Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Een inbraak voorkomen

di 29 mei - 8:00

Marleen uit Loksbergen is op zoek naar goedkope manieren om haar huis te beveiligen tegen diefstal.

Marleen uit Loksbergen is op zoek naar goedkope manieren om haar huis te beveiligen tegen diefstal.

De Madammen vonden voor haar technopreventief adviseur of diefstalpreventie adviseur Koen Luppens van de politie in Asse.

Waar worden dieven tot aangetrokken?

Je hebt gelegenheidsdieven en professionele dieven. De gelegenheidsdieven nemen gewoon de gelegenheid om in te breken. Ze baseren zich op verschillende factoren zoals de ligging van het huis, de sociale controle, de bereikbaarheid, de bouw van het huis enz. 90% van de inbrekers zijn gelegenheidsdieven. Meestal breken ze in met eenvoudige middelen zoals een schroevendraaier, kniptang of koevoet. De spullen die ze stelen zijn vaak kleine zaken waar ze vlot vanaf geraken, of waar ze meteen nut van hebben (geld, juwelen, kleine elektronica...)
Beroepsdieven breken in met een doel.Ze weten bv. dat iemand een grote kunstverzameling heeft en gaan daar dus inbreken. Ze gaan zich goed voorbereiden en houden geen rekening met zaken als sociale controle, de aanwezigheid van de bewoners...
Hoe kunnen dieven inbreken?
Meestal breken ze in langs de achterzijde van de woning omdat er daar minder zicht is. Daar kan die bijna ongestoord zijn gang gaan.
Maar het hangt af van woning tot woning. Ze kiezen sowieso de gemakkelijkste methode, vaak via ramen, deuren of schuiframen. Sommige dieven zijn ook heel creatief, bv. de dakpannen verwijderen en via het gat in het dak naar binnen sluipen...
Wanneer gaan dieven te werk?
Vroeger werd er ’s nachts veel ingebroken, nu meer overdag. De meeste mensen zijn dan toch op het werk of bezig met andere activiteiten.
Overdag is er ook minder controle en zal je minder snel opgemerkt worden met bv. een sportzak. Als je om 4u ’s nachts met een sportzak rondloopt, zal je sneller opgemerkt worden.
De mensen zijn overdag ook minder attent. Als er dan geluiden zijn van een boor, een zaag of brekend glas, dan valt dat minder op dan ’s nachts.
Er zijn ook een paar piekperiodes zoals net voor de grote vakantie en de eindejaarsperiode. Maar eigenlijk is er altijd een constante.
Komen dieven vaak terug?
Mensen die slachtoffer zijn van een diefstal stellen vaak die vraag. De kans is klein, maar niet uitgesloten natuurlijk.
Het kan nooit kwaad om alerter te zijn en maatregelen te nemen. Er kan altijd een andere dief inbreken.

Als er ingebroken wordt in een wijk, dan treft dat de hele buurt. Buren en kennissen gaan dan ook alerter zijn. Het spijtige aan de zaak is dat de alertheid enorm afneemt met de tijd, totdat opnieuw wordt ingebroken.
Wordt het voor dieven niet makkelijker om in te breken met webdiensten als Google Streetview?
Toen die website gelanceerd werd, hebben we veel telefoontjes gekregen van ongeruste mensen. Deze website heeft niet voor een exponentiele groei in diefstallen gezorgd. De beelden zijn ook niet de meest recente.
Gelegenheidsdieven gaan dit niet gebruiken omdat ze zich niet voorbereiden en beroepsdieven willen meer weten over de huidige situatie. Zij gaan dus eerder eens passeren met de fiets of te voet om alles te checken.
De gewone Google Earth bestaat al veel langer en daar werd minder heisa rond gemaakt, terwijl je er als dief ook perfect mee kan uitdokteren wat de vluchtwegen zijn rond een huis.
Gaan de mensen soms niet te ver? Op de duur word je gewoon paranoia…
Je moet natuurlijk niet overdrijven, maar maatregelen nemen kan voor niemand kwaad. Je moet de gezonde balans vinden tussen een veilig gevoel en het onaantrekkelijk maken van de woning voor dieven.
Natuurlijk mag je je ruit af en toe laten open staan om te verluchten, maar denk er aan om ze terug toe te doen als je weg gaat. Het is niet de bedoeling dat mensen schrik krijgen. Wees gewoon alert!
Kan je ons wat handige, kosteloze tips en tricks geven om het inbreken tegen te gaan?
Het zijn er heel wat. Zorg ervoor dat uw woning een gewone indruk heeft. Laat bv. de rolluiken af en toe op en neer gaan, laat eens een lampje branden ’s avonds, laat speelgoed in de tuin liggen, hang geen berichtjes van afwezigheid aan de deur, maak de brievenbus leeg, en sluit altijd ramen en deuren goed af.
Een grote fout die veel mensen maken, is dat ze gewoon de voordeur dicht trekken zonder ze slotvast te draaien. Dan is het natuurlijk gemakkelijker om in te breken.
Als je op vakantie gaat, hanteer je gewoon dezelfde maatregelen, maar laat ook zeker niets achter op het antwoordapparaat. Verwittig ook best de buren als sociale controle.
Ook de politie kan je inschakelen om vakantietoezicht te houden op onregelmatige tijdstippen.
Bestaat er in iedere politiezone een diefstalpreventie adviseur?
Elke politiezone heeft zo iemand in dienst. Het is niet zo gekend omdat mensen vaak niet weten welke job er achter de naam technopreventief adviseur schuilt. Daarom hebben we de naam veranderd naar diefstalpreventie adviseur.
Op de website van de fod van Binnenlandse Zaken kan je de contactgegevens van de adviseur in jouw buurt vinden.
Waarvoor kunnen mensen bij jullie terecht?
Voor alles wat met diefstal te maken heeft. Iedereen mag bellen, zowel mensen die al slachtoffer geweest zijn van een diefstal, als mensen die zich ongerust voelen.

Wij geven de mensen ook advies met hun bouwplannen. Dan komen zij langs bij ons met hun plan en bespreken we de risico’s. Dit is allemaal kosteloos en vrijblijvend.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet