
de inspecteur
Een huwelijkscontract kan ook op latere leeftijd
vr 15 feb. - 7:04

Via een huwelijkscontract kunnen koppels duidelijke afspraken maken over wat er gebeurt met hun bezittingen tijdens het huwelijk, een scheiding of bij het overlijden van één van de partners.
In de cijfers zitten twee tendensen:
- Jonge koppels die net voor of na het huwelijk een contract afsluiten
- 60-plussers die een contract opmaken of een bestaand laten aanpassen
Waarom nog zo laat kiezen voor een huwelijkscontract?
Heel wat 60-plussers hebben jaren na het huwelijk een beter zicht op de familiale situatie. Ze weten hoe de relatie is met kinderen, schoon- en kleinkinderen. Dat inzicht is er niet wanneer je net trouwt.
Op oudere leeftijd staan mensen ook sneller stil bij de vraag: 'Wat gebeurt er nu als één van ons komt te overlijden?". Er wordt ook vanuit gegaan dat de langstlevende echtgenoot automatisch alle bezittingen in handen krijgt, maar dat is niet zo. De wet zegt dat er ook een deel van de erfenis naar de kinderen moet gaan.
"We merken dat meer en meer 60-plussers bij ons langskomen om dat aan te passen, zo zijn ze beter beschermd in het geval van partnerverlies", zegt Bart Van Opstal van de Notarissenfederatie.
"Het is een misverstand dat je enkel vóór het huwelijk een huwelijkscontract kan opstellen. Dan kan ook tijdens het huwelijk"
Keuzebeding
Je kan bij het opmaken van je huwelijkscontract erg gedetailleerd te werk gaan. Maar een erg populaire clausule onder de huwelijkscontracten is het keuzebeding. Dat wil zeggen dat de langstlevende echtgenoot kan kiezen uit de gemeenschappelijke pot wat hij/zij wil hebben in eigendom.
Het voordeel aan die clausule is dat die rekening houdt met de situatie op dat moment. Niemand weet wanneer hij of zij komt te sterven en hier wordt er rekening gehouden met de gemeenschappelijke pot op dat moment.
Een huwelijkscontract afsluiten of wijzigen is niet zo duur. De clausule van het keuzebeding kost tussen de €300 en €400. Het hoeft helemaal niet samen te gaan met een testament. "In heel veel gevallen is het zelfs niet meer nodig om na een huwelijkscontract nog een testament op te maken", zegt Van Opstal.
Mogelijk nadeel
Wanneer één van de ouders komt te overlijden, ontvangen de kinderen weinig tot niets. Zij krijgen pas hun deel op het moment dat beide ouders overleden zijn. Dat kan soms voor discussies zorgen binnen families.