
radio2 spits
Een kat adopteren? Dankzij dit stappenplan wordt dat een succes!
consument
wo 20 jul. - 1:00

bereid jezelf goed voor
Wil je een kat in huis nemen, dan is het belangrijk om de juiste verwachtingen te hebben, volgens Helga Gillé van Helga's Poezenhuisje. "Je moet erbij stilstaan dat je al snel een engagement van 15 jaar aangaat. Een kat neem je voor het leven." Daarom moet je je volgens Helga vooraf enkele praktische vragen stellen:
- Past een kat bij mijn karakter en levensstijl? "Ben je weinig thuis of ga je graag lang op reis, dan is een kat misschien niet ideaal want het zijn echt gezelschapsdieren," verduidelijkt Helga.
- Heb ik er het budget voor? "Een huisdier kost geld. Je hebt de dagelijkse kosten voor eten en kattenbakvulling. Maar een kat kan onverwacht ziek worden. Heb je geld voor de dierenarts, behandeling of een eventuele operatie?"
- Heb ik ruimte om een kat te houden? Naast plek voor een kattenbak, voederbak en meerdere drinkbakken moet je ook verrijking voorzien en je huis katvriendelijk inrichten: voldoende gelegenheid om te krabben en zich te verstoppen bij voorkeur in de hoogte.
- Wat verwacht je van een kat als huisdier? "Neem een kat die past bij jouw gezin. Heb je nog andere dieren en stellen zij het gezelschap van een kat wel op prijs? Is er niemand allergisch aan katten? Een jonge kat is soms druk en wil spelen, dat past misschien beter bij een gezin met kinderen. Een oudere kat wil rust dus past beter bij een rustige levensstijl.
een goed asiel doet aan matching: ze zoeken de juiste thuis voor elke kat. dat proces duren heeft soms tijd nodig maar dan ben je ook zeker dat de kat bij jou past.
kies een goed asiel
Heb je je huiswerk gemaakt en ben je nog altijd zeker van het feit dat je een kat in huis wil halen?
Ga naar een asiel of kweker waar je je goed bij voelt. Alle asielen en kattenkwekers moeten trouwens een erkenning hebben van Dierenwelzijn Vlaanderen. Een overzicht van de katten in de asielen vind je op Adopteer een Dier.
Volgens Helga geven de meeste asielen ook niet zomaar een kat mee. Dat brengt ons meteen bij stap drie.
Zoek de ultieme match
Een kat in huis nemen is een ingrijpende verandering. Daarom is het belangrijk dat er een goede match is. "Wij werken met een uitgebreide vragenlijst waarmee we de kandidaat-adoptiegezinnen beter leren kennen." Op die vragenlijst staan onder meer volgende vragen:
- Hoe woon je? Is er een tuin, kan de kat veilig buiten? Woon je in een huurappartement, mag je dan wel een kat houden van de eigenaar?
- Heb je al een kat? "Niet alle katten zijn blij met een nieuw speelkameraadje dus we gaan dan op zoek naar een adoptiekat die gewend is aan ander gezelschap," aldus Helga.
- Heb je kinderen? En wat is hun verwachting van een huisdier. "Zijn ze nog jong en willen ze nog veel spelen met de kat, dan zullen we eerder een jonge kat kiezen."
Geduld wordt beloond
Volgens Helga kan de matching soms een tijdje duren. "Dat doen wij niet om moeilijk te doen, maar om een zo goed mogelijke match te vinden zodat zowel jij als het dier gelukkig zijn."
Onthoud dat waar je je kat ook adopteert of koopt, het dier moet geregistreerd en gesteriliseerd of gecastreerd zijn.
Meer informatie over een huisdier adopteren vind je op de website Huisdierinfo van Dierenwelzijn Vlaanderen. Je vindt daar ook tips en tricks om het leven van huisdier zo aangenaam mogelijk te maken.
