Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Een klein flesje wijn of cava is vaak even goed en net zo lekker, "maar door de kleinere verpakking kost het vaak iets meer"

di 23 feb. - 7:56

De consumptie van bubbels is door corona wereldwijd sterk teruggelopen. Maar de verkoop van kleine flesjes wijn of bubbels in de supermarkten zit met een stijging van 20% duidelijk in de lift. Alleen, zijn die kleine flesjes wijn of schuimwijn wel van een goede kwaliteit? En smaken ze even lekker als de grote flessen? “Over het algemeen is het niet goed om de kleine flesjes lang te bewaren. Maar als je ze niet lang laat liggen en vlug gaat opdrinken, kan het zeker geen kwaad.”, zegt sommelier Sepideh Sedaghatnia.
fles champagne en glazen
© Unsplash

Goede kwaliteit, maar voor vlugge consumptie

Een goede wijn of schuimwijn hangt natuurlijk in grote mate af van de skills van de producent. De betere wijnhuizen leveren betere kwaliteit, ook wanneer er kleinere flesjes gevuld worden. Maar volgens sommelier Sepideh Sedaghatnia zijn die kleine flesjes niet bedoeld om lang te bewaren: “Voor doordeweeks gebruik of als je de flesjes niet lang bewaart en snel consumeert, smaken die kleine flesjes even lekker."

De productie van kleine flesjes wijn is heel wat gemakkelijker dan die van kleine flesjes schuimwijn. Om de typische karakteristieken en smaak van schuimwijn te creëren in het gistingsproces moet de drank gerijpt worden op de fles. “Een klassieke champagne moet minstens 15 maanden rijpen en cava ongeveer 9 maanden. In de wijnwereld is het algemeen geweten dat een magnumfles het beste formaat is om cava of champagne te laten rijpen. Bij kleine flesjes is het gewoon onmogelijk om ze correct te laten rijpen”, zegt Sedaghatnia.

Je kan kleine flesjes cava niet laten rijpen op de fles. Daarom rijpen ze in een grotere fles en gebruiken we de 'transfermethode'

— Sommelier Sepideh Sedaghatnia

Kleine cava- of champagneflesjes rijpen daarom nietop de fles, maar worden gevuld via de ‘transfermethode’. “Daarbij rijpt de cava of champagne in een grote fles en wordt de inhoud voor verkoop overgegoten in andere, kleinere piccoloflesjes. Bij het vullen van de kleine flesjes kan er wat kwaliteitsverlies zijn, maar om dit te compenseren gebruikt men een cava of champagne van betere kwaliteit als basis. Er is dus eigenlijk bijna geen verschil in kwaliteit te merken”, zegt sommelier Sedaghatnia.

Duurder prijskaartje

Het is niet omdat er een kleinere hoeveelheid wijn of schuimwijn in een flesje zit dat het daarom goedkoper is. Ze volgen dezelfde logica als bij andere producten in de winkel: hoe kleiner of hoe individueler de verpakkingen, hoe duurder het product. "En dat is ook logisch", zegt sommelier Sepideh. “Je betaalt sowieso meer, want voor een kleine portie is er ook meer verpakking aan dan bij de grote hoeveelheden. Je betaalt voor het etiket, de kurk, het flesje, enzovoort. Die extra kosten kun je over het algemeen bij kleinere verpakkingen niet vermijden. Dat is exact hetzelfde bij cava, wijn of champagne”.

Handig om mee te nemen

De kleine flesjes hebben een schroefdop in plaats van een kurk, maar dit wil niet zeggen dat je daarom minder kwaliteit in huis haalt. “We moeten de discussie van kurk of schroefdop achter ons laten want een schroefdop is minstens even goed. Voor een heel kwaliteitsvolle dure wijn, die langer bewaard moet worden, gebruiken ze een kurk van goede kwaliteit. Maar in principe ben je bij een gewone fles wijn beter af met een goede schroefdop dan met een kurk van slechte kwaliteit”, weet Sedaghatnia.

En een schroefdop heeft volgens haar nog meer voordelen: “Zo'n dop is over het algemeen hygiënischer en handiger, zeker bij kleine flesjes. Zo kunnen mensen dat gemakkelijk naar buiten meenemen bijvoorbeeld voor een picknick. Dan kunnen ze vlug een flesje openen en simpelweg twee glaasjes klinken”.

Of investeer gewoon in een goede flessenstop

Een klein flesje wijn of cava smaakt dus vaak net zo lekker als een grote fles. Het is gemakkelijker om mee te nemen en van een kleine portie te kunnen genieten. Maar het komt vaak duurder uit dan een grotere fles wijn, cava of champagne. Net daarom raadt sommelier Sedaghatnia iedereen die regelmatig een glaasje wijn drinkt aan om te investeren in een goede wijnstop.

“Een wijnstop is altijd handig. Maar zeker als je graag wijn van een goede kwaliteit wil drinken en enkele dagen wil bewaren, is het beter om eenmalig te investeren in een goede wijnstop. Zo kan je grotere flessen wijn effectief iets langer bewaren in plaats van meestal even dure, maar kleinere flesjes te kopen. Al zijn de kleine flesjes wel gemakkelijk om mee te nemen en af te wisselen”, zegt Sedaghatnia.

Met een wijnstop kan je een grote fles wijn enkele dagen bewaren. Maar cava of champagne drink je best zo vlug mogelijk op!

— Sommelier Sepideh Sedaghatnia

Schuimwijnen daarentegen zijn een hoofdstuk apart: die kun je niet bewaren met een flessendop. “Bij cava en champagne investeren ze zoveel tijd om net die karakteristieken van die bubbels te krijgen. Het is dan ook zonde om cava te bewaren en de bubbels te verliezen. Cava of champagne drink je best zo vlug mogelijk op”, besluit sommelier Sedaghatnia.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet