
de inspecteur
Een laadpaal vinden is een heuse zoektocht
wo 17 okt. - 6:15

Charlotte deed er meer dan zeven uur over om van Wenduine naar Diest te rijden met de elektrische wagen! Ze vond geen laadpaal om haar wagen op te laden. Ondanks de app die ze op haar smartphone had staan. Die app geeft info over laadpalen in je buurt. Alleen: de informatie klopt niet altijd met de werkelijkheid: soms is de paal verdwenen, of defect, of het blijkt om een gewone laadpaal te gaan in plaats van een snellaadpaal.
Ook mijn reporters Bart en Elisabeth vonden niet altijd een beloofde laadpaal tijdens hun trip met de elektrische wagen naar het Zuiden van Frankrijk, Voyage Voltage. Zij gebruikten verschillende apps én hun GPS, en die spraken elkaar meermaals tegen.
Minister Tommelein erkent het probleem
Vlaams Minister van energie Bart Tommelein beseft dat de informatie zo verspreid is, en dat ze soms niet klopt. "Dat is inderdaad een probleem, en er moet zeer snel werk van gemaakt worden." Laadpalen worden door de overheid geplaatst, maar ook door privé-bedrijven. Dus de overheid beschikt niet altijd over alle juiste info over de plaats van die laadpalen. Bovendien kan iedereen een app maken, en wat daarin staat, kan de overheid niet altijd controleren.
"We hebben een centraal systeem," zegt Tommelein: de app en website Allego. Daarin staat sowieso de info die de overheid heeft over haar eigen 'laadpalenplan'. "Maar om alle informatie daar te verzamelen, moeten ook privébedrijven hun info naar ons sturen, en dat doen ze niet altijd." Nochtans is er een meldingsplicht. Er is ook nog een andere website: www.milieuvriendelijkevoertuigen.be/laadpalen, maar die bestaat niet in een app-vorm.
"Begin 2019 start er een Europees project dat alle data per lidstaat systematisch zal verzamelen. En die data kunnen ontwikkelaars vrij gebruiken om apps te maken." De overheid zal dus zelf geen app maken, maar zal er wel voor zorgen dat de juiste informatie beschikbaar is.
Het is een belangrijk aandachtspunt dat we in de komende weken en maanden moeten oplossen.
De wirwar aan laadpassen
Verschillende laadpalen werken met verschillende passen. Dat is vaak verwarrend. Maar ook daar wordt werk van gemaakt, zegt minister Tommelein. "Verschillende systemen is niet goed. De compabiliteit van de laadpalen is belangrijk." Het eindelijke doel is dat je met één laadpas in alle deelnemende Europese lidstaten je elektrische wagen kan opladen.