Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Een filter voor microplastics, hoe goed werkt dat?

wo 24 mrt. - 11:14

Luisteraar Danny Van Goethem las onlangs iets over een speciale filter om op de afloop van je wasmachine te plaatsen. Die filter zou de kleine plastic deeltjes uit je afvoerwater filteren. Wetenschapsjournalist Koen Wauters vertelt bij De Inspecteur of zo’n filter veel zin heeft.

Microplastics zijn kleine plastic deeltjes die je overal kan terugvinden. “Ze zijn kleiner dan een millimeter en je vindt ze terug, in de zee, rivieren en lucht”, zegt Wauters. Onderzoekers vonden ze zelfs op de Alpentoppen en op de Noord- en Zuidpool

Onlangs werden  zelfs bij een kreeft, die op zeven kilometer diepte in de zee leeft, restanten van een plastic fles gevonden. Deze kreeft leeft op één van de meest ontoegankelijke plekken in zee en toch bevat ze microplastics.

Een nieuwe fleece trui lost bij de eerste wasbeurt wel tweeduizend deeltjes.

— Koen Wauters, Wetenschapsjournalist

Kleding en cosmetica

De plastic deeltjes kan je ook terugvinden in je kleding, zoals in fleece truien. “Een nieuwe fleece trui lost bij de eerste wasbeurt wel tweeduizend deeltjes. Natuurlijk vermindert dat aantal bij de volgende wasbeurten”, legt Wauters uit. 

Gelukkig is er ondertussen al meer bewustwording rond de microplastics. Vroeger werden ze ook gebruikt in cosmetica zoals scrub of tandpasta. Bij tandpasta en de meeste cosmetica kan je ze niet meer terugvinden. Al is er geen verbod volgens Wauters: “De producenten verbieden zichzelf om geen microplastics meer te gebruiken.”

Effect op ons lichaam

Of de plastic deeltjes veel invloed hebben op ons lichaam is nog niet duidelijk. “De meeste verlaten ons lichaam via de ontlasting, maar wat is dan het effect van microplastics die ons lichaam niet verlaten?”, zegt Wauters.

Eens de microplastics in het milieu zijn, kan je ze er niet meer uitfilteren.

— Koen Wauters, Wetenschapsjournalist

Recente studies van de Europese Unie, bijvoorbeeld het SAPEA-rapport, zeggen dat grote hoeveelheden microplastics stress en ontstekingen veroorzaken. Met die nuance dat de hoeveelheden in het milieu ver onder de hoeveelheden liggen die in het lab aan de testdieren zijn gegeven. 

Microplastics filteren

Die kleine deeltjes plastic kan je effectief tegenhouden met de filter die luisteraar Danny vermeldt. “Er zijn al verschillende systemen op de markt, filters die je aansluit tussen de wasmachine en de afvoerbuis, een speciale zak die je rond de was doet en de microplastics eruit zeeft”, zegt Wauters. 

De prijs van de filters valt wel tegen, een filter van bijvoorbeeld Planetcare moet je om de 20 wasbeurten vervangen en kosten 10 euro per stuk. De zak om je was in te steken kost 30 euro en gaat 50 tot 60 wasbeurten mee. De prijs van beide systemen is dus gelijklopend

De filters zijn vooral goed omdat je de plastic deeltjes bij de bron tegenhoudt. “Eens de microplastics in het milieu zijn, kan je ze er niet meer uitfilteren. Alles wat je filtert bij de wasbeurt is goed”, sluit Wauters af.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet