Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

consument

björn soenens gaat door

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

radio2 natuurweekend

Afbeelding van het programma: radio2 spits

radio2 spits

Een hond in huis halen? Lees eerst deze tips

consument

wo 3 aug. - 10:29

Denk twee keer na voor je huisdier neemt. Je moet er goed en lang voor kunnen zorgen. Die boodschap willen we deze zomer mee ondersteunen. Daarom komt Sebastien Tonneus van het dierenasiel Tienen bij Radio2 Spits tips geven voor een langdurige relatie tussen hond en baasje.
Honden in asiel
© canva

Te vaak halen mensen een hond in huis zonder er goed over na te denken. Zeker tijdens de coronapandemie kozen veel mensen voor een hond als gezel. Maar uiteindelijk blijkt de hond toch niet zo goed in hun normale leven te passen.

“We zien in ons asiel heel veel dieren tussen één en twee jaar oud. Die zijn duidelijk tijdens de coronapandemie in huis gehaald en nu worden ze bij ons gedumpt”, zegt Sebastien Tonneus van Dierenasiel Tienen.

Alles begint bij zelfkennis

Wil je een hond als huisdier? Dan ben je maar beter goed voorbereid. Want zo’n schattige viervoeter vraagt niet alleen aandacht, maar ook verzorging en geld. Voor je een hond in huis neemt kan je jezelf best volgende vragen stellen:

Wat is praktisch haalbaar?

Hoeveel tijd kan ik dagelijks spenderen aan mijn hond? Kan ik lange wandelingen gaan maken, veel spelletjes spelen of net veel knuffelen? “Elke hond heeft zijn eigen noden dus het is belangrijk dat die noden bij jouw levensstijl passen”, aldus Sebastien.

Wat is financieel haalbaar?

Een huisdier kost geld. Reken gemiddeld op zo’n 85 euro kosten per maand. “En dan rekenen we nog geen mogelijke medische kosten die ook snel kunnen oplopen wanneer je hond gezondheidsproblemen heeft. Ook die moet je willen en kunnen betalen.”

Ben ik klaar voor het engagement?

Een hond neem je voor het leven. “Ben je bereid om de komende 10 tot 20 jaar voor het dier te zorgen? Is je leefomgeving stabiel genoeg om een dier in huis te nemen?”

Daarnaast moet je ook bereid zijn om te werken aan de goede band. “Honden tonen soms een paar maanden na adoptie bepaald gedrag omdat ze zich nog niet thuis voelen. Dat kan soms even schrikken zijn en bijsturing vragen. Je moet bereid zijn die moeite te doen, ook wanneer het even minder vlot loopt.”

 

dieren zijn geen wegwerpproducten maar helaas zitten de asielen vol. Kom dus zeker eens bij ons kijken wanneer je een hond zoekt

— Sebastien Tonneus

Vertrouw op een asiel of een goede kweker

Eens je de beslissing hebt gemaakt om een hond in huis te halen is er vaak geen houden meer aan. Maar toch is het belangrijk om samen met het asiel of de kweker op zoek te gaan naar de hond die bij jou past. Een overzicht van de asielen en erkende kwekers kan je hier vinden.

“Wij doen altijd een intakegesprek om de baasjes goed te leren kennen. We kijken dan of die eigenschappen passen bij één van de dieren die in het asiel zit. Dan volgt er een eerste kennismaking met het dier.”

Je krijgt de hond dus zeker niet meteen mee naar huis. “We hebben liefst verschillende afspraken zodat hond en baasje beter aan elkaar kunnen wennen. Wij kennen onze dieren goed en kunnen dus goed inschatten of het een succesvolle match zal worden.”

Wil je meer lezen over wat een hond nodig heeft, kijk dan op de website Huisdierinfo van Dierenwelzijn Vlaanderen.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet