Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Een dure advocaat betalen tijdens schuldbemiddeling?

vr 1 jun. - 5:02

Wie veel schulden heeft, kan in schuldbemiddeling gaan. Een OCMW of een advocaat regelt dan jouw afbetalingsplan. Maar een advocaat kost geld, en ook die moet je betalen. Zelfs al zit je in een schuldbemiddeling.

Collectieve schuldbemiddeling

Bij een collectieve schuldbemiddeling komt er een rechter aan te pas. Dat gebeurt wanneer er verschillende schuldeisers zijn en je heel veel schulden hebt. Die rechter duidt dan iemand aan die jouw afbetalingsplan moet beheren. Dat kan een advocaat zijn, en die moet ook betaald worden. 

Hoeveel moet je aan de advocaat betalen? 

Hoeveel de advocaat krijgt, is bij wet bepaald, hij kan niet zomaar vragen wat hij wil. 

  • De tarieven liggen min of meer vast. Er zijn bepaalde forfaits. Zo is er een vast bedrag voor de opstart van een dossier. 
  • Het eerste jaar van een collectieve schuldbemiddeling kost gemiddeld tussen de 1200 en 1500 euro per jaar. De opvolging kost tussen de 500 en 600 euro per jaar. 
  • Maar veel hangt af van het specifieke dossier: zijn er veel schuldeisers of niet? Moet de advocaat 1 of 4 keer voor jou naar de rechtbank? 

Betaalt de advocaat zichzelf? 

De advocaat kan zichzelf niet uitbetalen. Elke maand moet jij wel een bedrag voor hem aan de kant zetten, maar dat geld verdwijnt niet zomaar op de rekening van de advocaat. Na een jaar moet de advocaat een verslag opmaken, waarin staat hoeveel kosten hij gehad heeft. De rechter moet die goedkeuren, en pas daarna wordt de advocaat uitbetaald. 

'Gewone' schuldbemiddeling: OCMW is gratis

Als je hulp zoekt om je schulden af te betalen, kan je naar een OCMW of een CAW stappen, of naar een advocaat, een notaris of een gerechtsdeurwaarderskantoor. Let wel op! Want de kosten verschillen heel hard:

  • Een OCMW moet je gratis helpen. 
  • Een CAW mag alleen reële kosten aanrekenen, bv de postzegel om een brief te versturen.
  • Een advocaat, notaris of gerechtsdeurwaarder mag zijn normale tarief vragen. Die kost kan dus hoog oplopen!
  • Er bestaat ook een dienst My Trusto. Zij vragen een beperkte kost om een dossier te beheren. Zij vragen 150 euro voor de opstart van een schuldbemiddeling, en daarnaast nog een opvolgingskost per maand, afhankelijk van het aantal schuldeisers. 

Voor meer informatie over collectieve schuldenregeling, schuldbemiddeling en andere zaken die met schulden te maken hebben kan je terecht op de website voor eerste hulp bij schulden. 

Voor contactgegevens van OCMW's of CAW' s die mensen met schulden kunnen adviseren of verder helpen kan je terecht op  http://www.eerstehulpbijschulden.be/contact 

Voor meer informatie en contactgegevens over MyTrusto kan je terecht op mytrusto.be 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet