
radio2 wijs
Een onhandelbare hond in huis? Gedragstherapeut Geert De Bolster: “Richt je hond niet af, maar leer hem begrijpen"
do 6 okt. - 4:00

Geert is geen nieuwkomer. Sinds 1986 traint hij honden en in totaal heeft hij al meer dan 12.000 honden en hun baasjes begeleid. Hij werkt vanuit wat hij noemt de ‘connectiemethode’. “Als beginneling dacht ik ook dat ik honden vooral moest leren luisteren. Maar gaandeweg ben ik me meer gaan verdiepen in de psychologie en de gevoelswereld van een hond. Ik wil niet africhten, maar wel begrijpen vanwaar een bepaald gedrag komt.”
Geert krijgt vaak mensen aan de lijn die ten einde raad zijn maar hun dier nog niet willen opgeven. De grootste ergernis is ongewenst gedrag tijdens het wandelen aan de leiband zoals trekken, uitvallen naar andere honden en mensen of aanhoudend blaffen. “Daarnaast heb je ook honden met verlatingsangst”, vertelt Geert. “Er zijn mensen die hun huis niet meer uit durven omdat hun hond dan meteen begint te blaffen. Dat geeft dan weer overlast voor de buren.”
De derde grootste ergernis bij hondeneigenaars is de reactie van hun hond als er bezoek komt. “Springen, blaffen, bijten, grommen, … Sommige hondeneigenaars krijgen daardoor minder bezoek en dat is ironisch want soms is een beperkt sociaal contact net de reden geweest om een hond in huis te halen. Omdat je kan gaan wandelen met je hond en op die manier contacten legt.”
In een hondenschool leer je je hond luisteren, maar je bouwt er geen band mee op
Miscommunicatie
Waarom loopt het mis? Stellen we ons het hebben van een hond misschien wat te rooskleurig voor? “Nee”, zegt Geert, “maar mensen begrijpen hun hond vaak niet. Honden zijn voelende, sociale dieren met een eigen manier van communiceren. Als je als baasje hun signalen niet of fout interpreteert, dan werkt het niet. In het beste geval zijn ze naar de hondenschool geweest, maar daar leer je een hond gehoorzamen. Je bouwt er geen band mee op.”
“Neem nu een hond die op en neer springt. Mensen interpreteren dat als enthousiasme. Maar vaak is dat een teken van stress. Mensen denken dat honden graag met eender wie spelen, maar honden spelen nooit met iemand of een andere hond die ze niet kennen. Als een hond hijgt, denken mensen: hij heeft het warm. Maar hijgen wijst vaak op acute stress. Als een hond kwispelt, denken mensen: hij is blij. Maar een hond heeft 5 soorten kwispels en slechts 1 daarvan zegt: hoi, hier ben ik, ik wil contact. Een roterende kwispel wijst op onzekerheid. Een lage kwispel op angst. Als je die dingen niet weet, krijg je miscommunicatie en een ‘stoute hond’.”
Leren omgaan
Ok, dan stuur ik mijn hond gewoon naar een gedragstherapeut en opgelost. Toch? “Ik los niets op”, verduidelijkt Geert. “Ik leer hondeneigenaars het gedrag van hun dier begrijpen en dan is het aan hen om ermee te leren omgaan. Je leert de beperkingen van je hond kennen en past je eigen gedrag daar voor een stukje aan aan.”
“Honden zijn net mensen. Ze hebben emoties, een verleden, voorouders die dingen doorgaven. Een hond gaat vanuit zijn persoonlijk temperament reageren op spanningen op een manier die voor ons storend kan zijn. Maar de eigenaar moet de kwetsbaarheid van de hond begrijpen. Als mensen mij contacteren, dan hebben ze nog hoop om een oplossing te vinden. Maar ik ben geen tovenaar. Er is wilskracht nodig om je eigen gedrag af te stemmen op de noden van je hond.”