"Een goede pluimveehouder vergast zijn kuikens"
do 15 jun. - 10:32

Vergassen
De beelden van Animal Rights tonen kuikentjes, van wie de nek gebroken wordt op een krat, die verdronken zijn in een emmer water of met de eierschalen levend in een container worden weggegooid. Dat gebeurt zo in alle kippenkwekerijen, volgens Animal Rights. "Nee, dat is niet zo," zegt Zoons van Proefbedrijf Pluimveehouderij in Geel. "Kuikens, die niet gezond zijn, moeten vergast worden en zieke kippen, worden 2 tot 3 keer per dag uit de stallen gehaald, om te euthanaseren."
Duurzame kippen
Het Proefbedrijf Pluimveehouderij in Geel doet onderzoek naar manieren om op een duurzame manier pluimvee te houden. "Dat betekent milieuvriendelijk, maar zeker ook diervriendelijk," zegt Zoons. "Er zijn altijd kuikens die ziek of onvolgroeid worden geboren, dat is nu eenmaal de natuur," legt Zooms uit. "Maar er zijn wel degelijk afspraken, dat die op een diervriendelijke manier vergast worden." Ook wanneer de kippen daarna opgroeien in de stallen, worden ze voortdurend in de gaten gehouden. "Iemand die met hart en ziel bezig is met zijn vak, zal dan ook 2 tot 3 keer per dag door de stallen gaan en zieke dieren er meteen uit halen, om ze te euthanaseren. Met een speciale techniek wordt de nek snel gebroken."
Biokip beter?
Het Proefbedrijf geeft ook opleiding en advies aan pluimveehouders, zowel aan standaardbedrijven, als aan biobedrijven. "Het verschil tussen gewone en biokippen ligt vooral in de voeding die ze krijgen en de ruimte. Maar de manier waarop ze behandeld moeten worden, is voor beide dezelfde."
Het één-programma Over Eten maakte onlangs nog een reportage over het verschil tussen standaard- of biokippen. Daar is gebleken dat we onmogelijk allemaal biokip kunnen eten, omdat Vlaanderen gewoon niet groot genoeg is.