een CE-label heeft. En belangrijk: koop een gebruiksvriendelijk systeem, met duidelijke kleurschalen. Groen is veilig, oranje is 'iets aan doen', rood is 'meteen ramen en deuren open'. Wauters is fan van de kleurencodes. Dat is duidelijk. "Ik zie op het internet veel meters met getalletjes, maar dan moet je de hele tijd kijken: is het meer dan 800 PPM, of niet. En dan moet je die drempelwaarden ook nog een keer onthouden. Kleurencodes zijn gemakkelijker. Ook als je klanten ontvangt, is dat duidelijk. Die zien meteen 'het metertje is groen, de lucht is hier gezond'. 

Waar plaats je die CO2 meter? 

Centraal in een ruimte, op 1,5 meter. Uiteraard niet vlak bij het raam of bij de deur. Dat is vals spelen. Maar je moet ook niet overdrijven met je meting. "Het is niet de bedoeling dat je op het toestel gaat uitademen. Dat geeft een vertekend beeld", aldus Wauters.

En ook: het is een hulpmiddel. Als je met twee mensen in een groot lokaal gaat zitten, dan blijft de CO2 altijd laag, maar dan moet je toch ook wel afstand houden, een mondmasker dragen. Het is niet omdat de waarden op de meter oké zijn dat je alle andere maatregelen achterwege moet laten. En staar je niet blind op die grens van 800 PPM, hoe lager hoe beter, hoe hoger hoe slechter. 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet