Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

  • Antwerpen

mis niets!

Aha!

Radio 2 stelt voor

consument

Erop uit

Een kruidentuin op je terras? Dat kan!

wo 19 aug. - 8:00

Eva woont op een appartement in Leuven en vindt het jammer dat ze geen tuintje heeft. "Daarom zou ik zelf graag aan de slag gaan op mijn terras en een kruidentuintje aanleggen. Hoe pak ik dat het best aan?" Moestuinexpert Angelo Dorny helpt haar op weg!

"Kruiden groeien goed in een bloempot", vertelt Angelo Dorny. "Je hebt dus potten of bloembakken nodig. Daar doe je verse potgrond in, die je in een tuincentrum koopt. Die potgrond heeft genoeg voedingsstoffen voor acht weken, en dan ben je vertrokken!"

Welke kruiden?

"Je hebt wintervaste, houtige kruiden die tegen de koude kunnen. Denk maar aan tijm, rozemarijn, salie en oregano. Die kan je in de winter buitenzetten en meteen al van oogsten. Dan heb je natuurlijk de zomerse kruiden. Basilicum, bieslook en peterselie bijvoorbeeld hebben warmte nodig. Hetzelfde geldt voor munt, maar die zet je beter alleen in een pot omdat hij de neiging heeft tot woekeren."

Plantjes of zaadjes?

"Ik zou het eenvoudig houden en meteen kant-en-klare kruiden kopen. Je kan natuurlijk ook zaaien, maar dan heb je wat geduld nodig. Zodra de plantjes in de potten staan, moet je alleen nog maar water geven. Dat is een beetje aanvoelen. Als de potgrond nog een beetje vochtig aanvoelt is het oké. Zodra die droog aanvoelt, moet je water geven. In het voorjaar twee keer per week, in de zomer wel liefst elke dag."

Ongedierte

"Een voordeel van je terras vijf verdiepingen hoog: zo hoog komen de slakken je niet bezoeken! Af en toe een bladluis kan dan weer wel. Een tip is dat je kerstomaatjes en basilicum samen in één pot zet. Dat is de ideale combinatie! Daar groeien de kerstomaatjes en de basilicum allebei beter van en ze hebben minder last van plagen. Waarom zou je ook geen radijsjes en sla op je terras zaaien in een bloembak? Radijsjes zijn binnen zes weken oogstklaar. Ik zet zelf ook warmoes en boerenkool op mijn terras. Typische wintergroenten en ook heel decoratief."

Meer tuintips vind je op de website van Angelo Dorny!

Meer zoals dit ..

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet